StoryEditor
4 kantunaAFERA ‘MUNICIJA‘

DORH podigao optužnice protiv vojnih pilota Zdenka Košutića i Ivana Krizmana te bivšeg dogradonačelnika Zadra Ivice Vlakića!

Piše Zadarski.hr
11. srpnja 2020. - 16:04
Niksa Stipanicev/Cropix

Pola godine nakon završetka kriminalističke istrage vezane uz krijumčarenje oružja u koju su bili uključene vojne i civilne osobe iz Zadra i Splita, iz Općinskog državnog odvjetništva (ODO) u Zadru pljušte optužnice protiv sudionika afere “Municija”.

ODO je u četvrtak nakon provedenog istraživanja, pred Općinskim sudom u Zadru podiglo optužnicu protiv vojnih pilota Zdenka Košutića (42) i Ivana Krizmana (41), zbog počinjenja kaznenih djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari, navode na službenim stranicama DORH-a.

- Prvookrivljenog 42-godišnjaka se tereti da je 7. studenog 2019. u svom stanu u Zadru, protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građanima, iako svjestan da je zabranjeno držati dugo vatreno oružje, te svjestan da je zabranjeno držanje prigušivača namijenjenih oružju; držao pet spremnika za dugo vatreno oružje i više komada streljiva vojnog podrijetla te jedan prepravljeni prigušivač, prenosi DORH dodajući kako se drugookrivljenog 41-godišnjaka tereti da je 7. studenog 2019. u svom stanu u Zadru isto tako protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, svjestan da je zabranjeno držati kratko vatreno oružje držao jedan spremnik za dugo vatreno oružje na koji je montiran gumeni nastavak te jedan spremnik za kratko vatreno oružje za pištolj, kao i više komada streljiva vojnog podrijetla.

No, to nije sve. ODO je objavio još jedno priopćenje zbog počinjenja istih kaznenih djela, ali je u ovom slučaju, u pitanju 43-godišnji Ivica Vlakić, bivši dogradonačelnik Zadra. 

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je također u četvrtak nakon provedenog istraživanja, pred Općinskim sudom u Zadru podiglo optužnicu protiv Vlakića zbog počinjenja kaznenog djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari.

- U optužnici se okrivljenom 43-godišnjaku stavlja na teret da je 7. studenog 2019. u obiteljskoj kući u Zadru; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građanima; iako svjestan da je zabranjeno držati dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od jedanaest naboja bez ponovnog punjenja ako je spremnik kapaciteta većeg od deset naboja dio vatrenog oružja  ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od deset naboja, pa stoga spada u kategoriju A – zabranjeno vatreno oružje, bez ovlaštenja nadležnog tijela držao četiri spremnika za dugo vatreno oružje, te više komada raznog streljiva vojnog podrijetla, navode na stranicama DORH-a.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je sredinom tjedna podignulo optužnicu i protiv civilnih sudionika afera “Municija”.  Optužnicom su obuhvaćeni Zadranin Mišel Pavlović (37), kojeg su u rujnu prošle godine trojica pilota "prošvercala" u vojnu bazu u Zemuniku u odori vojnog pilota, Boris Ercegović (53), vlasnik i direktor splitske tvrtke Aservo koja se bavi trgovinom oružjem i Zadranin Mladenko Bencun (47) koji se također tereti za počinjenje kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

15. travanj 2021 02:01