StoryEditorOCM
4 kantunaPROMJENA U "ČISTOĆI"

Dragan Maračić više neće biti direktor: zašto mu nije produžen mandat i čeka li ga radno mjesto u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost?

Piše Predrag Opačić
29. srpnja 2020. - 21:29

Dragan Maračić je u gradskom komunalnom poduzeću od 2006. godine, bio je pomoćnik, pa direktor tehničkog sektora i šef odlagališta, a aktualni mandat na mjestu direktora „Čistoće” potrajat će mu najdalje do početka listopada. Nakon toga, na njegovo mjesto će doći netko drugi, a vrlo je izvjesno da će „Čistoću” voditi netko tko sada nije zaposlen u gradskom komunalnom poduzeću.

Zašto je gradska vlast odlučila „dislocirati” Maračića?

Početkom srpnja održana je Skupština „Čistoće” na kojoj se jedan od njenih članova usprotivio odluci da se Maračiću produži mandat najduže za tri mjeseca, odnosno do imenovanja novog direktora, jer za takvu odluku „nisu navedeni objektivni razlozi”. S njima ili bez njih, Maračić je, makar što se direktorskog mjesta u „Čistoći” tiče, već apsolvirano kadrovsko rješenje. Vidljivo je to i iz promjene uvjeta koje budući direktor treba zadovoljiti - da je Maračić ostao u sedlu, te uvjete ne bi trebalo ni prilagođavati.

Svaku promjenu gradskog direktora prate i raznorazna neslužbena „objašnjenja”, jer je riječ o poziciji izravno ovisnoj o lokalnoj politici i kadrovskoj procjeni gradonačelnika, pa se Maračiću, kao neka vrsta „političkog krimena”, zamjera pretjerana bliskost s Tomislavom Ćurkom, nekadašnjim direktorom „Čistoće” koji je s tog mjesta adaktiran ubrzo nakon što je od Božidara Kalmete izgubio izbore za predsjednika ŽO HDZ-a. Ali, Maračić sigurno nije bio taj koji je donosio odluku o tome hoće li i što Ćurko raditi u „Čistoći” nakon direktorskog mandata. A HDZ nije imao ništa protiv toga da Ćurko ostane u „Čistoći”. U tom se kontekstu spominje i Maračićev navodni izostanak autoriteta unutar poduzeća, a u kuloarima gradske uprave zna se spomenuti i „dojam” da bi Zadar mogao biti i čišći i uredniji.

Međutim, evo što službeno kažu iz gradske uprave:

-S operativom „Čistoće”, u dijelu održavanja čistoće javnih površina, nadzor Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša je zadovoljan, izjavio nam je komunalni pročelnik Robertino Dujela.

Sve ovo, naravno, ne znači da će Maračić ostati bez posla, čak naprotiv. Na jednoj od sjednica Skupštine, gradonačelnik Branko Dukić je najavio otvorenu mogućnost da Maračić ode u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Poslije osvajanja osam saborskih mandata na nedavnim parlamentarnim izborima, Božidar Kalmeta je najavio „pohod zadarskih kadrova na Zagreb”, pa se, nakon novog državnog tajnika Šime Erlića, Maračić spominje kao „sljedeći Zadranin” u državnoj administraciji. Uz Maračića, na tom je putu navodno i aktualni dožupan Šime Mršić, za kojega se procjenjuje kako bi, s obzirom na agronomsku struku, mogao završiti negdje „pod kapom” Ministarstva poljoprivrede.

Pokaže li se da je radno mjesto za Maračića u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ipak mrkva na predugačkom štapu, novog će direktora "Čistoće" u listopadu dočekati dva bivša direktora: Maračić i Ćurko.

 

25. travanj 2024 14:11