StoryEditorOCM
4 kantunaUZALUDNA KAZNA?

Dr. Darko Radman po drugi put odgodio odlazak u zatvor zbog smrti šestogodišnjaka, a Županijski sud prihvatio žalbu za obnovu postupka!

Piše Božana Sviličić
21. rujna 2021. - 21:02

Zadarskom pedijatru dr. Darku Radmanu (71) po drugi je put odgođeno izvršenje jednogodišnje kazne zatvora zbog odgovornosti za smrt Roka Begonje, šestogodišnjeg dječaka iz Svetog Filipa i Jakova, koji je 16. veljače 2015. godine preminuo od posljedica šarlaha. Izvršenje kazne zatvora odgođeno je zbog zdravstvenih razloga odnosno liječničkih pretraga koje ovaj umirovljeni zadarski pedijatar mora obaviti.

- Rješenjem sutkinje izvršenja od 25. srpnja 2021. odgođeno je izvršavanje kazne zatvora osuđeniku na rok od tri mjeseca i to do 20. listopada 2021., a sve sukladno odredbi čl. 61. st. 2. toč. 1. ZIKZ-a iz zdravstvenih razloga - navela je sutkinja Dijana Grancarić, glasnogovornica Županijskog suda u Zadru.

Prvu odgodu izdržavanja zatvorske kazne dr. Radman je dobio prošle godine. Kaznu je trebao početi služiti 20. studenoga, ali je zbog zdravstvenih razloga Županijski sud u Zadru prihvatio njegovu molbu i odgodio izvršenje na četiri mjeseca. Dr. Radman je prvi liječnik u Hrvatskoj koji je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu za liječničku pogrešku, no male su šanse da će tu sankciju izdržati.

Naime, 9. srpnja ove godine Županijski sud u Zadru je prihvatio žalbu dr. Radmana za obnovu kaznenog postupka koju je zatražio prošle godine na temelju novih dokaza. Sudbina primarijusa Radmana tako će se opet naći u rukama izvranraspravnog vijeća Općinskog suda koje će po drugi put razmatrati postoji li dovoljno elemenata za pokretanje novog postupka protiv dr. radmana. Ovaj put na temelju novih dokaza koji idu u prilog Radmanovoj nevinosti. Kolike su šanse da izvanraspravno vijeće Općinskog suda odbije Radmanov zahtjev za obnovom postupka, u ovom je trenutku teško procjeniti, iako niži sudovi nerijetko donose odluke u skladu s rješenjima viših sudova.

- Odluku Županijskog suda u Zadru, kojim je prihvaćena žalba moga klijenta, ne želim komentirati – kazao nam je Boris Radman, odvjetnik dr. Darka Radmana.

Radman je zahtjev za obnovu postupka podnio 4. prosinca prošle godine, a izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru taj je zahtjev odbilo. No Županijski sud u Zadru u sastavu vijeća, predsjednika Hrvoja Viskovića, te sudaca Ive Lovrin, Enke Moković prihvatio žalbu liječnikovog odvjetnika i ukinulo prvostupanjsko rješenje.

Kao ključni dokaz za traženje obnove postupka dr. Radmanu je poslužilo medicinsko vještačenje Sveučilišta u Splitu prema kojem se ne može sa sigurnošću utvrditi postojanje uzročno-posljedične veze liječenja dr. Radmana i ishoda liječenja. Splitski eksperti nisu sa sigurnošću mogli utvrditi da je dječak tijekom pregleda dr. Radmana imao prisutne simptome ili znakove bolesti koji bi zahtijevali upućivanje na bolničko liječenje. Isto tako, nije nedvojbeno utvrđeno da bi promjena terapije presudno utjecala na ishod bolesti.

Novo vještačenju provedeno je 15. rujna 2020., tijekom postupka za odštetu koju je obitelj pokojnog Roka pokrenula protiv Opće bolnice Zadar, kao poslodavaca dr. Radmana. OB Zadar nije htjela prihvatiti da se u postupku za odštetu koristi vještačenje iz kaznenog postupka koje je 2. srpnja 2015. izradio Odbor za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temelju iste medicinske dokumentacije. Za razliku od mišljenja medicinskih stručnjaka iz Zagreba otprije pet godina, medicinski vještaci iz Splita su utvrdili da ne postoji izravna odgovornost dr. Radmana za smrt šestogodišnjeg dječaka.

Radman je optužen da je kao dežurni pedijatar, 15. veljače 2015. godine, nakon što je dijete zbog pogoršanja zdravstvenoga stanja dovezeno u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći u zadarskom Domu zdravlja, propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage. Propustio je i propisati mu prikladnu terapiju za liječenje šarlaha iako je znao da mu je dva dana ranije dijagnosticiran, da pije lijek "sumamed", da je febrilno, otežano diše, povraća, da ima problema s mokrenjem, s čime su ga upoznale majka i baka djeteta koje su bile u njegovoj pratnji.

U dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti, unatoč vrlo teškom stanju, nad malenim Rokom nisu obavljene niti osnovne pretrage, poput krvi i urina, već je zajedno s roditeljima poslan kući s komadićem papira na kojemu je bio samo pečat liječnika i preporuka da nastave antibiotsku terapiju. U pet dana bolesti dječak je četiri puta bio u rukama pedijatara, na vratima dviju hitnih i jednom na Odjelu pedijatrije u Zadru. Ne samo da nitko od njih dječakovo stanje nije shvatio dovoljno ozbiljno da ga zadrži u bolnici, nego mu nisu napravljene čak ni obične pretrage.

U pet dana bolesti dječak bio četiri puta u rukama pedijatara, na vratima dvije hitne i jednom na odjelu pedijatrije u Zadru! iz pluća mu je prije smrti izvučeno 560 mililitara, dakle, više od pola litre vode i gnoja.

28. travanj 2024 18:49