StoryEditorOCM
4 kantunaPLENKOVIĆ U ZADRU NA POTPISIVANJU POVIJESNOG UGOVORA

Do kraja 2023. godine 95 posto stanovnika Zadra bit će priključeno na novu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu! O čemu je Plenković razgovarao s Dukićem iza zatvorenih vrata?

Piše I.Ivanac
14. lipnja 2019. - 13:44
20190614_094523

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u petak je održao radni sastanak s gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem, a potom je potpisan i ugovor između zadarske Odvodnje i direktora Hrvatskih voda za financiranje kanalizacijske i vodovodne mreže na potezu od Zadra do Petrčana u vrijednosti 567 milijuna kuna.  

Iako su novinari smjeli biti isključivo na početku sastanka, ipak smo uhvatili djelić razgovora između premijera i gradonačelnika. Plenković je naglasio kako su se dugo pripremali za dolazak te upitao Dukića: "Kakva je situacija u Zadru?".

- Nakon potpisivanja ugovor o izgradnji CGO Biljane Donje i završetka natječaja, ovo je potpisivanje novog ugovora gdje ćemo infrastrukturu Grada Zadra podignuti na zavidnu razinu, kazao je Dukić te održao sastanak s premijerom iza zatvorenih vrata.

U nazočnosti predsjednika Vlade i gradonačelnika, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor komunalnog poduzeća Odvodnja Zadar Grgo Peronja i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša Mario Šiljeg potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju za Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane.

- Sa sadašnjih 70 posto izgrađenih objekata komunalne infrastrukture, podižemo na 95 posto obuhvaćenosti stanovništva što je izuzetno vrijedno za Zadar i sve njegove građane. S potpisivanje ugovora o CGO Biljane Donje, odnosno izmicanjem odlagališta na Diklu te današnjim ugovorom, Zadar će biti u potpunosti infrastrukturno riješen i dijelit ćemo sudbinu svih razvijenih gradova, kazao je gradonačelnik Dukić koji se zahvalio svima onima koji su sudjelovali u ovom projektu i omogućili njegovo realiziranje, a pogotovo svojim prethodnicima.

- U ovom projektu imat ćemo više od 1500 novih priključaka, odnosno više od 15 tisuća stanovnika bit će priključeno na kanalizacijsku mrežu. Riječ je o preko sto kilometara nove kanalizacijske mreže, oko 40 kilometara vodovodne mreže, 19 crpnih stanica, nadogradnja postojećeg uređaja za pročišćavanje voda, kazao je državni tajnik Šiljeg ističući kako ovo nije jedini projekta koji se realizira u Zadarskoj županiji jer su prije mjesec dana započeli radovi i na aglomeraciji Nin-Privlaka-Vrsi, a kad se ulaganja u vodno komunalnu infrastrukturu na području županije zbroje, ona iznose više od milijardu kuna.

Direktor komunalnog poduzeća Odvodnja, Grgo Peronja istaknuo je kako će izgradnja aglomeracije Zadar–Petrčane trajati do kraja 2023. godine.

- Aglomeracija se proteže od Crvenih kuća, preko Bilog Briga, Bokanjca Dikla Kožina i Petrčana. Projekt je podijeljen na 28 cjelina, odnosno potprojekata, što označava 28 kvartova grada. Izgradnjom ovog projekta svim budućim generacijama i posjetiteljima Zadra ostavljamo prekrasno čisto more, kazao je direktor Peronja dodajući kako prije nove godine očekuju početak radova na Bokanjcu i Novom Bokanjcu. Nakon Bokanjca na red za građevinske radove dolazi cjelina Zadar nakon čega idu radovi u Kožinu i Petrčanima.

- Od 567 milijuna kuna 313 milijuna dolazi iz Europske unije. Međutim još ćemo više unaprijediti stanje i to na području Bokanjca gdje će se napraviti dodatni projekti izgradnje oborinske odvodnje koji će unaprijediti i zaštitu od poplava, ali i spriječiti zagađenje podzemnih voda. Dugoročno ćemo zaštiti crpilište Bokanjac, a ukupna vrijednost s nadograđenim projektima iznosit će oko 700 milijuna kuna, kazao je Zoran Đurković, generalni direktor Hrvatskih voda dodajući kako će, unatoč poskupljenju građevinskih radova koji su nastupili nakon EU natječaja, s Ministarstvom regionalnog razvoja pronaći rješenje kako da osiguraju i taj dio sredstava koji će eventualno biti prouzročen povećanjem cijena nabave u odnosu na procijenjene vrijednosti posla.

19. travanj 2024 05:38