StoryEditorOCM
4 kantunaCURENJE INFORMACIJA

Drita Dunatov je dugovala „Tržnici” 12.858 kuna. „Dug sam podmirila! HDZ mi je poslao visoko pozicioniranog glasnika s ponudom – bila sam užasnuta!”

Piše Predrag Opačić
18. kolovoza 2021. - 22:06

Prošla sjednica Gradskog vijeća Zadra održana je 2. kolovoza, a nekoliko dana prije toga vijećnici HDZ-ove koalicije održali su dva pripremna sastanka na kojima su im na uobičajenoj „brifinz usluzi” bili gradski pročelnici i direktori gradskih poduzeća i ustanova o čijem financijskom poslovanju je Gradsko vijeće trebalo raspravljati. A onda se razvila debata o „financijskom poslovanju” Drite Dunatov, gradske vijećnice s Nezavisne liste Enija Meštrovića i poznate zadarske OPG-ovke koja je višekratno javno istupala protiv nereda na tržnicama i pogodovanja švercerima.

Uglavnom, Drita Dunatov je nazvana švercericom koja gradskim vlastima dijeli moralne lekcije, a sama duguje gradskom poduzeću „Tržnica” za najam svojih štandova. Čuo je to i direktor „Tržnice” Tomislav Letinić, kojemu su stranačke kolege zamjerile zbog Dritinih dugova i njenog „privilegiranog statusa”, ali on je samo kazao da je s Dritom Dunatov u dobrim odnosima.

Zato je bilo logično postaviti pitanje bave li se gradski vijećnici HDZ-ove koalicije Dritinim dugovima iz principijelnih razloga ili taj interes samo ukazuje na traženje bilo kakvog „kompromitirajućeg materijala” kojim bi se dosta glasnoj gradskoj vijećnici zapušila usta. Ispostavilo se da to što su gradski vijećnici HDZ-ove koalicije znali, do današnjeg dana ni oni ni bilo tko iz gradske uprave nije javno iskoristio. Čemu je onda ta informacija služila?

Da stvar bude luđa, u trenutku u kojemu su oni raspravljali o tim podacima, to je bilo točno: Drita Dunatov je zaista dugovala „Tržnici”! Stanje njene korisničke kartice čudnim je neformalnim kanalima iscurilo iz „Tržnice” i završilo u sjedištu HDZ-a s očiglednom namjerom da se podjednako iskompromitira i direktora Tomislava Letinića i borbenu OPG-ovku u koži gradske vijećnice „suprotne strane”. To se moglo dvojako iskoristiti: začepiti usta Driti Dunatov na Gradskom vijeću ili, u još „boljem raspletu”, nagovoriti ju da okrene leđa Eniju Meštroviću, jer HDZ-ovoj koaliciji za formiranje vlastite većine nedostaju „tri ruke”.

Iz „korisničke kartice” Drite Dunatov vidljivo je da njezin OPG u tom trenutku duguje „Tržnici” za najam štandova. I s Dritom Dunatov i s direktorom Letinićem razgovarali smo 13. kolovoza oko 12 sati, a njezin je dug podmiren upravo tog jutra i fiskaliziran je u 6,35 sati. Radi se o skoro jednogodišnjem dugu od ukupno 12.858 kuna i 80 lipa!

-Rad i poslovanje pravih poljoprivrednika, za razliku od švercera sa zadarske tržnice, ima sezonski karakter. U jednom dijelu godine imamo samo ulaganja i troškove, a onda, najčešće oko 15. kolovoza i u rujnu, naiđe i vrijeme u kojemu počnemo i zarađivati. Upravo zbog toga, najamninu „Tržnici” za svoje štandove plaćala sam u dva ili tri navrata godišnje, ali nikada im nisam ostala dužna niti jedne lipe. Ovu uplatu od 13. kolovoza sam im najavila pet dana ranije, jer sam imala novac. Ništa nisam znala o tome da su moje financije predmet interesa HDZ-ovih vijećnika. Ne mogu mi ništa i to im smeta. Imam i svjedoke da su mi još puno prije poslali „glasnika”, visoko pozicioniranog HDZ-ovca, da me uvjeri što bih sve mogla ako pristanem prijeći na njihovu stranu, ali on kod mene nije izazvao kolebanje nego gađenje. Bila sam užasnuta, kaže Drita Dunatov.

Kada bi Klub vijećnika HDZ-ove koalicije svoje vrijeme i energiju trošio proporcionalno visini pojedinačnih dugova prema Gradu ili njegovim tvrtkama, nije lako izračunati koliko bi vremena ostali na „pripremnom sastanku” u Medulićevoj ako bi im, slučajno, pod ruke došao dug tisuću puta veći od duga Drite Dunatov: KK Zadar za najam dvorane gradskom poduzeću „Višnjik” trenutno duguje 13,5 milijuna kuna.

19. travanj 2024 16:08