StoryEditorOCM
4 kantunaOPET MULJAJU

Do kada će raditi deponij na Diklu? Najprije pročitajte što kaže zadarski gradonačelnik Branko Dukić, pa onda vi recite tko tu koga...

Piše Predrag Opačić
16. prosinca 2020. - 21:37

Inspektori zaštite okoliša ispisali su rješenje o zatvaranju zadarskog deponija kod Dikla do Nove godine, ali je uslijedio neobičan „odgovor” iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja: poništili su inspekcijsko rješenje! Tada su reagirali i iz Državnog inspektorata, pa su i oni povukli svoj potez: zbog poništenja njihovog rješenja, Upravnom su sudu tužili Ministarstvo! A koliko nam je pravosuđe brzo, tko zna kada će i kako „spor” biti okončan.

Tako je po tko zna koji put stvorena podloga za postavljanje pitanja: do kada će raditi deponij na Diklu? Mogućih odgovora je milijun, ali je zadarski gradonačelnik Branko Dukić smislio milijun i prvi. Ima tu „permanentnih kontakata”, „nacionalnih dokumenata”, „dinamike”, „apliciranja” i „inicijativa”, ali je nemoguće naći precizniji odgovor na pitanje „kada”.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Evo kako nam je u dvije rečenice odgovorio:

-Nastavno na permanentne kontakte s resornim Ministarstvom očekujemo izmjenu nacionalnog dokumenta Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske kojim bi bili na korak do apliciranja EU sredstava za sanaciju odlagališta Diklo. Paralelno nastavljamo s inicijativom pronalaska alternativnih lokacija odlaganja s ciljem prestanka odlaganja otpada na Diklu i PRIJE puštanja u rad CGO Biljane, kaže gradonačelnik Branko Dukić.

Pitanje „do kada će raditi deponij na Diklu?” postavili smo i jednom od Dukićevih bliskih suradnika, podpredsjedniku Gradskog vijeća Brunu Milinu koji je za problem s deponijem u Diklu dodatno zainteresiran jer je mještanin Dikla.

-A tko to zna?! Osobno nemam pouzdanih informacija da bih dao precizan odgovor na to pitanje. Mislim da problem ide k svom razrješenju, ali je pitanje u kojem će roku deponij biti definitivno zatvoren. Vidim da postoji volja da se to riješi i u Gradu Zadru i u Ministarstvu i, pogotovo, kod stanovnika Dikla. Nadam se da će se to dogoditi puno prije nego što Centar za gospodarenje otpadom bude gotov, ovaj deponij ne može „izdržati” do 2023. godine, kaže Bruno Milin.

image
Jure Miskovic/Cropix

Mještani Dikla, među kojima je i Bruno Milin, po njegovim su riječima ipak u nečemu uspjeli:

-Otklonjen je najveći uzrok smrada koji je smetao mještane, jer se mulj iz pročišćivača više ne dovozi na deponij. I, što je možda još važnije, mještani su vrlo oštro bili protiv gradnje nove kazete na deponiju kod Dikla. Protiv toga smo išli „đonom” i u tome smo uspjeli, zaključuje Milin.

Što se trenutno događa na gradilištu Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim?

-Građevinske dozvole stižu jedna za drugom i radovi na izgradnji Centra odmiču, tvrdi Dino Perović, direktor tvrtke „Eko” koja vodi radove u Biljanima Donjim.

Izvođači procjenjuju da će radovi biti završeni do sredine 2022. godine, ali nitko ne bi bio iznenađen da se rok protegne do kraja 2022. godine. Mada se to čini nelogičnim, valja podsjetiti da je konačno zatvaranje deponija kod Dikla planirano u roku od godinu dana nakon što CGO bude otvoren! Tu, dakako, postoji mogućnost promjene i „uštede” jedne godine, ali u svakom slučaju preostaju dvije godine dok otpad ne bude „preusmjeren” s Dikla prema Biljanima Donjim.

A to onda znači da bi postojeći deponij kod Dikla bio u pogonu najmanje do kraja 2022. godine. Osim toga, u nacionalnom dokumentu o zatvaranju deponija u Hrvatskoj stoji da bi deponij kod Dikla trebao biti zatvoren posljednji od svih deponija na području Zadarske županije. Gradonačelnik Dukić očekuje da će taj dokument biti izmijenjen

U svemu tome nije najveći problem izbor i utvrđivanje nove lokacije za odvoz otpada, jer se političkom odlukom to uvijek može postići, ali ostaje ključno pitanje: vrijeme. Dukić kaže da bi nakon izmjene nacionalnog dokumenta bio pokrenut postupak apliciranja za europska sredstva, a to ni u kom slučaju nisu brzo ostvarivi postupci, za to je potrebno vrijeme koje se teško može preskočiti. A kad pretpostavljeni novac i stigne, opet bi netko morao „crtati projekte”.

Kada se to i dogodi, kada dokumentacija bude izmijenjana, a europska sredstva stignu, ostaje pitanje na kojem bi deponiju bio odlagan otpad iz cijele Zadarske županije.

U Zadarskoj županiji nijedan postojeći deponij jednostavno nije kapacitiran da primi ogromne količine otpada koje sada završavaju iznad Dikla. Naravno, postoji mogućnost proširenja nekog od postojećih deponija, a u kontekstu „potrage” za novom deponijom u razgovorima između predstavnika Grada Zadra i nadležnog Ministarstva spominjali su se Obrovac i Polača. Ali, kada bi se i išlo na povećanje kapaciteta nekog od postojećih deponija, opet je potrebno čekati: dok se izrade ekološke studije, projekti, osigura financiranje, završe radovi...

Dakle, do kada će raditi deponij kod Dikla? Trenutno ne zna nitko, ali se to ne usudi priznati.

Tko ima svoj deponij, a tko otpad dovozi kod Dikla?

Na deponij kod Dikla stiže otpad iz Zadra i Nina, a zahvaljujući potpisanim ugovorima s „Čistoćom”, na najveći županijski deponij stiže i otpad iz čak 17 okolnih općina. Uz Zadar čiji je deponij kod Dikla, na području Zadarske županije, vlastite deponije imaju Gračac, Polača, Biograd, Pag i Obrovac, a svoja komunalna poduzeća za zbrinjavanje otpada, osim Zadra, imaju Biograd, Stankovci, Vir, Bibinje, Polača, Gračac i Obrovac koji je taj posao „prenio” s vlastitog na privatno poduzeće.

Za sve te deponije pokrenuti su postupci sanacije i u različitim su fazama zatvaranja.

03. svibanj 2024 19:50