StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: BIJES NA SILBI

Dječak se izrezao na novim klupama od inoksa! Silbenjani: Klupe na Žaliću opasne su za korisnike i treba ih maknuti! ŽLU: Izvođač je napravio grešku!

Piše Ivica Nevešćanin
27. srpnja 2020. - 22:17

Dječja igra u luci Žalić na Silbi u nedjelju je umalo završila tragično. Naguravajući se međusobno na mulu, pored tek postavljenih novih klupa od inoksa, jedan je 15-godišnjak nespretno pao i rukom se nabio na oštar rub. Velika duboka posjekotina otvorila mu se na podlaktici i nadlaktici, hitna pomoć je dječaka ubrzo odvela na šivanje, a svjedoci događaja s puno krvi i jauka, ostali su u šoku od kojeg su neka djeca i povraćala. Da je umjesto rukom dječak slučajno udario glavom u oštar rub klupe, tko zna kakav bi bio epilog.

- Bilo je samo pitanje vremena kada će se ovako nešto dogoditi. Takvim klupama na tom mjestu jednostavno nije mjesto! Zar treba netko poginuti da odgovorima dođe do mozga da klupe od inoksa s oštrim rubovima ne mogu biti na mulu gdje se djeca svakodnevno kupaju – ogorčeni su Silbenjani koji su nas s loše izvedenim i oblikovanim klupama na obnovljenom mulu upoznali odmah nakon njihova postavljanja prije gotovo dva tjedna. Nakon nedjeljne nesreće njihovo se nezadovoljstvo višestruko uvećalo jer su im se strahovi nažalost ostvarili. Zato hitno traže da se novo postavljene klupe maknu i zamjene novim, prikladnijim i manje opasnim.

image
Klupe od inoksa postavljene u luci Žalić na Silbi su opasne za korisnike
Zadarski.hr

Podsjetimo, u obnovu luke Žalić na Silbi Županijska lučka uprava uložila je više od 10 milijuna kuna. Projekt obnove koji je uključio i postavljanje osam nesretnih klupa izradila je tvrtka Rijeka projekt iz Rijeke, izvođač radova je bila tvrtka Sun Adrija iz Rijeke, a nadzor je proveo D&Z iz Zadra. Luka je prošlog tjedna otvorena za trajektni i brodski promet, ali...

- Novi gat prvenstveno služi za putnički i teretni promet, ali je i dio plaže Žalić na kome su tijekom dana kupači i to naročito djeca svih uzrasta. Ono što ne funkcionira su osam „klupa” koje su dodane na fiksne gumene bokobrane, točno na dijelu mula gdje pristaju trajekti. Mislimo da ih je potrebno hitno ukloniti jer su ergonomski pogrešno isprojektirane i estetski nakaradne. Isto tako u tehničkim detaljima su pogrešno riješene. Naslon klupe se uvija pod pritiskom ruke, drugim riječima dovoljna je težina djeteta da se savije i postane neupotrebljiv. Tehnički su dakle neispravne ali i opasne za korištenje.

Nehrđajući lim od koga su klupe izvedene je pretanak i nakon samo par dana korištenja na mnogim mjestima je savijen i nije ga moguće ispraviti. No najvažnije je to da su svi rubovi lima nezaštićeni, nebrušeni i nezaobljeni i predstavljaju opasnost za sve korisnike. Radi se dakle o proizvodu koji ne smije biti instaliran u javnom prostoru jer predstavlja neposrednu opasnost za sve korisnike. Možda najviše za djecu koja gat koriste za skokove u more i druženja s vršnjacima. Neshvatljivo je da je ovakva „instalacija” prošla tehnički prijem i kao takva predana na korištenje – tvrde naši sugovornici sa Silbe.

image
Klupe od inoksa postavljene u luci Žalić na Silbi su opasne za korisnike
Zadarski.hr

Da je došlo do propusta izvođača radova, priznaje i ravnatelj Županijske lučke uprava Davor Škibola.

- Na žalost, dogodila se nesreća. Izvođač radova nije sukladno projektu postavio gumenu zaštitu na rubove klupa. Kad su im klupe bile dopremljene radnici su mislili da su gumeni štitnici zapravo zaštita za klupe u transportu i bacili su ih s ostatkom ambalaže. Kasnije su uvidjeli što su napravili. Čim sam o tome obaviješten, odmah smo naručili nove gumene štitnike koji bi trebali biti postavljeni u utorak do 17 sati – kazao nam je Škibola uz napomenu da, iako se djeca na Žaliću oduvijek kupaju, kupanje u lukama otvorenim za javni promet je zabranjeno.

Pitali smo ga kako je luka uopće mogla biti otvorena kad je nedostajao tako bitan element za sigurnost korisnika, odnosno kako je nadzor iz D&Z-a dozvolio da se takve klupe postave, a objekt otvori.

- Javnost dobro zna koje smo napore kao ŽLU uložili kako bi što prije osigurali normalizaciju prometa na Silbi. Projektant je, pretpostavljam, klupe osmislio kako bi donekle prekrio visinu bokobrana. Zamislio ih je kao neku vrstu čekaonice na otvorenom, ali, eto, greškom su na klupe propustili staviti gumene štitnike. Kada ih stave klupe ne bi trebali više predstavljati opasnost – nada se ravnatelj ŽLU-a.

image
Klupe od inoksa postavljene u luci Žalić na Silbi su opasne za korisnike
Zadarski.hr

Isto nam je rekao i Radojko Brnčić, predstavnik izvođača radova, tvrtke Sun Adrija.

- Ispričavam se, napravili smo glupost. Kad smo dobili klupe naši su radnici misli da su štitnici od gume zapravo zaštita klupa u transportu i greškom su ih bacili. Jutros me zbog toga zvao i ravnatelj Škibola, a danas sam dobio informaciju da će nove zaštitne gume u utorak ujutro stići u Zadar i da će do 17 sati biti montirane na klupe. Žao mi je zbog toga – ispričao se predstavnik izvođača radova.

Hoće li zaštitne gume biti dovoljne da smire nezadovoljstvo Silbenjana, znat ćemo vrlo brzo...

image
Skale na mulu su također loše osmišljene
Zadarski.hr
Loše su i stepenice

Nije samo klupa problematična. Loše su oblikovane i inoks stepenice za izlaz iz mora postavljene na gatu. I one su ergonomski i tehnički potpuno pogrešne i nepodesne za korištenje, tvrde Silbenjani.
- Stepenice imaju preniski rukohvat koji služi za pridržavanje prilikom ulaska ili izlaska iz mora. On je visine 30 cm, a trebao bi biti najmanje 80-90 cm. Stepenice imaju viška jednu horizontalnu prečku, gazište, koje je u visini gata. Ova prečka se ni teoretski ne može koristiti, dapače, opasna je jer se korisnik može spotaknuti pa i povrijediti. Dijelovi stepenica, prihvat na gatu, su opasni za korisnike jer su nebrušeni i odignuti od poda i mogu korisniku nanijeti ozbiljne povrede. Mislim da ni ove stepenice ne mogu proći tehnički prijem jer su neispravne i opasne za korisnike. Usput, izgledaju vrlo smiješno – tvrde naši sugovornici.

25. travanj 2024 10:49