StoryEditorOCM
4 kantunaBILJANA BORZAN U ZADRU O "EU FONDOVIMA I LIFTOVIMA"

"Dizalo u višekatnoj zgradi nije luksuz, već važno životno pitanje. Umirovljenik koji živi na trećem katu zgrade bez dizala u godinu dana prijeđe gotovo 30 tisuća stepenica!"

12. travnja 2019. - 15:17
Biljana Borzan

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja na listi SDP-a za Europski parlament Biljana Borzan u petak je na konferenciji za medije u Zadru s temom “EU fondovi i liftovi” izjavila kako 12 tisuća zgrada, odnosno 70 posto od 16.804 evidentiranih zgrada bez liftova u Hrvatskoj želi ugradnju dizala sufinanciranih iz EU-a.

- Od 16.804 poslanih pretprijava, 11 943 ih je popunjeno, potpisano i vraćeno poštom. K tome se još mora dodati i 3897 online prijava - rekla je Borzan prezentirajući rezultate ankete projekta koji je zbog velikog interesa građana pokrenut prije tri godine u suradnji s Koordinacijskim odborom Udruge umirovljenika Hrvatske pošte i HT- a.

Cijena jednog lifta ovisi o veličini, a kreće se oko 350 tisuća kuna. Ako se projekt bude financirao iz EU, fondovi bi pokrivali 85 posto iznosa.

- To će se dogoditi samo ako Europska komisija ocijeni da se Hrvatska popravila u povlačenju novca iz EU fondova. U suprotnom Hrvatska će čekati sljedeće financijsko razdoblje koje počinje tek 2021. godine, rekla je Borzan na konferenciji koju je održala s predsjednikom Gradskog odbora SDP-a Zadar Antunom Novoselovićem.

Iako je ministrica Gabrijela Žalac još u siječnju najavila pokretanje pilot projekta, dosad se, rekla je Borzan, ništa nije pokrenulo s mrtve točke.

- Nadam se da to što je najavila Žalac nije bilo samo mazanje očiju - rekla je Borzan ističući važnost ovog projekta jer je u Hrvatskoj živi više od 700 tisuća osoba starijih od 65 godina, te više od 500 tisuća osoba s invaliditetom.

- Dizalo u višekatnoj zgradi nije luksuz, već važno životno pitanje za stotine tisuća naših građana. Umirovljenik koji živi na trećem katu zgrade bez dizala u godinu dana prijeđe gotovo 30 tisuća stepenica. Kada bolest i godine učine svoje, ti ljudi praktički postaju zatočenici svojih stanova", kazala je.

Osim toga, drži Borzan, to nije samo projekt koji omogućava kvalitetniji život građana, nego i gospodarski projekt koji pokreće nova radna mjesta i građevinski sektor.

Dodala je kako je se u Europskom parlamentu planira nastaviti baviti zaštitom potrošačkih prava s naglaskom na programiranom kvarenju tehničkih uređaja u kućanstvima, te automobilima.

- Tehnologija je sve naprednija, a uređaji sve osjetljiviji i sve se više kvare. Dokazalo se da se perilice rublja kvare nakon određenog broja okretaja, televizori nakon određenog broja sati rada i to je dakle nešto što bih htjela još, ako bude potrebno i dodatno dokazivati i s time se boriti, rekla je Borzan.

Naglasila je kako namjerava nastaviti  i parlamentarnu borbu za zdraviju hranu na tržištu, čime bi se maksimalno smanjili i slučajevi trovanja zdravstveno neispravnom hranom.

19. travanj 2024 16:47