StoryEditorOCM
4 kantuna‘NIJE MU DOBRO‘

Dok je izlazio iz marice Tanasković gledao novinare kao da se nalazi u reality showu, a očevici komentirali: ‘Izgleda kao da ne zna ni jaje pofrigati!‘

Piše Božana Sviličić
26. kolovoza 2022. - 16:32

Uz osiguranje pripadnika interventne policije s dugim cijevima, u petak oko 12 sati županijskom državnom odvjetniku u Zadru u zgradi suda na Poluotoku priveden je Duško Tanasković (28) iz Kragujevca, osumnjičen za brutalnu likvidaciju državljanina Srbije Gorana Vlaovića (38) na paškoj plaži Katarelac. Naoružana policija blokirala je ulicu i pristup zgradi suda u srcu Poluotoka okruženoj restoranima i kafićima, a Tanasković je dovezen u pratnji dvije marice ispijenog lica.

Nakon što je izašao iz blindiranog policijskog vozila radoznalo je pogledao novinare kao da se nalazi u reality showu.

- Izgleda kao da ne zna ni jaje pofrigati, a izvršio je hladnokrvno ubojstvo. Izgled očito vara - komentirali su očevici nesvakidišnjeg prizora izgled mladića od nekih sedamdesetak kilograma.

Dok je Tanasković bio na ispitivanju, policija je blokirala ulicu i pristup zgradi. Zadrani se nisu previše iznenadili prizorom. Čak su djelatnici obližnjeg restorana pored dugih cijevi u kuhinju nosili tek oguljene krumpire.

Turisti su pogledavali što se to odigrava u srcu grada, ali činilo se kao da ih više zanima njihov sladoled kojeg su bezbrižno lizali na klupama pored zgrade suda, kao i ima li mjesta u restoranu.

Tanasković se na sudu nije očitovao o krivnji jer se branio šutnjom, a njegova obitelj iz Kragujevca punudila je 100 tisuća eura kao jamstvo za njegovu slobodu, što je tužiteljstvo odbilo.

Županijski državni odvjetnik Emilio Kalabrić rekao je kako mu je sudac istrage odredio istražni zatvor od 30 dana zbog opasnosti od bijega. Naveo je kako Crna gora nije službeno zatražila njegovo izručenje, kao ni da nema informacija o tome da je za njim raspisana tjeralica.

- Doneseno je rješenje o provođenju istrage zbog kaznenog djela ubojstva za što je zapriječena kazna od pet do 20 godina zatvora,

Tijekom istrage bit će provedeno više radnji, od ispitivanja svjedoka i vještačanja u cilju utvrđivanja svih okolnosti kaznenog djela. Zasad ne možemo govoriti šire inforomacije o tome što se događa kakve poveznice postoje. One će biti predmet razmatranja i predmet istraživanja, zasad o tome ne možemo govoriti. U istrazi će se ispitati od 11 do 12 svjedoka, te će se provesti psihijatrijsko vještačenje. On se tijekom ispitivanja branio šutnjom i nije se očitivao o krivnji- rekao je Kalabrić.

Tanaskovićev odvjetnik Vinko Gulišija rekao je kako će se žaliti na rješenje o istražnom zatvoru.

- On je psihički dosta loše. Ima određenih zdravstvenih tegoba psihičke prirode, plus ovaj događaj. Dobio je liječničku pomoć samo za terapiju, što ne znači da je ovisnik. Bitno je da se provedu sva vještačanja. Nakon vještačenja ćemo davati obranu - rekao je Gulišija navodeći da u Zatvoru u Zadru koji se nalazi u zgradi suda na Poluotoku ima dovoljno uvjeta za sigurnost njegovog branjenika.

Dodao je kako tijekom ispitivanja nije tražio liječničku pomoć osim terapije koju redovno uzima zbog određenih psihičkih poteškoća.

U policiji navode kako je Tanasković u četvrtak oko 6 sati ispred noćnog kluba na plaži Katerelac u Kolanjskom Gajcu, s unaprijed stvorenom zločinačkom namjerom i odjeven kako bi prikrio svoj identitet, sačekao i prišao s leđa 38-godišnjaku. - Brzom i koordiniranom akcijom osumnjičeni je spriječen u bijegu te u kratkom roku priveden u službene prostorije. Na mjestu zločina uslijedio je očevid u kojem su prikupljeni brojni dokazi, a pronađen je i ubojičin pištolj - rekli su u PU zadarskoj gdje je Tanasković dovezen nakon što je uhićen na Pagu.

Kalabrić je rekao da su ubojica i žrtva imali uredne dokumente, te da nemaju dvojno državljanstvo.

Činjenicu da Tanasković nije zaveden sa svojim imenom i prezimenom ni na jednom graničnom prelazu, nije htio komentirati.

- U spisu se nalazi sve, no zasad dok je istraga u tijeku o tome ne mogu govoriti - rekao je.

Doznajemo kako je ubijeni državljanin Crne gore na zadarsko područje s djevojkom došao morskim putem, nakon čega se uputio prema zadarskom zaleđu, a onda i na Zrće. Vraćajući se iz kluba gdje se održavao Sonus festival nije ni slutio što ga čeka. Tanasković, koji je na glavi imao bijelu šiltericu, crnu majicu dugih rukava i sive hlače leđa prišuljao mu se s leđa te mu ispalio hitac u glavu na način da to isprva nitko nije primijetio. Njegovi prijatelji su shvatili da je ubijen tek kada su vidjeli da leži u lokvi krvi. Na snimci nadzornih kamera može se vidjeti potpuni kaos. Dok je ubijeni Vlaović ležao u krvi, kraj njega su prolazili partijaneri, neki su stajali i držali ruke u džepovima. Čak i Vlaovićevi prijatelji nisu primijetili što se događa, pa su se šokirani vratili.

- To je Goran, to je Goran, vikali su. Mladići koji su mu priskočili u pomoć pokušali su ga reanimirati, no preminuo je na putu do zadarske bolnice. Snimke reanimacije mnogi su objavili na društvenim mrežama, a neki i uz riječi ‘ne znam što bih više rekao‘.

Iako je zadarska policija u petak ujutro objavila je da je Tanasković osumnjičen za teško ubojstvo na osobito okrutan ili krajnje podmukao način, Županijsko državno odvjetništvo je nakon ispitivanja osumnjičilo Tanaskovića za obično ubojstvo.

- Takvu smo kvalifikaciju odredili nakon ispitivanja. Nakon što je oštećenik izašao iz kluba, osnovano se sumnja da mu je okrivljenik prišao s leđa i, s ciljem da ga usmrti, iz neposredne blizine iz pištolja ispalio hitac u glavu i nanio mu tešku i po život opasnu ozljedu od koje je preminuo na putu do Opće bolnice Zadar - kazao je Kalabrić. Tanasković će suđenje čekati u Zatvoru u Zadru, a hoće li Crna gora tražiti njegovo izručenje tek će se vidjeti.

24. travanj 2024 02:55