StoryEditorOCM
4 kantunaISPRED ZADARSKOG SUDA

‘Dobronić je na čelo Vrhovnog suda došao izvan sudačke mafije. Danas imamo Zlatu Hrvoj Šipek koja progoni poštene ili pušta kriminalce‘

Piše Božana Sviličić
6. srpnja 2022. - 15:23

Aktivisti Udruge Veronika Vere za pomoć i zaštitu žrtvama pravosuđa u srijedu su prosvjedovali pred zgradom sudova u Zadru gdje su prozvali "kriminalce" u DORH-u i pravosuđu koji zataškavaju, ne istražuju kriminal, u brojnim državnim i privatnim tvrtkama.

Za kriminal u Brodogradilištu Split, jedna od vodećih aktivistica u Hrvatskoj, i jedna od osnivačica Udruge Veronika Vere, Nada Landeka, prozvala je tako u Zadru bivše glavne državne odvjetnike RH Mladena Bajića i Dinka Cvitana.

- Bajića i Cvitana prozivam za kriminal u Brodogradilištu Split. Dala sam im sve dokaze, aoni su srušili brodogradilište i to po zakonu jer nisu morali gledati te dokaze - rekla je Landeka pojasnivši kako Državno odvjetništvo prema zakonu kaže da ima pravo birati koje dokaze će razmotriti.

- Dakle, dok mi nismo gledali, kriminalci koji su u strukturama pravosuđa donijeli su zakone, tako da državno odvjetništvo može po zakonu odbaciti poštenu kaznenu prijavu. Oni neće pogledati dokaze bez obzira koliko su vjerodostojni - izjavila je. Naglasila je kako je zbog toga kritički važno životno da narod bira državnog odvjetnika koji je najmoćnija osoba u državi.

- Saborski zastupnici su jednako tako prevarni, jer nitko ne podržava da se mijenja izborni zakon jer ne žele ni transparetnost ni odgovornost u svojim postupcima. Pozivam da ih se pita zašto ne podržavaju da narod bira glavnog državnog odvjetnika. Danas imamo Zlatu Hrvoj Šipek koja progoni poštene ili pušta kriminalce, zato je i imenovana. U svoj životopis je stavila da je njezin otac bio domobran i žrtva Bleiburškog puta, ako je to kvalifikacija onda bi Europska unija trebala srušiti ovu Vladu koja stoji za nacizam i fašizam - rekla je Landeka navodeći kako je prvi korak u reformi hrvatskog pravosuđa izbor Radovana Dobronića na čelo Vrhovnog suda RH

- On je došao izvan sudačke mafije, a to je prvi korak u reformi hrvatskog pravosuđa - rekla je.

Predsjednik udruge 'Dostojan život' registrirane za zaštitu ljudskih prava i dostojanstva osoba u potrebi Zdenko Šimunovski rekao kako je na sudovima lažno optužen jer je razotkrio organiziranu dječju prostituciju u kojoj su sudjelovali suci iz Osijeka. Osuđen je na deset godina zatvora zbog seksualnog iskorištavanja djece.

- Lažno sau me optužili za seksualno zlostavljanje i osudili me na deset godijna robije. Svoje sam odrobijao, nisam se vratio kao Don Quijote, već Zoro osvetnik i grof Monte Kristo. Osuđen sam nakon što sam razotkrio imena sudaca pred DORH-om i pred županijskim osječkim sudom. Ti su suci iskorištavali seksualno djecu iz domova. Sve smo pokušavali da se pokrene istraga. Ali ništa od toga. No, izganjat ću ja ovu ustragu. Nadam se da će se naći barem jedan častan i pošten sudac koji će osuditi ovu čoporativnu pedofiliju. U osijeku se to događa već 30 godina – rekao je Šimunovski.

Aktivisti su govorili i o poznatom slučaju njemačke obitelji Schumacher koju je Općinski sud u Zadru iselio iz njihovog doma na Viru. Revizija koju su podnijeli 2018. godine Vrhovnom sudu RH još uvijek nije riješena. Od zadarskih sudaca prozvali su predsjednika Općinskog suda u Zadru Maria Pešića, te sutkinju Dubravku Novaković. 

- Oni su izgubili zdravlje. Teško su bolesni i još se nadaju nekoj pravdi koja je za njih nedostižna - rekao je glasnogovornik udruge Damir Rešetar.

Pred sudom u Zadru pravdu je pokušala izboriti u Dubravka Milosavljević koja je nasamarena da će fiktivnim ugovorom iz nemoralnih pobuda iz zamijenjene kuće istjerati izbjeglice.

Marin Knežević koji joj je kao htio pomoći na sud šalje lažnog svjedoka kako bi se domogao nekretnine koju nije platio niti lipe. Nije ni dana živio u toj kući već ju je prodao Nijemcima a Dubravka i dalje živi kao podstanar- navode iz Udruge. Milosavljević navodi kako je kao nepodobna ostala bez imovine.

Nisam imala imovine da podmitim nekoga. Ja sam tako, nažalost u ovoj prokletoj zemlji, u u ovom prokletom gradu, izubila sve. Mirovina mi je 1511 kuna i pitam vas kako da se živi. Uništili su mi zdravlje i imovinu – kaže Dubravka.

Na kraju prosvjeda aktivisti Veronika Vere su poručili kako će i dalje sucima koji ne sude nezavisno i po Ustavu RH i prema međunarodnim konvencijama I dalje stalno 'puhati za vratom'.

- Sve koji imaju problma s pravosuđem nećemo ostaviti na cjedilu, borit ćemo se za njih – rekli su pozivajući ljude da im se pridruže da 'uklone mafiju koja vlada sudovima'.

 

 

 

 

 

25. travanj 2024 15:09