StoryEditorOCM
4 kantunaPRESEDANSKA ODLUKA

Dogodilo se i to: Općinski sud osudio Zadranina na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog krađe vode!

Piše P.O.
16. siječnja 2023. - 22:01

Općinski sud u Zadru je koncem prošle godine donio prvu osuđujuću zatvorsku presudu protiv jednog kradljivca vode koja je postala pravomoćna! U zadarskom Vodovodu se godinama bore s krađom vode, podnosili su brojne prijave policiji i državnom odvjetništvu, ali nikada se dosada ti postupci nisu završili ovakvom presudom.

U razdoblju od 10. studenoga do 10. prosinca 2021. godine osuđeni je Zadranin se, s „ciljem da dođe do vode”, neovlašteno priključio na vodovodnu mrežu.

-U šahtu u dvorištu obiteljske kuće, između dovodne i odvodne cijevi priključio je fleksibilno crijevo, unatoč tome što mu je 10. studenoga oštećenik Vodovod zbog ranijeg nelegalnog priključka prekinuo vodoopskrbu, na koji način se domogao vode točno neutvrđene vrijednosti, dok je u daljnjem trošenju onemogućen ponovnom kontrolom vodovodnog priključka i uklanjanjem prespoja, stoji u presudi Općinskog suda.

Zadranin je osuđen na kaznu od šest mjeseci zatvora, ali se ta kazna neće izvršiti ukoliko „okrivljenik u roku od dvije godine ne počini drugo kazneno djelo”. Ovakva je presuda postala pravomoćna 2. studenoga 2022. godine.

Vodovod već desetljećima muku muči s ogromnim gubicima vode koji se sada kreću oko 65 posto, a po procjeni tog komunalnog poduzeća oko polovine tih gubitaka uzrokovano je krađama vode. U dosadašnjim je pokušajima najprije bilo sporno to što policija nije podnosila kaznene prijave ukoliko bi vrijednost ukradene vode bila manja od 1.000 kuna, a kad bi se to i dogodilo, u sudskim je postupcima bilo nemoguće ustanoviti točnu količinu ukradene vode. Tako bi ispalo da su osumnjičenici nesumnjivo bili kradljivci, ali nisu osuđeni jer se nije znalo „koliki su kradljivci”.

U Vodovodu kažu da je ovo prva pravomoćna zatvorska presuda protiv nekog od brojnih kradljivaca vode. 

18. travanj 2024 02:48