StoryEditorOCM
4 kantunaDI SU PARE?

Drita Dunatov: Želimo znati je li zaista milijun i 450 tisuća kuna potrošeno na premještanje i održavanje stabala. Grad Zadar: Dostavit ćemo troškovnik

Piše Matea Magaš
27. prosinca 2022. - 20:58

- Gdje stabla spavaju dok se ne presade? U hotelu?! Možemo li ih ići posjetiti – ovako je, sarkastično, pitao gradske oce nezavisni vijećnik, Enio Meštrović na aktualnom satu u kolovozu ove godine, mjesec dana nakon premještanja i presađivanja stabala iz Tuđmanove ulice prije njezine velike rekonstrukcije.

Referirao se na veliki trošak svakog od 12 stabala fafarikula i crnika, jer prema riječima HDZ-ovih vijećnika, na njih je potrošeno 50.000 kuna. Po stablu!

Razgovarali smo o ovoj temi s Dritom Dunatov, gradskom vijećnicom koja je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u četvrtak inzistirala na odgovorima, koje na kraju ipak nije dobila.

- Rečeno mi je da ću do kraja dana dobiti troškovnik, no ne samo da se to tad nije dogodilo, nego evo, ja još čekam – rekla nam je u utorak, pet dana kasnije, dodavši kako ne želi da i ovo pitanje bude izgurano ”pod tepih” od strane vladajućih.

- Podsjećam da je ova tema bila načeta već na prvoj gradskoj sjednici, tamo još u lipnju, i do danas nitko nikad nije odgovorio! A riječ je o novcima građana i oni zaslužuju znati na što je točno on potrošen – ističe Dunatov te dodaje kako nije riječ samo o 12 stabala iz Tuđmanove ulice, nego o ukupno njih 29 s raznih gradskih lokacija.

- Zamislite da je zaista 50 tisuća kuna potrošeno na svako stablo?! To je ukupno milijun i 450 tisuća kuna! Pa gdje toga ima?! Po svoj logici, najskuplja stabla, a to su višestoljetne masline, naplaćuju se do 10.000 kuna za vađenje, dizanje i sadnju. Na što je onda, u ovom slučaju, otišlo 40.000 kuna? Kako nam je rekao pročelnik za graditeljstvo, Darko Kasap, stabla su bila različite veličine, širine krošnji i korijenja, pa su se morale pripremiti i rupe u rasadniku Cerodol, gdje su završila, pa valjda i to posebno košta. Gradonačelnik Branko Dukić je pak odgovorio kako se o tim presađenim stablima treba voditi briga, kako ih treba zalijevati. Pa ako je tih 40.000 kuna bilo za vodu, prema našim izračunima potrošeno je 2666 kubika vode po stablu! Usporedbe radi, ja godišnje možda potrošim 5000 kubika vode, i to na one najzahtjevnije kulture! Da stvar bude gora, navodno su neka i uvenula jer su ih "previše zalijevali" - tvrdi sarkastično vijećnica Dunatov koja misli da se stabla nisu primila jer ih vjerojatno nisu pravilno zalijevali. 

Podsjetimo, ona i dalje čeka odgovor i transparentni troškovnik.

I mi smo ga potražili na istoj adresi, u Gradu Zadru. Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika Dukića, obećao nam ga je dostaviti u srijedu, i nama i vijećnici Dunatov. Kad dobijemo dugoočekivani odgovor, objavit ćemo ga.

Iz arhive:

Tematski sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Grada Zadra, stručnjaci iz tvrtke Nasadi d.o.o., predstavnica Europskog centra za međusektorsku suradnju (IMPACT CENTAR), predstavnici izvođača radova tvrtke Lavčević d.o.o., održan 16. lipnja 2021., na gradilištu. Glavna tema sastanka bila je problematika i konačan dogovor oko presađivanja 12 stabala crnike koje se nalaze u obuhvatu buduće trase prometnice i nogostupa.

Na zadovoljstvo svih sudionika postignut je dogovor, te je zaključeno da se stabla crnike presađuju na novu lokaciju, unutar kruga Opće bolnice Zadar. Zadarska tvrtka Nasadi će Gradu Zadru i izvođaču radova osigurati stručnu i tehničku pomoć te preuzimanje i brigu o stablima do trenutka dok se ista ne presade na novu lokaciju.

Osim navedenog, tema sastanka bila je i sadnja novih 70 stabala koja se planira u sklopu ovog projekta.

22. travanj 2024 14:36