StoryEditorOCM
4 kantuna"ZRAKA ZA ŽIVOT"

Dr. Dubravka Finka: Zašto se zadarski pacijenti u Splitu ne ‘grupiraju‘, bili bi za tren gotovi i išli natrag?To se lako dogovori,ovako se ljudi muče!

Piše Lada Burčul
4. siječnja 2021. - 22:09
"Zraka za život"

Slobodna Dalmacija i portal Zadarski.hr uz potporu Lige protiv raka Zadar  pokrenuli su medijsku kampanju "Zraka za život" kojom se želi osvijestiti potreba da Zadar dobije aparat za zračenje, tzv. linearni akcelerator. Njegovom kupnjom okončali bismo muke onkoloških bolesnika koji na zračenje putuju u Split i Zagreb. Pokažimo da to možemo!

- Pratim sve što objavljujete u rubrici „Zraka za život“, vezano uz kupnju aparata za zračenje za zadarsku bolnicu, pratim vaše senzibiliziranje javnosti da prikupljanje sredstava za tako skup aparat dobije što bolju dinamiku, znam za muke pacijenata koji u Split odlaze na zračenja. Međutim, postoje određeni preduvjeti koje treba ispuniti da bi aparat došao u Zadar. Isto tako, postoje određeni potezi koji bi se mogli povući prije nego što aparat dođe, kako bi ljudima odlaženje u Split ili u Zagreb bilo puno lakše – sažela je dr. Dubravka Finka svoje stavove o kupnji aparata za zračenje za Opću bolnicu Zadar. Kako je poznato, dr. Finka radi u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje u Zadru kao kontrolor za medicinska pitanja, no ujedno je i predsjednica Udruge za prava pacijenata „Zadarski pacijent“, te predsjednica županijskog Povjerenstva za prava pacijenata.

Na što ste konkretno mislili kada ste kazali da se već sad putovanja na zračenje u Split mogu za onkološke bolesnike učiniti značajno lakšima?

image
OR kod za Ligu protiv raka i uplatu za linearni akcelerator
Qr Kod
- Prvi prijedlog, s kojim se praktično odmah može krenuti u realizaciju, je „grupiranje“ zadarskih pacijenata koje sanitet dovozi u Split. Znači, ono što bolesnike potpuno iscrpljuje je čekanje; netko ima zračenje u 9 sati, a povratak bude iza 14 sati dok se čekaju drugi pacijenti koji se zrače ili imaju preglede. Međutim, tu su izmiješani pacijenti odasvud, iz Splita, Zadra, Šibenika, Dubrovnika… Zadrane treba grupirati. I sa drugih područja, naravno, no sad govorimo o onkološkim bolesnicima koje sanitet vozi sa područja Zadarske županije na zračenje u Split. Dvije minute ozrači prvog, a drugi je na redu tko zna kad jer su u međuvremenu pacijenti iz Šibenika ili tko zna odakle. Kad bi Zadrane „odradili“ sve zajedno, odnosno kad bi se zračili jedan za drugim, za čas bi mogli krenuti natrag u Zadar – kazala je dr. Dubravka Finka. Ona smatra da je sanitetski prijevoz ipak najbolje rješenje, pacijenti ga ne plaćaju, HZZO pokriva troškove Zavodu za Hitnu medicinu Zadarske županije.

- I oni koji dolaze u svom aranžmanu sa zadarskog područja trebali bi biti dio te grupe. Neusporedivo bi bilo lakše ljudima na koje i samo zračenje ostavlja posljedice i izmučeni su – rekla je dr. Finka, dodajući da takve vremenske kombinacije mogu dogovarati međusobno šefovi onkologija u Zadru i Splitu, ili, pak, na nivou ravnateljstva obe bolnice. Split je regionalni centar i naša suradna ustanova i pacijente je nepotrebno tako izmiješati, zaključila je dr. Finka.

Drugi prijedlog dr. Finke je traženje izmjene zakona po kojem bi pacijenti dobivali dnevni paušal, kako sada dobivaju majke djece oboljele od malignih bolesti, ako ne mogu u bolnici biti uz dijete. Time se pokrivaju troškovi privatnog smještaja u drugom gradu.

image
Dr. Dubravka Finka
Luka Gerlanc/Cropix

- Na taj način izbjegne se vožnja sanitetom, ili privatnim prijevozom. Mi plaćamo i prijevoz u vlastitom aranžmanu, odnosno pacijenti dobiju troškove prijevoza za najkraću relaciju po najnižoj cijeni. Ako postoji pratnja, to je dvostruko. Uz to, radi se o višekratnom putnom nalogu i svaki dolazak na zračenje se ovjerava; mi ne tražimo putne karte – kazala je dr. Finka, kojoj je poznato da se u tu svrhu iznajmljuju stanovi oko splitske bolnice.

Treći prijedlog dr. Finke odnosi se na stan koji je obitelj Švelec ostavili Ligi protiv raka Zadar i koji će biti prodan „u finišu“, kada se zajedničkim akcijama već dođe blizu potrebnog iznosa od oko 30 milijuna kuna.

- Taj se stan može prodati odmah i kupiti stan u Splitu. Tamo mogu boraviti onkološki bolesnici koji su u Splitu na zračenju. Na kraju se taj stan opet proda, isto kao što bi se prodao stan obitelji Švelec u Zadru, a u međuvremenu bi se olakšalo brojnim pacijentima – mišljenja je dr. Finka.

Svi ti prijedlozi, istaknula je dr. Finka, izneseni su kako bi se pacijentima olakšalo do nabavke linearnog akceleratora, jer to neće ići tako brzo. Dr. Finka je upozorila da takav aparat traži posebno izgrađen prostor debljine zidova pet do sedam metara, da su potrebne brojne dozvole, da su potrebni inženjeri koje bi već sada trebalo poslati na specijalizaciju…

- Samo klinički bolnički centri imaju linearne akceleratore. Zagreb, Osijek, Rijeka i Split. Zadarska bolnica bila prva izvan tog sustava i to bi za pacijente bilo izvanredno – zaključila je dr. Finka.

Upute za uplatu: 

 

Banka: Erste & Steiermärkische Bank d.d.

Primatelj: Opća bolnica Zadar

IBAN: HR8324020061500064152

Model: 00

Poziv na broj: 04092018

Opis plaćanja: Uplata za linearni akcelerator

image
Račun za uplatu
19. travanj 2024 05:20