StoryEditorOCM
4 kantunaINSPEKTORI U AKCIJI

Do prije četiri mjeseca Puntamika je mogla igrati u Jazinama, a od 1. rujna Zadar ne može, dobio je zabranu! Zašto? Pitali smo HKS, evo odgovora...

Piše I.I./I.N.
2. listopada 2022. - 14:00

Zašto je KK Sonik Puntamika cijelu prošlu sezonu HT Premijer lige mogla igrati u dvorani u Jazinama, a KK Zadar je za ovu sezonu dobio odbijenicu od Hrvatskog košarkaškog saveza?

Pitanje se logično postavlja poglavito kad se uzme u obzir činjenica da je između zelenog svjetla za Puntamiku i crvenog za Zadar prošlo svega četiri mjeseca. Istina, u tom se razdoblju u starim Jazinama ništa nije dogodilo niti mijenjalo, a predsjednik NO KK Zadar Ante Rubeša je cijelo vrijeme uvjeravao javnost kako će se utakmice KK Zadra vratiti u mitski “hram košarke”, u međuvremenu proglašen i kulturnim dobrom, te tako donijeti uštede za klub.

Odgovore smo zato potražili kod odgovornih, inspektora Hrvatskog košarkaškog saveza. Pitali smo ih kada su inspektori izvršili nadzor dvorane u Jazinama, zbog čega je inspekcija HKS-a dvoranu ocijenila neuvjetnom za igranje HT Premijer lige; kada je prije toga inspekcija provela nadzor u Jazinama i što su pritom utvrdili te, konačno, kako to da je prošlu cijelu sezonu KK Sonik Puntamika mogla igrati u dvorani Jazine, a samo četiri mjeseca kasnije KK Zadar ne može?

Odgovore u ime HKS-a dostavila nam je Kristina Tomičić. Registracija dvorane za natjecanje, ističe, vrši se prije početka svake natjecateljske sezone. Povjerenik natjecanja g. Božo Perković, kao nadležna osoba u skladu s Pravilnikom o natjecanju i Propozicijama natjecanja, je u nadzoru dvorane Jazine bio 1. rujna 2022., a kao glavne nedostatke je uočio sljedeće: nedostatak tunela (zaštita igrača) koji prošle natjecateljske sezone zbog epidemiološke situacije i posljedično ograničenog broja gledatelja nije bio nužan. Nadalje, utvrdio je nedovoljno i neujednačeno osvjetljenje u dvorani, zbog čega nije moguću kvalitetan televizijski prijenos te nedostatak žičane internetske veze za prijenos utakmica uživo. 

- Naime, ove sezone su u procesu digitalizacije u svim dvoranama instalirane automatske kamere, a jedina obaveza klubova bila je osigurati žičanu internetsku vezu u dvorani odigravanja utakmica.

Uočena je još nekolicina manjih nedostataka koji se mogu tolerirati u određenom vremenskom roku nakon kojeg iste moraju biti otklonjene. Također, po uklanjanju gore navedenih nedostataka moći će se izvršiti registracija dvorane Jazine – stoji u odgovoru iz HKS-a.

Dakle, potrebno je uložiti u staru dvoranu da bi ju se koliko-toliko privelo svrsi i kako bi je za utakmice u domaćem prvenstvu mogli koristiti svi zadarski košarkaški klubovi. Predsjednik NO KK Zadar Ante Rubeša najavio je da će kod prijedloga gradskog proračuna za iduću godinu tražiti da se predvide i sredstva za obnovu ovog kulturnog dobra. Koliko će to iznositi, kako će radove procijeniti, hoće li jedni radovi za sobom povući neke druge radove, koliko će to sve skupa trajati i hoće li se na koncu sve to isplati u smislu smanjenja troškova za KK Zadar, vidjet ćemo...

26. travanj 2024 16:18