StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO SE DOGAĐALO?

Muškarac (29) silovao 19-godišnjakinju u hostelu na Pagu: obrana tražila obustavu postupka jer nije ispitano 9 svjedoka koji su u to vrijeme bili u sobi!

Piše Božana Sviličić
10. lipnja 2022. - 22:17

Optužno vijeće Županijskog suda u Zadru potvrdilo je optužnicu zadarskog tužiteljstva kojom je za silovanje 19-godišnje Nijemice prošlog ljeta u Novalji na otoku Pagu optužen 29-godišnji državljanin Luksemburga.

Djevojka je, prema optužnici, silovana u sobi hostela u Novalji, no obrana optuženog državljanina Luksemburga tražila je obustavu kaznenog postupka.

U svom odgovoru na optužnicu odvjetnik 29-godišnjaka Marko Ujević naveo je kako je državno odvjetnička istraga bila manjkava u dijelu gdje se nisu saslušali svjedoci koji su bili nazočni u sobi za vrijeme navedenog akta silovanja.

- Ovo iz razloga što se navodno kazneno djelo dogodilo u sobi hostela gdje se ukupno nalazilo devetoro ljudi koje je bilo jednostavno identificirati uvidom u knjigu gostiju.

Iz spisa je razvidno da osim zapisnika o prepoznavanju i iskaza žrtve nema niti jednog, bilo materijalnog, bilo personalnog dokaza koji bi ukazivali da se kazneno djelo dogodilo - obrazložio je u odgovoru na optužnicu zadarskog Županijskog državnog odvjetništva koja ga tereti za kazneno djelo silovanja.

Navodi kako je nejasno zašto državni odvjetnik u istrazi nije ispitao svjedokinju, odnosno recepcionerku, kojoj je navodno žrtva najprije ispričala o događaju.

Županijski sud u Zadru, u optužnom vijeću sastavljenom od predsjednice Vijeća Enke Moković, sudaca te Željka Đerđa i Hrvoja Viskovića, potvrdio je, međutim, optužnicu Županijskog državnog odvjetništva Zadar od 11. listopada 2021.

- Optužno vijeće nalazi da je optužnica osnovana i propisno sastavljena temeljem odredbe čl. 342. ZKP/08 te je priklana za kontradiktorno raspravljanje na raspravi. Naime, iz sadržaja dokaza na kojima se temelji optužnica, proizlazi postojanje osnovane sumnje da je okrivljenik počinio kazneno djelo silovanja na štetu žrtve, te da okolnost da nije ispitana recepcionerka ne čini dokaze na kojima se temelji optužnica manjkavim.

Optužba je na sjednici optužnog vijeća obrazložila da su iz rezultata prethodnog postupka i provedene istrage proizišli dokazi iz kojih slijedi da je okrivljenik kritične prigode počinio kazneno djelo silovanja. Po njihovom su stavu prigovori obrane u odgovoru na optužnicu promašeni pored dokaza na kojima se temelji optužnica, posebno pored iskaza žrtve, zapisnika o prepoznavanju i drugih dokaza.

Naveli su i kako je svjedokinja, recepcionerka, koja je preuzela jutarnju smjenu, potvrdila da joj je kolegica iz ranije smjene kazala da je žrtva bila izvan sebe, te da ju je uputila da se odmori, pribere i dođe kasnije.

24. travanj 2024 09:55