StoryEditorOCM
4 kantuna"AFERA SMEĆE"

Direktori kazneno prijavljeni za štetan ugovor: "Otkazali su ga tek nakon što je privatniku u džep bačeno nekoliko stotina tisuća kuna"

Piše P.O.-I.N.
12. ožujka 2020. - 22:20

Zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv Mate Karamarka i Ingrid Prelas, bivšeg direktora i sadašnje direktorice komunalnog poduzeća Infra-grad iz Obrovca, zbog osnovane sumnje da su kao odgovorne osobe počinile štetu na račun gradske tvrtke u iznosu od 320 tisuća kuna.

Karamarko i Prelas prijavljeni su zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju jer su kao direktori komunalne tvrtke sklopili ugovor s tvrtkom Loši iz Pakoštana za odvoz komunalnog smeća iako su za to na raspolaganju imali gradsku tvrtku i njihove radnike.

Kaznena djelo dogodilo se prošlog ljeta nakon što su radnici gradske tvrtke prekinuli štrajk za veće plaće i bolje uvjete rada. Štrajk je počeo 23. lipnja, ali je prekinut nakon sudske odluke 4. srpnja, no poslove zbrinjavanja otpada s područja Obrovca i dalje je nastavila obavljati tvrtka Loši iz Pakoštana. Iako je Loši svoj posao odradio dobro, ipak je tako pričinjena šteta gradskoj tvrtki koja je za isti posao imala na raspolaganje svoje ljude i mehanizaciju.

- Prijavu policiji potpisali su svi radnici koji su sudjelovali u štrajku. Povod za našu prijavu je bilo to što smo, odmah nakon što je sud tako odlučio, prekinuli štrajk i vratili se na posao, ali je Uprava našeg poduzeća tada donijela jednu odluku koju nikako nismo mogli prihvatiti. Mi smo dolazili na posao, ali nismo radili, naši su kamioni stajali na krugu, a direktor je angažirao privatnu tvrtku iz Pakoštana, pa smo poslali prijavu zbog tog štetnog ugovora. Po 10.000 kuna se plaćalo privatniku za odvoz jedne ture otpada od 15-16 kubičnih metara i to je trajalo dva i pol mjeseca. Taj je štetni ugovor otkazan tek nakon što je privatniku u džep bačeno nekoliko stotina tisuća kuna - kaže Marko Klanac, zaposlenik „Infra-Grada” i opozicijski gradski vijećnik u Obrovcu.

Polcijsko podnošenje kaznene prijave protiv dvoje direktora nije donijelo nikakvu utjehu ni Mariju Vrkiću, prvom čovjeku Štrajkačkog odbora radnika „Infra-Grada”.

Vrkić podsjeća da su radnici šest-sedam mjeseci prije štrajka tražili potpisivanje kolektivnog ugovora s definiranjem vrijednosti boda, povećanjem plaća i definiranjem regresa i božićnica, ali su njihovi zahtjevi jednostavno bili ignorirani, s njima nitko o tome nije htio razgovarati.

- Nakon štrajka su nam nešto povećali plaće, ali ne onoliko koliko smo mi tražili, a troje radnika iz administracije i tehničkog sektora nisu dobili ni jednu lipu veću plaću! Postupak prema nama je bio pogrešan, ugovor je bio štetan za naše poduzeće koje je podnijelo tužbu protiv sindikata zbog izgubljene dobiti!? Ma gdje to ima!? Ne nadam se ničemu, nemam ja više nikakvih očekivanja ni od te kaznene prijave ni od hrvatskog pravosuđa u kojemu je moguće da mason bude državni tužitelj - rezigniran je i danas Mario Vrkić.
 

25. travanj 2024 01:32