StoryEditorOCM

Direktor TZ Zadra Mario Paleka: Ograđujemo se od objava Mate Nižića, on nije bio službeni sudionik niti je u New Yorku boravio o trošku TZ Zadra!

Piše M. Kalajžić
28. listopada 2023. - 17:41

Kalelargom u subotu odjekuju reakcije s nastupa zadarske Turističke zajednice u restoranu Delmonico‘s u New Yorku. Akcija mladih Zadra prenijela je dva videa s nesuvislim postovima Mate Nižića na društvenim mrežama s prezentacijske večere, na kojoj se sprda s medijima koji su pratili prezentaciju i vrijeđa portal Zadarski.hr.

„Ove članke po zadarskom.hr... Bravo... možete mi samo cipele čistiti” jedna je od takvih objava.

Dopisništvo Slobodne Dalmacije u Zadru i redakciju portala Zadarski.hr jučer je nazvao poznati zadarski poduzetnik Zvonimir Nižić Grof. Tražio je našeg izvršnog urednika Ivicu Nevešćanina kako bi se ispričao u ime svoga sina, Mate Nižića, koji je ovih dana, u društvu gradonačelnika Branka Dukića i direktora Turističke zajednice grada Zadra Marija Paleke, te još nekoliko Zadrana, boravio u New Yorku.

- Želim se ispričati u ime svoga sina zbog onoga što je o vama objavio na društvenim mrežama – kazao je Zvonimir Nižić.

U međuvremenu se direktor Mario Paleka zajedno s delegacijom u kojoj je bio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, vratio iz New Yorka. Evo što je izjavio o objavama Mate Nižića koje su izazvale veliku štetu predstavljanju Zadra u New Yorku:

- Zadar se fenomenalno prezentirao u New Yorku, prezentacija gastronomije, ljepote grada, dašak Mediterana odnosno Hrvatske bio je vrhunski. I sad imamo taj trenutak koji se dogodio sa Matom Nižićem… Moramo reagirati kao Turistička zajednica i decidirano se ograditi od tog i takvog privatnog istupa. U ciljanoj delegaciji od dvanaest članova, u kojoj su bila tri chefa koja su predstavljala Zadar u New Yorku, gospodin Mate Nižić nije bio službeni sudionik, niti je tamo boravio o trošku TZ Zadra, već je doputovao u vlastitom aranžmanu. Došao je nekoliko dana ranije u New York i ako imam dobru informaciju, ostao tamo nakon našeg odlaska, također u privatnom aranžmanu. Međutim, u fazi pripreme i organizacije izišao nam je u susret i ustupio usluge šefa svog restorana Foša u Zadru i bilo je prirodno da je došao na našu prezentaciju pošto je već bio u New Yorku. Što je g. Nižić objavljivao na društvenim mrežama, to je njegova osobna stvar i naš ured se ograđuje od toga. Takvi istupi nipošto ne predstavljaju TZ Zadar niti naš uspjeli nastup u New Yorku. – kazao je jutro nakon povratka iz New Yorka Mario Paleka, direktor TZ Grada Zadra.

image

Mate Nižić objava

Instagram/Slobodna Dalmacija

Pitali smo ga hoće li TZ Zadra ubuduće angažirati Restoran Fošu za prezentacije s obzirom da je ipak bačena prilična sjena na sam događaj, Paleka je odgovorio kako je Restoran Foša do sada uvijek bio na visokoj razini i pokazao se kao izvrstan partner.

- Ne vidim razloga da ne bi nastavili suradnju na isti način kao i sa svim ostalim kvalitetnim restoranima u gradu, uz napomenu da bi ovaj izolirani slučaj željeli što prije zaboraviti. Ponavljam, naš ured i event kojeg smo organizirali s njegovim istupom nema veze i ograđujemo se od istoga. Ne od g. Nižića kao čovjeka, već od njegovih javnih objava – dodao je Paleka, ne umanjujući činjenicu da je ipak napravljena velika šteta samom događaju.

image

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić i direktor TZ Zadra Mario paleka s predstavnicama grada New Yorka

