StoryEditorOCM
4 kantunaZABRANJENO ILI NE?

"Donesite četrune, pomidore, pohano meso...": Širi se poziv Zadranima za kupanje na mulu na Rivi, ali iz LUZ-a upozoravaju da je to lučko područje!

Piše L.Burčul
11. srpnja 2023. - 16:58

Objave na društvenim mrežama ponekad uzburkaju duhove puno više nego što su autori željeli postići: jedna takva objava dijeli se među Zadranima, a sve je krenulo početkom srpnja, kada je otvorena i Facebook stranica kojom se poziva na kupanje na rivi.

- Pozivamo sve Zadranke i Zadrane, cili Kampo i Poluotok na otvaranje kupanja na novom Mulu. Imamo novih 15 metara, pa nećemo smetat jedni drugima – stoji na početku simpatične objave koju su mnogi Zadrani podijelili. Inicijativa je objeručke prihvaćena među „domaćim svitom“, jer generacije Zadrana uobičajeno su se kupale na mulu na Rivi, kao i uzduž same Rive.

Obnova cijele obale je, kako je poznato, potrajala, a u sklopu obnove produžen je mul na nekadašnju dužinu. Punih 79 godina nakon što je stradao u savezničkom bombardiranju Zadra, na vrhu mula, koji je sada duži 15 metara, vraćena je i lanterna. Svjetionik je posjednut na dijelu mula koji je također stradao u bombardiranju, tako da se sada nalazi na izvornom mjestu na kojem su ga smjestili austrijski graditelji rive prije više od 150 godina. Svjetionik je izgrađen od betonskih dijelova i faksimilno je obnovljen, a služit će brodovima za lakšu orijentaciju prilikom prolaska kroz kanal.

Sve to, uz mnoštvo starih fotografija, evocira se na društvenim mrežama, točnije na stranici na kojoj i stoji poziv Zadranima na okupljanje 17. srpnja.

- Ponedjeljak, 17.7., 16.00 sati. Poželjno je doniti malo četruna ili nekog drugog voća. Pomidori i pohano meso također. Nastavimo tradiciju kupanja na Mulu koja traje desetljećima. Na mulu koji je opet onaj stari kakav je bio i prije 150 godina kad je napravljen – stoji, među ostalim, u objavi.

Međutim, područje Rive, odnosno Obale kralja Petra Krešimira IV, postalo je – lučko područje. Na mulu će pristajati brodovi i unatoč tradiciji i veselju onih Zadrana, mahom stanovnika Poluotoka, o oživljavanju tog dijela zadarske obale za kupanje, postoji mogćnost da kupanje tamo više uopće neće biti moguće.

- Riva je postala lučko područje. Osim dijela gdje su Morske orgulje i manjeg poteza na tom kraju Rive, sve ostalo je pod ingerencijom Lučke uprave Zadar. Tamo gdje su Morske orgulje će Grad Zadar donositi odluke o mogućnosti ili nemogućnosti korištenja tog dijela kao dozvoljenog za kupanje – kaže Željko Knežević, ravnatelj Lučke uprave Zadar (LUZ).

O kupanju na Rivi i mulu onda odlučuje LUZ?

- Naglasio sam da se radi o lučkom području. Kada je Lučkoj upravi Zadar predano to područje na upravljanje, predano je kao lučko područje. To podrazumijeva pristajanje brodova. Tu će biti organizirano pristajanje barem jedne brzobrodske linije, a vjerojatno i više njih, kao vrsta „ispomoći“ Liburnskoj obali. Tako se u sklopu obnove radi i oprema, uvode se struja i voda na gat. U ovom trenutku ne znam da li će se i noću brodovi tu vezivati, ali ne odbacujem tu mogućnost – kazao je Knežević, podsjećajući da je u obnovu Liburnske obale i Obale kralja Petra Krešimira IV uloženo 9,5 milijuna eura, od čega su veći dijelom EU sredstva. Sukladno tome postoji i regulativa korištenja cijelog prostora, koja se u narednom periodu mora poštivati.

Prema tome, kupanje na Rivi neće biti dozvoljeno?

- Ne mogu u ovom trenutku govoriti o zabranama, ali za sada se svakako radi o kupanju na vlastitu odgovornost. Ako govorimo o lučkom području, svugdje u svijetu je u zonama luke kupanje zabranjeno. Ni radovi na Rivi nisu još uvijek završeni, potrajat će do kraja mjeseca, nakon čega slijedi procedura ishođenja uporabne dozvole.

Da li ste upoznati s inicijativom „obnove“ kupanja na mulu na zadarskoj Rivi, koje bi po organizatorima trebalo startati 17. srpnja?

- Nisam upoznat. Međutim, Riva je formalno još uvijek gradilište, uz to je pod ingerencijom LUZ-a i ja ovim putem mogu jedino pozvati organizatore da dođu u Lučku upravu Zadar, da im objasnim čemu se izlažu – kazao je ravnatelj Lučke uprave Zadar.

Organizatori početka kupanja na mulu 17. srpnja su nam u telefonskom razgovoru poručili da se radi o „ekipi koja se tu godinama kupala“, te da se tako govorilo i o zabrani kupanja na Morskim orguljama 2005. godine, pa da se tamo svejedno svi slobodno kupaju.

04. svibanj 2024 22:29