StoryEditorOCM
4 kantunaJOŠ SU OPREZNI

Dogovor oko rebalansa i proračuna je na vidiku, ali svi još pušu i na hladno. Enio: ako sad nešto ne napravimo, najbolje da svi odemo s ovih pozicija

Piše Iva Ivanac
8. studenog 2022. - 20:00

Svi su još oprezni i nitko ne želi potvrditi da je definitivno postignut dogovor oko izglasavanja rebalansa za ovu i proračuna za sljedeću godinu, jer svi klubovi vijećnika imaju različita iskustva kada je riječ o lanjskom pokušaju. A to onda znači samo da su na putu koji obećava i ništa ne jamči.

Zato, iako su svoje želje "uglavili" u prijedlog proračuna za iduću godinu, iz zadarskog SDP-a ističu kako još ništa nije gotovo.

Predsjednik zadarskog SDP-a, Daniel Radeta, ističe kako će se pravi test odgirati na rebalansu proračuna.

- Iako smo dogovorili neke stvari, čekamo sjednicu na kojoj će se glasati o rebalansu proračuna. Uvjet da se krene dalje s pregovorima vezanim uz proračun za iduću godinu jest taj da se do iduće sjednice ništa ne promijeni unutar rebalansa proračuna. Po pitanju izglasavanja proračuna za iduću godinu, želim vidjeti planove i amandmane ostalih klubova vijećnika. Ideja jest da na Vijeću bude predložen zajednički proračun, a ne proračun Branka Dukića i SDP-a. Nadam se da će se sve političke opcije odazvati sastanku kojeg će organizirati predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić, kazao je Radeta dodajući kako SDP za razliku od Akcije mladih i nezavisnih nije imao problema s provedbom amandman vezanih uz ovogodišnji proračun.

- Nama su gotovo svi amandmani provedeni osim onoga za izradu dokumentacije za izgradnju garaže na Ravnicama i uvođenja aplikacije za transparentni gradski proračun. Međutim, uspjeli smo dogovoriti da se umjesto predviđenih sredstava za Ravnice za zadarsku bolnicu kupi ultrazvučni uređaj, a aplikacija za transparentni proračun je nabavljena te bi uskoro trebala postati javna, govori Radeta koji je u proračun za 2023. godinu "uglavio" i građanski odgoj.

- To što smo izdogovarali svoje prijedloge te ih uvrstili u proračun za iduću godinu ne znači da nećemo glasovati za amandmane Akcije mladih i nezavisnih. Jedan od uvjeta da glasamo za proračun jest i da čujemo što ostali klubovi vijećnika imaju za ponuditi. Na izglasavanju poračuna će se demonstrirati u kojem smjeru ide grad i kome je stalo do projekata i razvoja grada, a kome do KK Zadar i bacanja novca u vjetar, istaknuo je Radeta.

A sastanak koji je već više puta najavljivao predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić održat će se čim prijedlog proračuna za iduću godinu bude javan.

Takvu vrstu suradnje neće odbiti ni nezavisni niti Akcija mladih. Štoviše, na tom sastanku će prezentirati svoje amandmane.

- Oplement ćemo proračun svojim amandmanima, ali građani ne smiju zaboraviti da gradonačelnik može promijeniti pet posto usvojenih amandmana te sutra, kao što je to napravio i ove godine, ne provesti sve ono što je izglasano na Vijeću. Ako u 2023. budu ispoštivali poračun sa svim izglasanim amandmanima, onda ćemo s njima sjest za stol iduće godine kako bi dogovarali proračun za 2024., govori nezavisni Enio Meštrović dodajući kako vjeruje da će ostale političke opcije u Gradskom vijeću podržati amandmane njegova kluba.

- Ako se uspijemo međusobno podržati – odlično, jer ako sad nešto ne napravimo, najbolje da svi odemo s ovih pozicija, zaključuje Meštrović.

Gradski vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša najavljuje kako će i za rebalans proračuna pripremiti amandmane.

- Od 12 naših izglasanih amandmana niti jedan nije proveden stoga ćemo na rebalansu redefinirati neke od amandmana i preusmjeriti sredstva na stvari koje su ovom gradu potrebne. Kada je proračun u pitanju i tu ćemo naše stare amandmane nadopuniti i ponovno dati na glasovanje, govori Rubeša dodajući kako će zasigurno podržati sve prijedloge nezavisnih i SDP-a.

- Ništa se ne mijenja s obzirom na prošlu godinu, osim što smo sada više oprezniji i ne gledamo pozitivno na išta što dolazi od HDZ-a. Prošle godine smo mislili da će se opametiti i surađivati s ostalim klubovima vijećnika, no suradnja i HDZ ne idu u istu rečenicu, ističe Rubeša koji najavljuje dolazak na sastanak s Vučetićem.

- Nakon što prijedlog proračuna za iduću godinu bude javan, pozvat ću sve da se uključe u dogovore, istaknuo je Vučetić dodajući kako ove godine možemo očekivati situaciju jednaku onoj kakva je bila prošle godine kada je u pitanju izglasavanje proračuna.

- Jedan dio većine se dogovorio s HDZ-om, a ostali će sa svojim amandmanima ugraditi svoje želje u proračun, ističe Vučetić dodajući kako će se sjednica na kojoj će se izglasavati proračun za iduću godinu održati oko 20. prosinca.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Damir Burčul zadovoljan je kako su protekli sastanci vezani uz rebalans i proračun za iduću godinu te je istaknuo kako su razgovori prošli u pristojnom i kulturnom tonu. Istaknuo je i kako HDZ ne planira imati amandmane kao što je to bio slučaj prošle godine kada su kapitalnu pomoć u iznosu od 5,5 milijuna kuna za ŠC Višnjik preusmjerili na KK Zadar. 

 

 

25. travanj 2024 14:06