StoryEditorOCM
4 kantunaDR. KREŠIMIR BARAKA

‘Grb Grada je kruna moje karijere i poziva kojemu sam posvetio život. Priznanje dijelim sa svim mojim liječnicima, medicinskim sestrama i osobljem...‘

Piše Ana Vučetić Škrbić
23. studenog 2022. - 22:04

- Ovo je kruna moje karijere, mojih 50 godina medicine i 40 godina neonatologije, poziva kojemu sam posvetio život. Ovo je ujedno i nagrada za doprinos koji sam dao svom gradu kroz sve te godine. Zato ovo priznanje dijelim sa svim mojim liječnicima, medicinskim sestrama i osobljem na Odjelu neonatologije te u rodilištu zadarske bolnice, oni najbolje znaju koliko je važan i odgovoran posao koji skupa radimo- emotivno nam je kazao dr. Krešimir Baraka, vrsni stručnjak i specijalist neonatologije, koji će na svečanosti Dana Grada Zadra primiti priznanje za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području medicine.

Doktor Baraka svoj je profesionalni i životni put posvetio onima najosjetljivijima, novorođenčadi koja dolazi na svijet u zadarskoj bolnici.

-Biti neonatolog teško je i vrlo izazovno zanimanje. To nije posao koji ćete ostaviti iza sebe kad zatvorite vrata i odlazite kući, niti imate radno vrijeme. Nedavno sam u četiri sata ujutro na poziv kolege išao spasiti dijete kojemu je hitno trebala pomoć. U tom trenutku ne postoji ništa drugo osim novorođenčeta koje zove upomoć i koje morati spasiti. Zato sam najsretniji kad vidim te svoje male pacijente kako danas hodaju i trče, neki idu u školu ili su već odrasli, kad mi majke priđu i govore: “Doktore, sjećate li se”. To tu zaista posebni trenuci koje je teško opisati. Zato uvijek ističem koliko je važna ta posebna grana medicine koja skrbi o najmanjoj djeci koja, živa i zdrava, veselo trče po ovom tri tisuće godina starom gradu- kaže dr. Baraka.

U vrijeme kad je završavao specijalizaciju kad mladi liječnik, sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća, i danas, medicina se puno promijenila te uz pomoć sofisticirane tehnologije, razvila do neslućenih mogućnosti. Novorođenče samo sa kilogramom težine danas može preživjeti, što je ranije bilo nezamislivo.

- Danas kad pogledate neonatologiju, taj odjel izgleda kao svemirski brod zahvaljujući vrijednim aparatima i vrhunskoj tehnologiji na koju se možemo osloniti. Do toga je trebalo doći sa puno truda i ulaganja u znanje, jer tehnika ipak ništa ne znači bez ljudi. I zato mi je drago da je taj trud prepoznat i nagrađen ovim priznanjem- govori nam dr. Baraka koji u srpnju iduće godine odlazi u zasluženu mirovinu. Ovaj put zaista. Naime, sada kao umirovljeni liječnik radi na četiri sata, a u bolnicu se vratio jer je njegov odlazak za odjel bio veliki gubitak.

- Sada je ipak vrijeme za odlazak. Dolaze mladi kolege kojima smo osigurali sve što smo mogli, prije svega sjajnu opremu, i prenijeli im znanje i iskustvo. Ponosan sam što njima ostavljamo da se brinu za tu djecu. A ja sam najsretniji kad čekam moju unučad pred školom i pijem kavu na mom Forumu. Sad je došlo vrijeme za uživanje baš u takvim trenucima- iskreno će ovaj veliki zadarski liječnik.

Mi ćemo samo dodati, doktore uživajte, zaslužili ste.

 

Tisuću poroda manje nego prijje

- Od nekadašnjih 2500 djece u zadarskom rodilištu, danas smo došli na tisuću poroda manje. Bijela kuga, loša demografska slika, naš je veliki probem jer nam rodilišta vape za novorođenčadi. Promijenila su se vremena, žene rađaju manje i kasnije nego prije, a barem 200 djece treba neki oblik intenzivne skrbi nakon rođenja. Sve to pokazuje kolika je važnost neonatolgije danas- poručuje dr. Baraka.

14. travanj 2024 18:05