StoryEditorOCM
4 kantunaDUKIĆA NIJE BILO

Dom županije izazvao burnu raspravu; Irena Dragić: Razumite HDZ, nije lako ići protiv Plenkovića koji je tajno dogovorio predaju zgrade Nadbiskupiji!

Piše Iva Ivanac
15. ožujka 2022. - 17:12

Dom županije, kojeg Zadarska nadbiskupija traži od države kao obeštećenje za oduzetu im imovinu, izazvao je burnu raspravu na današnjoj sjednici Gradskog vijeća. To je ujedno i točka koja je bila naknadno uvrštena u Dnevni red i to na prijedlog SDP-a.

U obranu zgrade Doma županije, uz SDP stali su i vijećnici Akcije mladih i nezavisni vijećnici liste Enija Meštrovića koji su bili ujedinjeni u tezi da Dom i njegova vrt trebaju pripasti građanima. HDZ i njegovi koalicijski partneri govorili su kako je njihova stranka također za to da Dom županije bude na korist svim građanima, ali su kritizirali SDP-ov zaključak govoreći kako bi ga malo dijete bolje napisalo.

- HDZ Zadar se zalaže da Dom zajedno s vrtom bude javno dobro dostupno svim građanima. Međutim ne slažemo se sa zaključkom. Ovako sročen zaključak je nedorečen. Da sam ja ministar, bogami, teško bih ga prihvatio, tehnički je nedorečen i nije dobro pripremljen, kazao je Burno Milin (HDZ), a uz njega HDZ je branio i Damir Burčul.

- Što je ovo?, upitao je vijećnike Burčul držeći zaključak u ruci nazivajući ga pamfletom.

Uvrede na ovu temu pljuštale su s obje strane, izdavale su se opomene, prisjećalo starih vremena, pozivalo na savjest prilikom glasanja, prozivalo se razne stručnjake i govorilo kako bi oni trebali odrediti što će biti u Domu županije. Ante Rubeša (AM) je kazao kako je cijelu stvar "zakuhao" župan Božidar Longin, Davor Karlović (HDZ) kako je "zaključak cirkus od pet slova", a onda je za govornicu izašla vijećnica Irena Dragić (SDP) i obrazložila "zašto je HDZ-u teško glasati u korist građana".

- Nije lako vijećnicima HDZ-a, ne smeta njima SDP. Oni imaju puno veći problem. U raspravi su se spominjala brojna imena, ali nije se spomenulo ime predsjednika HDZ i premijera Andreja Plenkovića koji je pod krinkom koronavirusa došao u Zadar, organizirao tajni sastanak i dogovorio predaju Doma županije Zadarskoj nadbiskupiji. Kako da sada HDZ glasuje protiv svog predsjednika stranke i premijera? Jako teško. Izlike koje oni danas ovdje iznose su stvarno banalne, da ne kažem jadne, ali moraju naći nekakvu. Nije lako protiv Plenkovića, a on je taj koji je to sve u konačnici blagoslovio, istaknula je Dragić.

Enio Meštrović kazao je kako bi za ovaj zaključak glasao i da ga je bilo tko predložio i dodao kako je ova točka posljednja obrana umjetnosti i kulture u Zadru, dok se vijećnik Roko Tadin (AM) složio s Meštrovićem dodajući kako je duboko uvjeren da je gradska vlast odavno znala da će Dom pripasti nadbiskupiji. Tadin je i pohavlio rubriku portala Zadraski.hr koja nosi naziv "ostavite nam dom" dodajući kako je gradonačelnik Branko Dukić pogriješio kada je rekao da je za predaju doma Nadbiskupiji saznao iz medija.

- Ako tvrdi da nije znao, što je glupost, znači da ga nije briga, a ako je znao, onda ne govori istinu, kazao je Tadin.

Mate Lukić (HSP) je kazao kako kao građanin podržava da Dom županije pripadne gradu zadru, ali ne podržava prijedlog SDP-a. Uputio je i kritiku SDP-u govoreći im "da ne skupljaju jeftine poene na ozbiljnim stvarima". Daniel Radeta (SDP) je za kraj istaknuo kako je zaključak zakonit te kako mu je žao što iz Gradskog vijeća neće poslati jedinstvenu poruku.

- Vi koji se pozivate na vertikalu vlasti sada ste pokazali da nemate nikakve veze s tom vertikalom, zaključio je Radeta, a nakon prolaska ove točke Velikom vijećnicom se prolomio pljesak. Prijedlog je prihvaćen glasovima vijećnika SDP-a, Akcije mladih i nezavisnih dok su HDZ i njegovi koalicijski partneri glasali protiv zaključka.

Rasprava i glasovanje o prijedlogu da Vlada RH Dom županije daruje Gradu Zadru odvijalo se bez gradonačelnika Branka Dukića u Velikoj vijećnici.  

 

17. srpanj 2024 15:23