StoryEditorOCM
4 kantunaNAČELNIK BEZ VEĆINE

Dogodilo se i to: u postizbornu suradnju ušle liste iza kojih su stali i HDZ i Akcija mladih i SDP! Martinović predsjednik, Grzunov podpredsjednica..

Piše Predrag Opačić
19. lipnja 2021. - 14:12

Neobični izbori za Općinsko vijeće i načelnika Kukljice dobili su jednako takav neobičan epilog: načelnik Marin Boško ulazi u novi, treći uzastopni mandat bez osigurane većine u Općinskom vijeću. U izborima za Općinsko vijeće Nezavisna lista Marina Boška dobila je 237 glasova ili 46,83 posto. Koalicija koju su činili Akcija mladih, SDP, HSS i Centar osvojila je 146 glasova ili 28,85 posto, a HDZ-ova lista je imala učinak od 123 glasa ili 24,30 posto.

Pritom, svi nositelji lista su bili nezavisni kandidati! Osim Boška koji je išao s vlastitom listom, koalicijsku listu Akcije mladih, SDP-a, HSS-a i Centra predvodio je Ante Boris Martinović, dok je na čelu HDZ-ove liste bila nezavisna kandidatkinja Rajna Grzunov.

Još je neizvjesnije bilo u drugom krugu izbora za općinskog načelnika u kojima je Marin Boško pobijedio Rajnu Grzunov sa svega poet glasova prednosti: 285:280! A onda je uslijedila konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća na kojemu je postalo jasno da načelnik više ne može računati na vlastitu većinu jer je ostao na tri vijećnička mandata, dok su HDZ i koalicija uzeli po dva mandata.

Nikakav formalni koalicijski sporazum između te dvije grupacije nije potpisan, ali su ušli u postizbornu suradnju, Općinsko vijeće je konstituirano, za predsjednika je izabran Ante Boris Martinović, a Rajna Grzunov je dobila mjesto podpredsjednice. Tako su dvije liste iza kojih, s jedne strane, stoji HDZ, te s druge strane Akcija mladih i SDP postigli dogovor oko zajedničkog nastupa na konstituirajućoj sjednici, ali je vrlo vjerojatno da će ta suradnja biti nastavljena i nakon toga.

-Postigli smo dogovor o programskoj suradnji kako bismo u narednom periodu probali nešto napraviti nešto za Kukljicu. Sva okolna i nama slična mjesta su proteklih godina otišla daleko ispred nas, samo smo mi stajali u mjestu i naš je cilj promijeniti tu situaciju. Programi naših dviju lista su vrlo slični, dok se načelnik Boško, zaboravljajući na projekte i razvoj, više bavio „socijalom” i obećanjima kome će sve i koliko dati. Naš je najveći programski cilj pokrenuti razvoj sela, kaže novoizabrani predsjednik Općinskog vijeća Ante Boris Martinović dodajući da će se kudikamo više pažnje posvetiti osiguravanju sredstava iz EU fondova, u čemu je Kukljica bitno zaostajala.

-Nama nije plan rušiti načelnika na proračunu jer bismo time srušili Općinsko vijeće u kojem imamo većinu. Bavit ćemo se projektima, a neki su od njih već spremni i ubrzo ćemo s njima upoznati mještane Kukljice, najavljuje Martinović po kojemu nema ništa čudno što su se u Kukljici „udružili” Akcija mladih i SDP s HDZ-ovom listom:

-U ovako malim sredinama „ideološki ratovi” su potpuno nepotrebni: moramo raditi konkretne stvari u interesu svojih mještana, zaključuje Martinović koji je proteklih osam godina proveo kao opozicijski vijećnik u Općinskom vijeću.

I Martinović i Rajna Grzunov dolaze iz „realnog sektora”: Martinović je poduzetnik koji vodi tvrtku „Adriatic propeleri”, dok je Grzunov diplomirana ekonomistica i bivša direktorica Lamjane koja je radila i u Konzumu, Tvornici kruha i Velekemu, a ovo joj je prvi izlet u politiku.

-Pripremili smo neke projekte već za prvu radnu sjednicu Općinskog vijeća. Namjera nam je donositi odluke u interesu razvoja Kukljice i nadam se da će to prepoznati i načelnik Boško i njegovi vijećnici, zaključuje Rajna Grzunov.

Marin Boško: Nadam se korektnoj suradnji

-Najvažnije je da je Općinsko vijeće konstituirano. Nadam se korektnoj suradnji u kojoj će svi vijećnici prepoznati koje su nam zajedničke točke i zajednički interesi i oko toga postići konsenzus. Nemam nikakvog drugog komentara, jer ne želim nagađati što se sve može dogoditi u naredne četiri godine, izjavio nam je načelnik Marin Boško.

02. svibanj 2024 08:33