StoryEditorOCM
4 kantunaDA LI JE LAGAO

Drago Tadić za N1: "Ja Božidara Kalmetu nemam potrebe teretiti! Tajno me snimila i maltretirala novinarka..."

Piše N1
2. travnja 2021. - 16:21

Drago Tadić, osječki poduzetni koji je nekoć vodio tvrtku Osjek Koteks, prvi put u 12 godina dao je intervju, sada N1 televiziji, nakon što je Nacional napisao da je na sudu lagao u korist Božidara Kalmete dok mu se sudilo za izvlačenje novca iz HAC-a. U intervju je rekao da je prisustvovao susretu Zdravka Mamića i četvorice sudaca iz Osijeka, donosi N1.

Voditeljica je krenula od pitanja, je li Tadić na sudu lagao u zamjenu za blažu kaznu s obzirom na to da je Tadić osuđen i da je odslužio kaznu u predmetu pokušaja podmićivanja Vrhovnog suda u korist Branimira Glavaša.

“Kako bih bio svjedok USKOK-a, ako bih lagao?”

“Pa gledajte, ja sam iskaz dao USKOK-u i moj istovjetan iskaz bio je na Županijskom sudu u Zagrebu. Znači, niti zarez, niti lijevo niti desno nisam pomjerio. Što sam dao USKOK-u, to sam dao i na županijskom sudu na suđenju gospodinu Kalmeti”, odgovorio je, a na eksplicitno pitanje voditeljice je li, dakle, lagao, pojasnio je:

“Ne, ja nikad nisam lagao niti mi pada na pamet. Kako bih bio svjedok USKOK-a, ako bih lagao? Gospodin Saša Manojlović i gospođa Željka Mustečak, zamjenici u USKOK-u, nisu imali niti jednu primjedbu na moj iskaz.”

“Moj iskaz na USKOK-u i na županijskom sudu nije ga teretio. Ja s gospodinom Kalmetom nisam imao nikakve susrete. Iako sam bio direktor velike firme, nisam s njim  nijednom čak niti popio kavu kod njega u uredu kad nas je zvao sve direktore”, odgovorio je dalje.

“Neki kažu da namjerno teretite Kalmetu i Vladimira Šeksa koji mu je kum”, postavila je sljedeće pitanje voditeljica, referirajući se na članak u Nacionalu u kojem se Tadića spominje u tom kontekstu.

“Ne znam zašto bih teretio Šeksa”

“Ja gospodina Kalmetu nemam potrebe teretiti, a ne znam zašto bih ja Šeksa teretio. S njim nisam u nekoj komunikaciji. Nema potrebe da ga teretim”, kazao je Tadić.

Voditeljica N1 je konstatirala da Nacional navodi da raspolaže snimkom njegove izjave u kojem se navodi da je “lagao na sudu” u korist Božidara Kalmete, a gdje se spominje i Vladimira Šeksa.

“Ja nisam teretio. Ta gospođica koja je to radila, nelegalno je snimala mene, maltretirala mene i moju ženu, dolazila kući, nelegalno snimala moju kuću i mene nelegalno maltretirola po Zagrebu. Ona je to tajno snimala držeći (diktafon) u džepu dok smo pili kavu. Ona je fiksirana na gospodina Kalmetu i rekla je da neće stati dok ne uništi njega, jer da sam ja taj koji je oslobodio Kalmetu. Kao da sam ja predsjednik vijeća županijskog suda koje je oslobodilo Kalmetu!?”, komentirao je Tadić.

Fotografija sa Zdravkom Mamićem

Voditeljica ga je zamolila i da prokomentira fotografiju njega, Dragu Tadića, i Zdravka Mamića u društvu, posebno s obzirom na to da je kod potonjega riječ o čovjeku koji u posljednje vrijeme optužuje osječke suce da ih je podmićivao.

“Na toj slici na kojoj se nalazim s gospodinom Mamićem, to je bilo u Buševcu na proslavi godišnjice braka gospodina Miljevića. Ja sam slučajno se tamo zatekao i sjedio sam sam dok je on (Mamić) razgovarao s osječkim sucima u drugoj prostoriji. U jednom momentu on je došao ljut, zagrlio mene, tu sliku je netko uslikao i pustio. To je bilo prije nego što sam ja otišao u BiH”, kazao je Tadić.

“Ja mislim da je tad bila utakmica u Maksimiru, ja nisam bio njihov gost, nisam bio s njima, njih su četiri došla iz Osijeka. Direktor, moj nasljednik i zamjenik, gospodin Škorić, gospodin Pribić, gospodin Vekić i Krušlin. Ja sam imao svoje društvo”, opisao je da je on sa svojim društvom na dotičnom mjestu bio odvojen od Mamića i njegovog društva:

“Nije znao da taj kojem Mamić daje sat, da je to sudac iz Osijeka”

“U jednom momentu je moj poslovni partner s kojim sam bio na utakmici, rekao meni da Mamić skida sat i daje ga jednom gospodinu. Taj čovjek nije znao da je to sudac Županijskog suda gospodin Krušlin. Ja sam se okrenuo i nastavio dalje. Kad smo odlazili, netko od njih petorice pozvao me da se vratim, da popijem još jedno piće. Ja mislim da je bilo razlog to da danas, sutra ne bnih rekao da sam vidio taj sat.”

