StoryEditorOCM
4 kantunaULAZAK U SUSTAV

Dom zdravlja zaposlio novu ginekologinju, ali ona ne može početi raditi dok ne prikupi minimalno 3000 pacijentica. Isti problem čeka i druge liječnike

Piše AVŠ
9. prosinca 2020. - 18:28

Pacijentice u Zadarskoj županiji sada na raspolaganju imaju još jednu, novu, ginekološku ambulantu. U Domu zdravlja Zadarske županije u tijeku su predupisi žena kod ginekologinje Lare Spalldi Barišić koja se nakon rada u Zagrebu vratila u rodni Zadar. Ambulanta doktorice Spalldi bit će 11 ordinacija zdravstvene zaštite žena na području Zadarske županije ugovorena s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), odnosno šesta od mogućih osam na području Grada.

Nakon provedenog natječaja, nova ginekologinja zaposlena je u Doma zdravlja, međutim, s pacijenticama ne može raditi dok ne prikupi minimalan broj upisanih, odnosno 3.000 žena. Tek tada može sklopiti ugovor s HZZO-om i otvoriti ordinaciju. Zato doktorica ovih dana intenzivno radi na upisu pacijentica, a ravnateljica Doma zdravlja dr. Renata Bek kaže kako se trenutno nalaze u specifičnoj situaciji jer sada imaju dovoljno specijalista koji, pak, nemaju dovoljno pacijenata kako bi sklopili ugovor sa Zavodom.

- Lani se digla velika halabuka oko toga kako u Zadru nedostaje ginekologa, a sada, kada smo zaposlili nove liječnike, oni nemaju dovoljan broj pacijentica da bi počeli raditi. Ranije je bila praksa da novi liječnik u sustavu nasljeđuje ordinaciju i pacijente kolege koji je iz sustava izašao, ali više nije tako. Sada nema automatskog prebacivanja pacijentica već svaka žena mora sama osobno izabrati i potpisati izjavu. U vrijeme korone to je još teže izvedivo nego inače- kaže ravnateljica Bek koja se ipak nada kako će se javiti dovoljan broj žena za formiranje novog tima. Uz dr. Spalldi, pacijentice će za dva mjeseca prikupljati još jedan ginekolog koji se vraća raditi u Dom zdravlja sa specijalizacije.

Inače, u djelatnosti zdravstvene zaštite žena za područje Zadarske županije utvrđena je potreba za ukupno 13 timova, a broj osiguranih pacijentica po jednom timu kreće se u rasponu od minimalnih 4.500 preko standardnih 6.000 do maksimalno 9.000 žena. Svih pet ginekoloških timova ugovorenih za područje Grada Zadra imaju kod sebe upisano više od 6.000 žena.

KAKO SE UPISATI

Na predupis u novu ambulantu mora se doći osobno, popuniti i potpisati obrazac HZZO-a, odnosno izjavu o izboru doktora. To se može učiniti ponedjeljkom i srijedom od 13,30-16,30, a ostalim danima od 8,00 – 13,00 sati. Ordinacija se nalazi na adresi I. Mažuranića 28, u zgradi u kojima se nalazi Zavod za hitnu medicinu te ordinacije Doma zdravlja Zadarske županije, na stražnjem ulazu.

06. svibanj 2024 21:39