StoryEditorOCM
4 kantunaKONTROLA ŠTETE

Dr. Konjevoda i dr. Čanović prijete tužbama medijima nastave li pisati o njima zbog kaznenih djela za koje ih sumnjiči policija

Piše Zadarski.hr
3. rujna 2024. - 18:38

Odvjetnici Suzane Konjevode i Samira Čanovića, liječnika Opće bolnice Zadar koje policija sumnjiči za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja poslovne dokumentacije, uputili su pismo javnosti u kojem medijima prijete tužbom ako nastave pisanje o njihovim klijentima. Pismo odvjetnika prenosimo u cijelosti. 

Poštovani,

obraćamo Vam se u svojstvu branitelja dr. Suzane Konjevoda i dr. Samira Čanovića ta Vam u prilogu ovoga dopisa šaljemo potpisane punomoći.

Posljednjih nekoliko dana kontinuirano objavljujete niz napisa o kaznenom predmetu koji se vodi protiv naših stranaka.

Iz navedenih napisa proizlazi da tom predmetu pristupate na krajnje senzacionalistički način, stvarajući atmosferu linča te nanoseći štetu ugledu i časti naših stranaka, a što nije u skladu s novinarskom etikom i pravilima novinarske struke.

Naše stranke su, naime, profesionalni liječnici koji svojim dugogodišnjim, nesebičnim i predanim radom zasigurno doprinose razvoju i boljitku područja na kojem djeluju, a predmetnim napisima okaljan je njihov teško stečeni ugled, ali i ugled Opće bolnice Zadar.

Za naše stranke, kao i za svakoga drugoga u Republici Hrvatskoj, a što Vam je zasigurno dobro poznato, vrijedi presumpcija nedužnosti iz čl., 28. Ustava Republike Hrvatske kojim je propisano da je svatko nedužan i nitko ga ne może smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja.

Objavljivanjem predmetnih napisa bez pravomoćne sudske presude, nesporno se stvara i određeni pritisak na neovisne institucije, a time dolazi i do kršenja prava na pravično suđenje koje je zajamčeno čl. 29. Ustava Republike Hrvatske u kojem je svakome zagarantirano neovisno i nepristrano suđenje.

Stoga Vas pozivamo, ne dovodeći u pitanje Vaše pravo na obavještavanje javnosti, da se suzdržite od daljnjeg postupanja na navedeni način jer ćemo u protivnom biti primorani poduzeti odgovarajuće pravne radnje u cilju zaštite prava naših stranaka.

S poštovanjem,

Odvjetnici: Vladimir Simić i Nikica Leskovar

11. rujan 2024 04:35