StoryEditorOCM
4 kantunaIZA ZATVORENIH VRATA

Dogus grupa vijećnicima predstavila novo rješenje za projekt ‘Maraska‘, ali bez gradonačelnika i HDZ-a! Radeta i Meštrović: Sviđa nam se!

Piše Iva Ivanac
6. prosinca 2022. - 14:41

Predstavnici turske Dogus grupe u utorak su održali sastanak s gradskim vijećnicima na temu dizajnerskih izmjena projekta Maraska koje je izradio ugledni arhitektonski studio 3LHD iz Zagreba. Izmjene se odnose na sve tri parcele na kojima se prostire projekt, a uključuju hotelski kompleks, stambeno naselje i trgovački centar. 

Na sastanku u Velikoj vijećnici sudjelovao je regionalni direktor Doğus grupe Burak Baykan i izvršni direktor Cem Ecevit. Oni su gradskim vijećnicima i poslali zahtjev za sastankom na kojem nije bilo predstavnika gradske uprave, ali ni vijećnika HDZ-a.

Zagrebački studio 3LHD je treći arhitektonski biro koji se bavi projektom hotela i stambenog naselja na području bivše tvornice Maraska. Prvo idejno rješenje ponudio je Nikola Bašić prije desetak godina, njega je 2015. zamijenio hrvatsko-slovenski arhitekt s austrijskom adresom Boris Podrecca.

Na sastanak su došli gradski vijećnici SDP-a, nezavisni s liste Enija Meštrovića te Mate Lukić (HSP). 

Čelni čovjek gradskog SDP-a Daniel Radeta rekao nam je nakon sastanka kako Dogus grupa sada traži izmjene Detaljnog urbanističkog plana.

- Ono što nam je prikazano na sastanku jest definitivno zeleniji i prihvatljiviji plan od postojećeg koji je hortikulturno uvelike prihvatljiviji, ali i oku ugodniji kada je u pitanju dio koji se tiče gradnje, istaknuo je Radeta koji je kritizirao vijećnike HDZ-a, ali i izvršnu vlast jer se nisu pojavili na sastanku.

- HDZ nema predsjednika gradske organizacije koji može sudjelovati na svim sastancima, nemaju još predsjednika kluba vijećnika, stranka su koja je pod pristikom s obzirom na brojne optužnice i afere. Danas je na tom sastanku trebala biti i izvršna vlast, a nitko se nije pojavio. Ne mogu ovako voditi grad, istaknuo je Radeta potvrđujući da se s izmjenama koje je za Dogus grupu napravio projektni studio 3LHD – slaže.

- Dok god Dogus grupa bude ovako prezentirala projekt, javno i transparentno, imat će našu podršku, dodao je Radeta.

Predsjednik kluba nezavisnih vijećnika Enio Meštrović kazao je kako mu novi projekt izgleda puno bolje nego što je izgledao stari.

- Kada je u pitanju bilo kakva izgradnja, u Zadru pušemo i na hladno jer na svakom koraku vidimo urbanocid i betonizaciju. Projekt Dogus grupe je u skladu sa zakonom, čak i više od toga jer ide na korist i građanima s obzirom da će biti i javno dostupnog sadržaja. Kad smo vidjeli kako je projekt prije izgledao i ovo što oni nude sada, definitivno smo za novu verziju. Uvijek biramo ono što je bolje, istaknuo je Meštrović.

Vijećnik Mate Lukić uputio je kritike zbog nedovršenog hotela Maraska i kazao kako nije protiv projekta, ali i kako o toj temi ne želi diskutirati sve dok promjene na hotelu ne budu vidljive jer su zbog kašnjenja radova svojedobno imali problema s oporbom. Dodao je i kako mu nije jasno da SDP i nezavisni vijećnici pristaju na betonizaciju dok ne znaju sve odgovore na pitanja koje projekt nosi sa sobom. 

Iz gradske uprave su nam kazali kako je sastanak bio namijenjen gradskim vijećnicima, a ne gradonačelniku. 

01. svibanj 2024 19:10