StoryEditorOCM
4 kantunaTUĐE SMEĆE (2)

Direktor Čistoće: 70 tona azbesta na Diklu? Prvi put čujem. To jednostano nije moguće! Evo zašto...

Piše IN
14. srpnja 2020. - 12:25

- Sedamdeset tona azbesta na Diklu? Prvi put čujem! – začudio se Dragan Maračić, direktor zadarske Čistoće, kada smo ga upitali je li točno da je riječka tvrtka IND-EKO 70 tona azbestnog materijala uklonjenog s Titovog broda „Galeb” deponirala na području Zadra. Tu je informaciju iznio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na sjednici riječkog Gradskog vijeća održanoj 25. lipnja ove godine, a na sjednici zadarskog Gradskog vijeća u utorak postavio ju je kao pitanje gradonačelniku Dukiću vijećnik Mladen Malta. Pritom je dodao da se karcinogeni azbest odvozi na „odlagalište Sirovine d.o.o. iz Zadra”.

- Zadarski deponij na Diklu ima kazetu za azbestni otpad, ali u njoj nije otpad s broda „Galeb”. U našu kazetu može ići samo onaj azbestni otpad koji je prikupljen na našem području, odnosno na  području s kojeg otpad odvozi Čistoća. Dakle, za svaki komad odloženog azbestnog otpada u službenom listu treba stajati njegovo porijeklo. Otpad koji spominjete na Diklu nije deponiran, niti može biti deponiran, jer nije s našeg područja. Drugo, tvrtka IND-EKO je ovlaštena za poslove s azbestom, ali oni nama nikada nisu uputili nikakav upiti po tom pitanju niti su od nas tražili takvu uslugu. Ni riječka tvrtka, ni zadarska Sirovina.

Zadnji upit o deponiranju azbestnog otpada na Diklu dobili smo u veljači od našeg Vodovoda koji mora zbrinjavati salonitske cijevi nakon što ih zamijeni novima od PVC-a. Ukratko, informacija gradonačelnika Obersnela ne drži vodu – kazao nam je Maričić.

Izgradnju kazete za deponiranje azbestnog materijala na Diklu izgradio je Fond za zaštitu okoliša prije desetak godina. Iste kazete Fond je financirao i izgradio u svim hrvatskim županijama, kaže Maračić ističući da azbest nema oznaku opasnog otpada. Kapacitet zadarske kazete je 7000 kubika, a u njoj se trenutačno nalazi stotinjak tona azbestnog otpada. Deponiranje tone otpadnog azbestnog materijala u Zadru košta 880 kuna, a jedna tona može imati zapreminu i do dva kubika.

25. travanj 2024 02:23