StoryEditorOCM
4 kantunaIMA LI LIJEKA ZA BOLESNO ZADARSKO ZDRAVSTVO:

Dobavljači krenuli s ovrhama, bolnicama prijeti blokada, dugovi su blizu 100 milijuna kuna, Biograd želi zadržati svoju Ortopediju

4. rujna 2019. - 23:15
ortopedska_biograd8-260913

Dobavljači su krenuli s ovrhama, višemilijunski dugovi se neprekidno gomilaju i približavaju se iznosu od vrtoglavih 100 milijuna kuna, limiti se ne povećavaju, a bolnicama prijete blokade računa i bankroti. To je najkraći mogući opis trenutne situacije u Općoj bolnici Zadar, Psihijatrijskoj bolnici Ugljan i Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu.

Najteža je situacija u Biogradu: u prvih šest mjeseci ove godine Specijalna bolnica za ortopediju zabilježila je 3,7 milijuna kuna minusa, čime je ukupni dug dosegnuo čak 29,3 milijuna kuna. Zato je pažnju privukla inicijativa biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza koji je na dnevni red sljedeće sjednice Gradskog vijeća stavio i prijedlog odluke o – preuzimanju osnivačkih prava i obveza nad biogradskom bolnicom. Kada takvu odluku usvoji Gradsko vijeće, prema Zadarskoj županiji kao vlasniku biogradske bolnice, otići će pismo namjere. Gradu Biogradu za otplatu bolničkih dugova trebalo bi više od izvornog gradskog proračuna koji se kreće oko 22 milijuna kuna!

Pritom i iz Zadarske županije i iz biogradske gradske uprave tvrde da već dugo traže način za spas ne samo Specijalne bolnice za ortopediju nego i ukupnog "zdravstvenog sustava" Zadarske županije. U tim su se razgovorima spominjale dvije mogućnosti: fuziranje biogradske i zadarske bolnice ili funkcionalno objedinjavanje dviju bolnica pri čemu bi Specijalna bolnica za ortopediju zadržala pravnu osobnost.

-Fuziranjem u Opću bolnicu Zadar gubi se kirurgija, ali i status specijalne bolnice, dok kod funkcionalnog spajanja Ortopedskoj bolnici ostaje pravni status. Iako bi resursi bili optimizirani i maksimalno korišteni, potrebni su pozitivni rezultati. Na sve smo pregovore spremni za spas Ortopedske bolnice i to ne samo Grad Biograd, nego oko toga postoji i opća suglasnost svih okolnih općina. Svi mi želimo zadržati Specijalnu bolnicu za ortopediju kao samostalnu bolničku ustanovu, kaže gradonačelnik Ivan Knez.

Knez navodi kako već traje "dubinska analiza" stanja i poslovanja u biogradskoj bolnici čiji je cilj "zaustavljanje negativnih financijskih trendova, osuvremenjivanje bolnice u kadrovskom, financijskom, upravljačkom i menadžerskom segmentu". Međutim, suštinski problem će biti potraga za odgovorom na pitanje zbog čega Specijalna bolnica za ortopediju ne ispunjava više od 80 do 85 posto dopuštenog limita.

Knez upozorava da ugovori koje Ortopedska bolnica ima s HZZO-m ne pokrivaju troškove, pa navodi da postojeće cijene usluga Biograđanima ne otvaraju veliki manevarski prostor. Primjerice, navodi Knez, u Biogradu jedan operativni zahvat košta 800, u Sloveniji 1.500, a u Njemačkoj čak 3.300 eura.

-Sljedeću godinu Upravno vijeće je planiralo završiti s nulom. Vidjet ćemo nakon analize koliko će biti potrebno smanjivati troškove, racionalizirati poslovanje i eventualno, ako ga ima, otpuštati višak zaposlenika, kaže gradonačelnik Knez i sam svjestan kako je neodrživo postojeće stanje u kojemu je biogradska bolnica od sve 24 specijalne bolnice u Hrvatskoj zabilježila ponajveći ukupni dug.

Konkretno rješenje, međutim, unatoč pregovorima i razgovorima s ministrom Milanom Kujundžićem i predstavnicima HZZO-a još nije na pomolu. Što god bilo, u Zadarskoj županiji očekuju da biogradska bolnica ima veće prihode od rashoda.

-Zajedno s gradonačelnikom Ivanom Knezom, koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća, poduzimamo brojne aktivnosti kako bismo pronašli najkvalitetnije rješenje za poboljšanje i unaprjeđenje poslovanja Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu. Gotovo svakodnevno smo u kontaktu s ministrom Kujundžićem i njegovim suradnicima te tražimo najbolji model kako bismo smanjili postojeći dug bolnice, a jedna od opcija je i funkcionalno spajanje s Općom bolnicom Zadar, što je tendencija i na nacionalnoj razini jer već imamo i uspješne primjere, poput spajanja bolnica u Osijeku i Našicama. To ne bi trebalo imati negativne posljedice po rad biogradske bolnice, štoviše, djelatnosti Specijalne bolnice želimo proširiti i oplemeniti dodatnim sadržajima koji će u budućnosti dovesti do novih zapošljavanja. Jedan od ciljeva jest da dugogodišnju tradiciju i kvalitetnu reputaciju ove bolnice u ortopediji iskoristimo za dodatan iskorak u rehabilitacijskom liječenju, ali i za razvoj zdravstvenog turizma, što je posebno atraktivno stranim gostima jer je kod nas liječenje cjenovno dostupnije nego u većem dijelu Europske unije. Izgradnjom nove Poliklinike u Zadru dobili smo nove prostore, koje također možemo iskoristiti za dodatne zdravstvene sadržaje i usluge te od naših ustanova stvoriti jedan snažan, regionalni zdravstveni centar, kaže župan Božidar Longin.

Nitko o tome ne želi službeno govoriti, ali po neslužbenim informacijama ministar Milan Kujundžić je sklon funkcionalnom objedinjavanju zadarske i biogradske bolnice. Specijalne bolnice država ne sanira, pa se možda u tome vidi šansa da s leđa Biograda padne 30 milijuna kuna duga, ali će se morati pronaći i odgovor na pitanje koliko bi to otežalo poslovanje Opće bolnice Zadar čiji se ukupni dugovi vrte oko 50 milijuna kuna.

 

PSIHIJATRIJSKA BOLNICA UGLJAN: Šestomjesečni minus je 230.000 kuna, a ukupni dug veći od od 10 milijuna!

U prvih šest mjeseci ove godine Psihijatrijska bolnica Ugljan zabilježila je poslovni minus od 230.000 kuna, a u proteklih deset godina akumuliran je ukupni dug od 10,5 milijuna kuna. Prije osam godina PBU je imala limit tri milijuna i 550.000 kuna, a ovogodišnji je ravno 100.000 kuna - manji!

-Za oko 10 posto smo smanjili broj zaposlenih, kojih je sada 280, smanjivali smo i troškove, a od početka ove godine limit nam je uvećan za 200.000 kuna. Isplatili smo 350.000 kuna za regres, što znači da bismo bez isplaćenog regresa bili u šestomjesečnom plusu od oko 110.000 kuna, ali to ni u kom slučaju ne znači da nemamo problema u poslovanju. Ukupan dug je posljedica dugogodišnjih problema s niskim limitom, kaže ravnatelj PBU Mladen Mavar ilustrirajući nerealnost cijena usluga podatkom: HZZO po kroničnom bolesniku PBU priznaje svega 285 kuna.

16. travanj 2024 13:37