StoryEditorOCM
4 kantunaRUŠENJE MITOVA

Diže se hajka na turiste, ali među zaraženima u Zadarskoj županiji nema stranaca, niti u samoizolaciji. Zarazili su nas - domaći!

Piše Ivica Nevešćanin
30. ožujka 2020. - 11:23

Među zaraženim osobama na području Zadarske županije nema stranih državljana, a koliko ih je u samoizolacije, u ponedjeljak nismo uspjeli saznati na redovitoj konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

Od početka pandemije koronavirusa u cijeloj Hrvatskoj, a pogotovo u Dalmaciji i na otocima, širila se panika zbog boravka stranih turista koje se unaprijed optuživalo da su izvori zaraze. Slična atmosfera linča prisutna je i danas, kada novinske redakcije svakodnevno nazivaju zabrinuti građani i „otkrivaju” da su u nekoj zadarskoj ulici, na toj i toj adresi, vidjeli automobil stranih tablica, pa se pitaju tko ih je tamo doveo, što tamo rade i zašto ih policija ne odvede.

Epidemiolog Alan Medić je rekao da među oboljelima nema stranih državljana, odnosno nema osoba s prebivalištem izvan područja Zadarske županije. Koliko stranaca je točno u samoizolaciji nitko pouzdano ne zna, no neslužbene informacije iz policije govore da ih je jako malo, ako ih uopće ima, između više od 800 osoba koje su u ovom trenutku izolirane. Iz policije također ističu da je velika većina gostiju koja je bila na našem području u vrijeme izbijanja epidemije, napustila županiji odnosno Hrvatsku.

Službeni podaci dakle osnovano dovode u pitanju tezu kako su nam virus korone donijeli turisti, odnosno stranci. Nažalost, kako su istaknuli i epidemiolozi, virus su nam donosili naši sugrađani koji su u vrijeme pandemije boravili u inozemstvu i tamo se zarazili.

24. travanj 2024 09:09