StoryEditorOCM
4 kantunaJOŠ MALO STRPLJENJA

Do ožujka će svi novi semafori biti ažurirani i onda počinje upravljanje prometom iz tzv. pametne sobe, odnosno Gradskog centra za kontrolu prometa

Piše M. Kalajžić
5. veljače 2023. - 14:33

Što se događa sa semaforima na području grada? Svako malo - ne rade, a zna se kako to izgleda kad najprometnija gradska raskrižja reguliraju znakovi - uglavnom kaos i nesigurnost za sve sudionike u prometu, s tim što policija u takvim situacijama uglavnom ne asistira, pa pri isključenju semafora svi "drže glavu u torbi".

Prije nekoliko dana nije radio semafor kod Male pošte i bilo je to doslovno strašno za vidjeti. Izgledalo je kako će svakoga trenutka doći do neke prometne nesreće i pravim čudom izbjegnute su takve pogibelji. Ispostavilo se da se radi o "nagnječenom" kabelu zbog kojega svjetlosna signalizacija gubi kontakt, negdje je valja kratki spoj. Gradska uprava angažirala je tvrtku "Prvi treptač" da ispita zašto semafori kod Male pošte svako malo gube kontakt. Moguće je da ne treba mijenjati konzole i opremu, možda je u pitanju kratki spoj na kabelu. Uglavnom, situacija se pomno prati kako bi "resetiranja" semafora bilo što manje.

Ali što se događa s tek postavljenim semaforima na Tuđmanovoj i Bulevaru, u okviru EU projekta ITS (Inteligentni transportni sustavi)? "Glajnc" novi semafori s kojih je tek skinuta zaštitna folija iz proizvodnje - pa već ne rade?

Kako nam kažu iz Gradskog odjela za EU fondove, radi se o ažuriranju semafora, odnosno njihovog uštimavanja i povezivanja u jedinstveni signalizacijski sustav kojim će se na kraju upravljati iz tzv. pametne sobe iz poduzetničkog inkubatora na Novom Bokanjcu. Da bi sve štimalo kako treba, potrebno je povremeno isključiti semafore i onda ih uštimavati. Naravno, za to vrijeme, ne treba ni naglašavati, na "isključenim" dionicama zavlada prometni kaos.

image

Voditelj projekta Josip Milic predstavio je u Poduzetnickom inkubatoru Inovativni Zadar, tzv. Pametnu sobu iz koje ce se u okviru projekta ITS upravljati prometom u Zadru

Jure Miskovic/Cropix

Do kad će se semafori još isključivati, odnosno kad će se čitavi sustav ažurirati, kazao nam je Josip Milić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za EU fondove.

- Preostao je još jedan broj semafora na Tuđmanovoj ulici i nešto malo u Ulici Ante Starčevića. U ovom trenutku nemamo točan datum, odnosno termin tih uštimavanja, ali smo u koordinaciji s izvođačem radova, zatim Hrvatskim cestama i MUP-om kako bi se sve iskoordiniralo i vidjelo kad će se to nastaviti. Čim budemo znali kad će se i koje raskrižje isključivati, odnosno uštimavati, obavijest ćemo pravovremeno javnost kako ne bi bilo nekih neželjenih situacija u kojima su građani iznenađeni novom regulacijom i sličnim stvarima. Ovoga tjedna imamo spomenutu koordinaciju na kojoj ćemo se pokušati dogovoriti što i kako, odnosno koji nam je slijedeći plan i kad budemo imali sve definirane lokacije, pustit ćemo tu vijest u medije i obavijestit ćemo javnost o tome - kazo je Milić.

Plan je da kroz ožujak završi ažuriranje svih planiranih semaforiziranih raskrižja. Kad se to ažuriranje završi, može se krenuti s upravljanjem prometom iz tzv. pametne sobe odnosno Gradskog centra za kontrolu prometa kako će se službeno nazivati.

- U planu nam je da to bude ožujak ove godine, da do tada sve finaliziramo i da djelatnici krenu s upravljanjem prometom pomoću povezanih raskrižja - zaključio je Milić.

Privremena regulacija prometa u Ulici Hrvoja Ćustića

Obavještavaju se vozači u cestovnom prometu da će zbog izvođenja radova društva Ericsson Nikola Tesla d.o.o. u Ulici Hrvoja Ćustića u Zadru dana 04. veljače (subota) 2023.g. na snazi biti privremena regulacija prometa.

Promet navedenom ulicom će se odvijati jednim kolničkim trakom uz naizmjenično propuštanje.

Rekonstrukciji raskrižja nekoliko ulica 

Obavještavaju se vozači u cestovnom prometu da će zbog izvođenja radova na rekonstrukciji raskrižja ulica Vlatka Mačeka, Šestanski prolaz, Braće Miroslava i Janka Perice i Put Kotlara u Zadru od 6. veljače 2023.g. (ponedjeljak) s početkom od 9,00 sati na snazi biti privremena regulacija prometa.

Radovi će se izvoditi u tri faze. Privremena regulacija prometa za prvu fazu predviđa se za razdoblje od 6. veljače 2023. do 1. travnja 2023.

 Promet na dijelu Ulice Vlatka Mačeka od ulice Put Vukića do ulice Put Kotlara biti će moguć samo u jednom smjeru, od zapada prema istoku (centar-luka Gaženica), dok će promet iz suprotnog smjera biti zatvoren, a obilazak prema centru preporučuje se ulicom Franka Lisice, odnosno Gaženičkom i Bregdetti.

24. travanj 2024 18:46