StoryEditorOCM
4 kantunaPRVI PUT U ZADRU

Djeca s problemima u ponašanju ne odlaze više u domove po Hrvatskoj, sada uvjete ima i Zadar; ‘I objekt u Crnom se završava, za drugu skupinu‘

Piše Lada Burčul
24. svibnja 2023. - 20:16

- Građevinski radovi na našem objektu u Crnom su praktično završeni. Štićenici će useliti u kuću sa dva velika stana, sve je rađeno prema standardima i moći ćemo im pružiti potpunu skrb – kaže Maja Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Kako je poznato, ova su djeca napustila Dom za odgoj na Voštarnici, objekt koji je bio u lošem stanju i koji se u cijelosti renovira.

Gdje se uopće nalaze djeca cijelo ovo vrijeme, od kada je, prije skoro godinu i pol dana, počela obnova zgrade Doma za odgoj? Tada su s Voštarnice iseljeni i djeca i uprava, te se počelo s gradnjom kuće u Crnom. I koliko je djece u Zadru u sustavu tzv. organiziranog stanovanja, što je samo jedna od mjera koju pruža nekadašnji Dom za odgoj djece i mladeži, koji je promijenio naziv u Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar (CPUZ).

- U organiziranom stanovanju su 23 štićenika. No vrlo je važno istaknuti da ih je dio u programu koji se odnosi na djecu i mladež s problemima u ponašanju, i to su muški štićenici. Njih 12 uselit će u objekt u Crno. Ostalih 11 štićenika u organiziranom stanovanju su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. To je nešto drugo i u Zadru mi tu uslugu, zahvaljujući apliciranju na EU projekt, prvi put pružamo. To je kao Dom u Nazorovoj, oni su pod našom stalnom skrbi, u Zadru, a do sada su išli u domove po Hrvatskoj – kaže Liana Brkić, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Zadar (CPUZ).

Za sve štićenike Ministarstvo je, do završetka objekta u Crnom i premještaja 12-ero mladih muških osoba s problemima u ponašanju (u dobi od 14 do 21 godinu), osiguralo 4 stana u Zadru.

- Dva stana su u jednoj obiteljskoj kući. Tu nam se nalaze štićenici s problemima u ponašanju i oni će preseliti u Crno. Nemamo riječi zahvale za obitelj koja je dala kuću u najam za te potrebe, u ovim vremenima kada svi žele zaraditi od turista i sličnih kombinacija. Druga dva stana koriste djeca koja su u našem novom programu, dakle djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U jednom stanu je 6 djece, u drugom pet. Završetkom kuće u Crnom, ova će djeca ostati u navedenim stanovima, jer je to drugi program – kazala je ravnateljica Brkić.

image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Od ta dva stana jedan je u vlasništvu resornog ministarstva, dok je drugi također u najmu.

- I tu su se vlasnici pokazali socijalno osjetljivima. Treba reći da postoji još jedan stan, kojega smo dobili od Grada Zadra, i koji će biti u funkciji kada bude renoviran – kazala je Liana Brkić.

Kuća u Crnom ima dva stana. U svakom će biti po 6 štićenika.

- Govorimo o dvojnom objektu. Svaki stan u prizemlju ima kuhinju, boravak, trpezariju, sobu za prihvat, prostore za odgajatelje, a na katu tri spavaće sobe. Dva stana za 12 štićenika, to je prema standardima – kazala je ravnateljica.

Investiciju tešku 4,5 milijuna kuna pokriva resorno ministarstvo, s tim što slijedi unutarnje uređenje za što ide javni natječaj.

Uprava CPUZ-a, koja je privremeno smještena u prostoru OŠ Voštarnica u Zadru, neće biti smještena u objektu u Crnom, već u prostorijama koje sada koristi Centar za socijalnu skrb u jednom od „pet nebodera.“ Kako je poznato, u nekadašnjem Domu za odgoj na Voštarnici koji se obnavlja bit će smješteni djelatnici Centra za socijalnu skrb. Uz njih, u novoobnovljeni objekt uselit će i Obiteljski centar, a tamo će se nalaziti i kuhinja Doma sv. Frane, za vanjske korisnike.

- Povećava se i broj usluga koje radimo, kao i broj njihovih korisnika. Kako smo kazali, u Crno se useljava 12 štićenika, dok ih sada u stanovima imamo 8. Očekujemo novih četvero – istaknula je Brkić.

Tako je i sa zgradom bivšeg Doma za odgoj, gdje se također povećava broj usluga, a očekuju se i renoviranje stana dobivenog od Grada, pa će i broj štićenika bez odgovarajuće roditeljske skrbi biti povećan.

image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix
image

Nekadašnji Dom za odgoj na Voštarnici se obnavlja

Luka Gerlanc/Cropix
24. travanj 2024 19:53