Voditeljicu je dalje zanimalo i je li istina da, unatoč tome što je osuđen zbog pokušaja podmićivanja suca Vrhovnog suca kako bi ublažio kaznu Branimiru Glavašu, izdržavajući kaznu u Bosni i Hercegovini, navodno nije proveo niti dana u zatvoru?

Niti dana u zatvoru

“Pa, to je točno. Ja sam po sporazumu Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji je bio na snazi, otišao dolje, zamijenio kaznu, platio kaznu, sud je trajao godinu i četiri, pet mjeseci. Kad sam završio svoje obaveze koje sam platio dolje, vratio sam se u Hrvatsku gdje mi je kazna redovnim putem priznata. Znači, nisam bio u zatvoru”, potvrdio je i pojasnio Tadić i dodao:

“Nisam odslužio u Hrvatskoj zato što smatram da sam nepravedno osuđen, da smo ja i moja supruga jedini koji nismo trebali biti osuđeni u tom predmetu. Ja smatram, moji odvjetnici smatraju, da je to meni namještena afera od nekih službi iz Osijeka i Zagreba, odnosno obavještajnog podzemlja, gdje su žrtvovali mene. Nakon što je predsjednik Vrhovnog suda Hrvatin lagao na mene, on je dobio i treći mandat za predsjednika Vrhovnog suda, ja sam završio dvije godine u zatvoru.”

Tadić i danas negira da je ikoga htio potkupiti, te navodi da se sudac ponašao “neprimjereno”:

“Kako može predsjednik Vrhovnog suda doći sjediti s direktorima građevinskih firmi koje po mom mišljenju malo djeluju i surovo u odnosu na ovaj drugi milje pravosuđa!? On je u više navrata sjedio sa mnom i dolazio u moje društvo. Ja nikad u životu nisam dolazio u njegovo društvo.”

Koliko se već dugo suci druže s poduzetnicima?

“To već dugo traje. Čak već možda od 2004., 2005.”, kazao je dalje Tadić o tim druženjima pojedinih sudaca s poduzetnicima.

Voditeljica je dalje nabrojala da se, nakon što je podmirio kaznu u Bosni i Hercegovini, vratio u Hrvatskoj, ali da je bio na tjeralici Interpola zbog optužbi da je oštetio Osijeks Koteks za 15,7 milijuna kuna, prema optužbama, zato što je navodno plaćao previsoku koncesiju za kamenolom…

“Radio sam po odluci nadzornog odbora i naše grupacije FCC-a iz Madrida”, kazao je Tadić, požalio se zbog tretmana tijekom postupka i, između ostalog, rekao da je platio jamčevinu tri milijuna kuna.

Objasnio je odakle mu toliki novac za jamčevinu:

“Moj novac je legalan, ja sam imao plaću ogromnu… Moja mjesečna primanja bila su 30.000 eura.”

O Zlati Đurđević

“Imao sam osam kaznenih prijava, gdje sam za sve osim ove zadnje, oslobođen ili su one odbačene na Županijskom sudu. Možda su pravosuđe ili suci u redu, ali meni su ovih šest kaznenih prijava o kojima danas govorimo, sve su namještene od dvije osobe u Osijeku. Imam kompletne snimke”, kazao je i ustvrdio da su osobe koje vode tamošnji PNUSKOK i nadležno tužiteljstvo prijetile da će “uništiti njega i njegovu obitelj”.

Rekao je da se još 2010. pismeno žalio tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor i tadašnjem ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku da ga izvjesne osobe reketare.

Što se tiče suđenja na kojem je proglašen krivim i osuđen u postupku pokušaja podmićivanja suca Vrhovnog suda povodom suđenja Branimiru Glavašu za zločine tijekom rata, Tadić je rekao da je prije desetak godina javno zaključila da on nije nizašto kriv nitko drugi nego profesorica Zlata Đurđević:

“Profesorica kaznenog prava Zlata Đurđević 2011. u emisiji HRT-a izjavila je decidirano da u mom predmetu podmićivanja Vrhovnog suda nema ni ‘k’ od kaznenodg djela.”

Tadić se pozvao na to da snimka te izjave Đurđević sigurno još mora biti negdje u arhivama HRT-a. Dalje je kazao i zašto se sada odlučio ovako javno istupiti u vezi svega ovoga:

“Do sinoć sam šutio. Nisam izašao u medije već 12 godina. Poslije ovoga što je napravila gospođica s Nove TV, gdje me je tajno snimala, ucjenjivala zbog Kalmete…”, kazao je Tadić za N1.

16. travanj 2024 22:24