StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA ‘MODIRANJA‘

Don Ninčević otpušten iz kleričkog staleža: kao maneken u Varteksovim odijelima skupljao je donacije za đački dom u misiji Nawinda

Piše B. S.
1. lipnja 2024. - 13:23

Don Marin Marjan Ninčević, Zadranin koji je bio ravnatelj nadbiskupskog sjemeništa i župnik na zadarskom Bilom brigu otpušten je iz kleričkog staleža s oprostom od obveze celibata i svih drugih obveza povezanih sa svetim ređenjem.

Informaciju o ‘statusu‘ objavila je Zadarska nadbiskupija na svojim stranicama.

- Ovime prenosimo obavijest Dikasterija za kler, od 2. svibnja 2024., kojom se daje do znanja da je u kaznenom postupku, dana 26. travnja 2024., dotadašnji klerik Zadarske nadbiskupije, gosp. Marino Marjan Ninčević, vrhovnom odlukom protiv koje nema žalbe, otpušten iz kleričkog staleža s oprostom od obveze celibata i svih drugih obveza povezanih sa svetim ređenjem - obavijestila je Zadarska nadbiskupija.

Modna kuća “Varteks” u lipnju 2019. godine lansirala je svoju kampanju “Nesavršeni muškarci u savršenim odijelima”, a među desetak poznatih i uspješnih Hrvata, koje su izabrali kao manekene za svoja elegantna odjela, pozvan je i svećenik don Marina Marjaa Ninčević. 

Prije nekoliko godina, don Ninčević je sa mjesta ravnatelja nadbiskupskog sjemeništa i i zadarskog župnika otišao u Zagreb, gdje je postao predavač na Hrvatskim studijima, a uz svećenstvo se snažno aktivirao na brojnim drugim poljima, od znanosti i misionarstva u Africi do društvenog angažmana u Rotary klubu.

image

Don Marin Marjan Ninčević

/Slobodna Dalmacija

U Zagrebu je te godine predstavljena i njegova knjiga "Kognitivna kibernetika – računalna racionalnost misaonih sustava" u kojoj se umjetnom inteligencijom bavi iz kuta filozofije, edukacijskih znanosti i teologije".

Malo je trebalo da don Marino u ulozi manekena postane hit na društvenim mrežama, a još manje da se oglasi Zadarska nadbiskupija, pozivajući ga na red zbog – neposluha.

– Nikom nije zabranjeno činiti dobro, baviti se znanošću i predavati na sveučilištima. Ali, kad se radi o svećeniku i njegovim aktivnostima izvan župnoga pastorala, očekuje se od njega da poštuje unutarnji crkveni red, propise i zakone. U slučaju don Marina dr. Ninčevića zadnjih je godina puno stvari "u neredu i mimo zakona" – poručili su tada iz Zadarske nadbiskupije dodajući kako “mnogi čitatelji i dobronamjerni vjernici misle kako je sve to što mediji pišu o don Marinovim aktivnostima u redu”.

– Nažalost, nije. Don Marino dr. Ninčević, naime, nije imao dopuštenje crkvenih vlasti za sklapanje ugovora o radu na Hrvatskim studijima, kao što nije imao ni prethodno dopuštenje za studij pedagogije. Isto tako, izuzev one "slobodne godine" (2014.), on nema dopuštenje boraviti izvan Nadbiskupije, a već je četiri godina nezakonito odsutan i bavi se poslovima za koja nema crkveno dopuštenje. O svemu tome vodio se i vodi crkveni proces koji se dosad odvijao u diskreciji – naveli su tada iz Zadarske nadbiskupije, gdje su se ovakvo pripćenje odlučili izdati nakon, kako kažu, brojnih upita vjernika o slučaju poziranja svog svećenika.

 

08. lipanj 2024 13:10