StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI MODEL ŠKOLSTVA

Do kraja travnja istječe rok za prijavu na eksperimentalni program cjelodnevne nastave, evo koje se zadarske škole mogu prijaviti...

Piše AVŠ
6. travnja 2023. - 18:09

Za prijavu na eksperimentalni četverogodišnji program cjelodnevne nastave, koji bi trebao početi iduće škole godine, u gradu Zadru uvjete imaju tri škole.

Prva je Osnovna škola Petra Preradovića na Poluotoku, jedina koja provodi nastavu u jednoj smjeni, što je prvi uvjet za prijavu. No, u toj gradskoj školi nemaju ni školsku dvoranu ni blagovaonicu, a i skučenost prostora je otežavajući faktor. Druga je Osnovna škole Krune Krstića u Arbanasima koja je trenutno u dvosmjenskoj nastavi, ali već na jesen će zbog smanjenog broja odjeljenja moći konkurirati za prijavu na eksperimentalni program, jednako kao i Katolička osnovna škola Ivo Mašina. Rok za prijavu je 28. travnja, a pročelnik gradskog upravnog odjela za školstvo i obrazovanje, Joso Nekić, nada se kako će se sve tri spomenute škole prijaviti.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Jasno je da sve tri ne mogu proći, ali mislim da bi bilo jako korisno za cijeli grad da imamo barem jednu školu koja će se uključiti u taj eksperimentalni dio jer bi onda imali neposredno iskustvo. Zato ćemo kao osnivač potaknuti škole koje imaju uvjete da se prijave. Ovaj projekt cjelodnevne škole je potpuno nova i velika vrijednost za cijelo hrvatsko školstvo, a koliko je potreban dovoljno govori pritisak koji svake godine imamo na produženi boravak. Od 7000 učenika, već sada imamo 3500 roditelja koji aposlutno podržavaju produženi boravak. Na ovaj način, kada će država osigurati potpuni topli obrok, ono što je Grad ulagao u sufinanciranje produženog boravka moći će se usmjeriti u druge stvari, poput poboljšavanja uvjeta, infrastrukture i sadržaja- kaže Nekić dodajući kako nema straha da će itko od nastavnika zbog programa cjelodnevne nastave ostati bez posla.

Štoviše, kaže resorni pročenik za školstvo, ne samo da se uvode novi predmeti nego I povećava broj sati kod određenog dijela postojećih predmeta. Nastava bi trebala trajati najmanje do 14 sati, s time da se po želji učenika i roditelja može produljiti i u popodnevne sate, dok se od 15 sati kreće dio s izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Što se tiče škola kojima je osnivač Zadarska županija, njih pet ispunjavaju potrebne uvjete. To su OŠ Petra Zoranića Nin, OŠ Nikole Tesle Gračac, OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, OŠ Franka Lisice Polača te OŠ Vladimira Nazora Neviđane. Koliko će ih se prijaviti znat će se kroz desetak dana, a važno je napomenuti da svaka škola koja ulazi u eksperimentalni četverogodišnji program cjelodnevne nastave dobiva 300 tisuća eura stimulacije za prilagodbu novom modelu obrazovanja.

19. travanj 2024 06:16