StoryEditorOCM
4 kantunaTKO PITA NE SKITA

Direktor Odvodnje Grgo Peronja pitao Povjerenstvo za sukob interesa ima li pravo na godišnju nagradu, božićnicu, uskrsnicu... Evo što su mu odgovorili

Piše B.S.
26. siječnja 2023. - 21:09

Zbog promjene radnog ‘statusa‘ iz direktora u vršitelja dužnosti zadarske ‘Odvodnje‘, Grgo Peronja tražio je mišljenje od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ima li pravo na dodatne naknade, kao što su godišnja nagrada zaposlenicima, božićnica, uskrsnica i druge naknade koje se isplaćuju radnicima u društvu.

U zahtjevu za mišljenjem naveo je kako ga je 10. listopada 2022. Skupština trgovačkog društva ‘Odvodnja‘ imenovala za vršitelja dužnosti direktora.

Sukladno Zakonu o spriječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo je odlučilo da je Peronji kao vršitelju dužnosti direktora ‘Odvodnje‘ zabranjeno uz plaću za obnašanje navedene javne dužnosti primiti godišnju nagradu koja se isplaćuje zaposlenicima, božićnicu, uskrsnicu i druge primitke koji se smatraju dodatnom naknadom u smislu navedene zakonske odredbe.

Člankom 5. stavkom 1. točkom 2. Zakona o spriječavanju sukoba interesa propisano je, naime, da je plaća obveznika svaki novčani primitak za obnašanje javne dužnosti, osim naknade putnih i drugih troškova za obnašanje javne dužnosti. Tim je zakonom propisano da je obveznicima zabranjeno primiti dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti.

- Obveznik koji obnaša dužnost direktora (člana uprave) trgovačkog društva u većinskom vlasništvu jedinice lokalne samouprave, ne može uz plaću za obnašanje javne dužnosti, ostvarivati druge primitke koji ne predstavljaju naknadu stvarnih troškova obnašanja dužnosti, jer bi to predstavljalo povredu odredbe članka 7. točke d) Zakona o spriječavanju sukoba interesa.

Stoga Grgo Peronja, vršitelj dužnosti direktora trgovačkog društva ‘Odvodnja‘ usluge odvodnje u pročišćivanja otpadnih voda d.o.o., ne može pored plaće koju prima za obnašanje navedene javne dužnosti, ostvarivati i druge naknade koji se isplaćuju uz plaću, kao što su godišnje nagrada zaposlenicima, božićnica, uskrsnica, dar za djecu, regres, bonus za ostvarene rezultate, jubilarne nagrade, koje nisu naknada putnih i drugih troškova za obnašanje javne dužnosti, jer bi se isto smatralo dodatnom naknadom u smislu članka 7 točke d) ZSSI/21-a.- navodi se u obrazloženju Povjerenstva-

Uvidom u Odluku o opozivu i imenovanju direktora društva od 5. listopada 2022., koju je potpiso predsjednik skupštine Robertino Dujela, utvrdili su, naime, da je Peronja opozvan s funkcije direktora ‘Odvodnje‘ 9. listopada 2022. radi isteka mandata, te da je imenovan vršiteljem dužnosti direktora istog trgovačkog društva od 10. listopada 2022. godine.

- Iako se dužnost vršitelja dužnosti obnaša u kraćem razdoblju, Povjerenstvo tumači da navedeni imaju sva prava i ovlasti kao članovi uprava trgovačkih društava u pogledu vođenja poslova i zastupanja društva, te da se isti upisuju u nadležan sudski registar, stoga ih obvezuju zabrane i ograničenja propisana odredbama ZSSI/21-a na istovjetan način kao i članove uprava trgovačkih društava imenovane na mandat, tim više što je obveznik vršitelj dužnosti postao nakon što mu je istekao mandat na toj istoj funkciji- navodi se u obrazloženju.

27. travanj 2024 09:37