Tz Grada Zadra/Slobodna Dalmacija

Osvrnuo se i na prozivke zadarske Akcije mladih i SDP-a na trošenje javnog novca u New Yorku zbog privatne zabave nekolicine odabranih, što je odlučno odbacio:

- Prihodi TZ se ne prikupljaju iz državnog proračuna već od dionika u turizmu putem turističke pristojbe i članarine. Čitav ovaj događaj odobrilo je Turističko vijeće grada Zadra. Branko Dukić nije išao u New York samo u svojstvu gradonačelnika, već i kao predsjednik Turističkog vijeća TZ grada Zadra. Na večeri su također bili prisutni i veleposlanik Hrvatske, dva hrvatska konzula, direktor HTZ-a, predstavnice grada New Yorka… Do zadnjeg trenutka postojala je mogućnost da nam dođe gradonačelnik New Yorka Eric Adams, međutim morao je otkazati dolazak zbog izvanredne situacije u Izraelu. Dolazak gradonačelnika Zadra pojačao je dojam čitavog nastupa i ne bi trebalo dozvoliti da svi naši napori ostanu u sjeni jednog zapravo beznačajnog incidenta od strane osobe koja nije bila dio službene delegacije i eventa. Siguran sam kako će prezentacija našeg grada u New Yorku polučiti dobre učinke za naš turizam u SAD-u – zaključio je Paleka.

Objava TZ Zadra na svojim web stranicama

Prezentacijskom večerom s čak 11 odvojenih gastronomskih cjelina – tanjura, koji su zajedno ocrtali najvažnija obilježja gastronomije, vina i maslinova ulja Zadra i njegovog kraja u restoranu Delmonico‘s u New Yorku, točnije na Manhattanu, Turistička zajednica grada Zadra u utorak je predstavila naš grad većoj skupini uzvanika - tour-operatora, turističkih agenata i predstavnika putničkih i kamperskih strukovnih asocijacija, novinara, urednika i televizijskih producenata specijaliziranih za turistički sektor.

Na početku višesatne degustacije goste su pozdravili direktor TZ Zadar Mario Paleka, gradonačelnik Zadra te predsjednik Skupštine i Turističkog vijeća TZ Branko Dukić, direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te veleposlanik RH u SAD Pjer Šimunović. Prikazan je prošlogodišnji nagrađivani promotivni film o Zadru autora Igora Goića, a glavna obilježja grada, njegovu povijesnu i kulturnu baštinu te turističke osobitosti mediteranskog Zadra predstavila je djelatnica TZ Zadar Lucija Grubić. Gostima je cijelu večer pjevao klapski kvintet Niko.

Sve namirnice od kojih su se pripremali manji zalogaji, predjela i glavno jelo (osim goveđeg mesa), stigle su za ovu prigodu iz Zadra, uz veliku pomoć tvrtke Marikomerc. Time se zadržala izvornost okusa ovoga kraja, a zadarski kuhari, chef restorana Foša Saša Began, vlasnik restorana Niko Erik Pavin i Jakov Meštrović kao predstavnik mlađe, svježe generacije potekle iz zadarske kuharske škole su u svojim tanjurima htjeli zadržati izvornost baštinskih jela i njihovih okusa te, naravno, zadarskog mora i njegovih proizvoda.

Večer je počela s čak četiri mala pozdrava iz kuhinje: košaricom s carpacciom od Marikomercove jadranske hobotnice i Pelagosovim mariniranim inćunom, Begnovom focacciom sa slanim inćunom, stonskom kamenicom iz Marikomercove ponude te zalogajem  ike jime filetom odležanog brancina ugljanske tvrtke Marfish prelivenog s emulzijom od naranče i maslinova ulja. Sva su jela inače pripremljena i začinjena s lokalnim ekstra djevičanskim maslinovim uljima zadarskog kraja, koje su preko Udruge maslinara Zadarske županije donirali nagrađivani maslinari dr. Ivica Vlatković, Ante Vulin, Vinko Lalin i Marin Matešić. Bočice njihovih ulja bile su zajedno sa cvijetom ninske soli Solane Nin dio darovnih paketa za goste.

