StoryEditorOCM
4 kantunaBRIGA ZA DRUGE

Zadarski Crveni križ s volonterima olakšava život sugrađanima rizičnih skupina i onih u samoizolaciji donoseći im na kućni prag hranu i lijekove

Piše M. Gugić
25. ožujka 2020. - 12:41

Djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zadar u posljednjih tjedan dana imaju pune ruke posla. Naime, pokrenuli su dostavu namirnica i lijekova za starije i osobe koje se nalaze u samoizolaciji, a koje žive same, s ciljem zaštite i sprječavanja širenja korona virusa među starijom populacijom i ostalim rizičnim skupinama.

- Mi u ovakvim situacijama radimo u pojačanom ritmu. Dobivamo 40-tak poziva na dan, a za sada imamo aktivnih devet djelatnika i deset volontera, što je sasvim dovoljno. Ukoliko bude potrebno, naravno da ćemo povećati broj ljudi. Napominjemo kako namirnice i lijekove ljudi plaćaju sami, a naši volonteri će ih dostavljati besplatno svaki dan od 10 do 18 sati – rekao nam je ravnatelj zadarskog Crvenog križa Bore Galac te dodao kako se radi u timovima po dvoje ljudi.

- Na teren izlazi jedan djelatnik i jedan volonter. Imaju naše poznate crvene odore te su obučeni po pravilima koje nalaže Civilni Stožer, znači imaju i maske i rukavice. Moramo posebno biti oprezni jer ipak dostavljamo rizičnim skupinama, a k tome ne želimo da itko pomisli da smo kakvi prevaranti jer nažalost i tome smo ovih dana svjedočili – istaknuo je Galac te dodao kako osim kupovine namirnica i dostave lijekova, svim sugrađanima nude i psihološku pomoć.

- Imamo psihologinju koja je prošla dodatne edukacije tako da je na usluzi svima onima kojima njena pomoć bude potrebna. Uveli smo i poseban telefon tako da nas svi mogu lakše mogu kontaktirati – rekao  je ravnatelj Galac dodavši kako pokrivaju grad Zadar i Nin te još 17 općina.

- Ako u nekoj od udaljenijih općina imamo nekog našeg povjerenika ili dobrovoljnog davatelja krvi, onda prvo kontaktiramo njih da provjerimo mogu li oni uskočiti pomoći susjedu da, ako nema potrebe, ne moramo mi s obzirom na to da imamo dosta posla – pojasnio je Galac te istaknuo kako uz sve to još uvijek organizira i akciju darivanja krvi. 

- S ciljem sprječavanja širenja virusa, a u suradnji s Odjelom za transfuziju Opće bolnice Zadar, darivanje je izmješteno iz kruga bolnice te će se vršiti u prostorijama HNK Zadar i to utorkom, srijedom i petkom. Krv i krvni pripravci se neophodni za liječenje bolesnika te funkcioniranje bolnice, stoga molimo darivatelje da dođu maksimalno poštivajući sve mjere samozaštite – pozvao je Galac. 

Kontakt

Uslugu dostave namirnica i lijekova, psihološku pomoć, uz ostale praktične informacije možete dobiti na broj 099/8423324.

24. travanj 2024 00:26