Večer se nastavila Beganovom izvedbom tradicionalnog savura od plave i bijele ribe, Meštrovićevim filetom ‘zapaljene‘ jadranske plavorepe tune (iz kaveza Jadran tune) s pireom od čičoke, gustom ribljom juhom od bijele ribe s filetom kovača i dagnjom koja je začinjena lokalnim šafranom tvrtke Stigma šafran iz Žerave, potom Pavinovim klasičnim rižotom od Velebitskog škampa, dalmatinskom pašticadom s mini povrćem umjesto njoka, a prava mala zadarska fine dining degustacija završila je Meštrovićevom izvedbom Zadarske torte od naranče i čokolade koju je oplemenio s Dalmatinskim tartufom u čokoladi te kremom od zadarske maraške, crumbleom od mendule te Maraskinim slavnim Maraschinom. Time prezentacija još nije bila gotova: nakon svega gostima su servirani pijatini s ploškama paškog sira Paške sirane i fete zemuničkog Dalmatinskog pršuta.

Sva jela su uparena isključivo s autentičnim vinima zadarskih vinarija. Vinarija Fiolić sudjelovala je s maraštinom i roseom, Vinarija Kraljevski vinogradi sa pošipom, chardonnayom i crljenkom, a Vinarija Degarra sa svojim pjenušcem Primo,  snažnom Bonterom i desertnom kupažom Bontere i vina od maraške Bomaryem. Naravno da su i sva vina za ovu prigodu doletjela iz Zadra.

Svi uzvanici, eminentni sastav iskusnih i poznatih novinara koji su vidjeli svijeta, pa i hrane svih svjetskih kuhinja te turistički menadžeri iz više američkih država, bili su neskriveno oduševljeni okusima i mirisima Mediterana na zadarski način. Neki od njih poput Davida Farleya, slobodnog novinara koji je već bio u Zadru i proslavio ga u svojim kolumnama u The New York Timesu, dobro poznaju okuse ovog grada. Na ovaj način se s našom gastronomijom prvi put susrela i iskusna urednica Putovanja iste te slavne novinske kuće Amy Wirshup. Oduševile su se zadarskom hranu, kao i svi ostali, i dvije visokopozicionirane predstavnice grada New Yorka: Alexandra Silversmith, druga osoba njujorškog Ureda za turizam i Rachel Insler, voditeljica marketinga u istom tom Uredu.

Nabrajanje imena drugih gostiju na ovoj zadarskoj večeri u New Yorku bila bi duga. Njihovi dojmovi i sjećanja na ovaj zadarski gastro event sigurno će im pomoći kada svojim partnerima ili budućim hrvatskim gostima budu pričali o našem gradu. Zanimljivo, nakratko je na zadarsku večer u slavnom Delmonicosu navratio i osvjedočeni prijatelj Zadra iz Italije, tamošnja TV zvijezda Fabrizio Nonis, koji je nedavno snimao priloge za vrijeme Festivala mesa Meat Me 4.0. Hoće li i ovaj put Nonis ispričati svoju priču za talijansku TV kuću o Zadranima u New Yorku tek treba vidjeti.

Oduševljen cijelim događajem bio je osobito Dennis Turčinović, jedan od suvlasnika Delmonico‘sa. Njegov brojni kuharski i konobarski tim te cjelokupno osoblje restorana zadarskim su kuharima pružili maksimalnu podršku i pomoć.

Ovo je bilo drugi put da Turistička zajednica Zadra priređuje gastronomsko-turističku prezentaciju u New Yorku. Prvi put je bila organizirana u restoranu Felidia slavne Lidije Bastianich početkom 2020. godine, neposredno pred izbijanje pandemije COVID-om. Rezultati svih ovih promotivnih ulaganja, uključujući i nastupe na turističkim sajmovima u SAD-u te brojne novinarske posjete i reportaže o Zadru u SAD-u, polako ali sigurno počinju davati rezultate kroz veću prisutnost i vidljivost našeg grada na konkurentnom i dinamičnom američkom tržištu te veći broj dolazaka turista s američkog kontinenta u naš grad.

27. travanj 2024 10:54