StoryEditorOCM
4 kantunaPRIJAVILI GA OČEVI

Državljanin Ukrajine osumnjičen za pedofiliju: danima dolazio u blizinu više djevojčica dok su se igrale i kupale na plaži na zadarskom području

Piše Božana Sviličić
10. kolovoza 2023. - 20:31

Državljanin Ukrajine osumnjičen je za pedofiliju jer je u lipnju uzastopce tijekom više dana dolazio u blizinu više djevojčica u dobi od 9 i 12 godina dok su se igrale na plaži, odnosno kupale u moru na zadarskom području.

Muškarca iz Kijeva policiji su prijavili očevi djevojčica nakon čega mu je sudac istrage odredio mjera opreza privremenog oduzimanja putne isprave Ukrajine koja vrijedi do 10. travnja 2028., a koja će se položiti u Kop suda i to dok traje potreba za tim mjerama, najkasnije do izvršnosti presude.

Iako je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru za državljanina Ukrajine zatražilo zatvor, jer zbog njegove upornosti, kao i sklonosti činjenja takvih protupravnih radnji na štetu djevojčica u ranoj adolescenciji, što ukazuje na postojanje pedofilskog poremećaja kod osumnjičenika, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odbilo je žalbu tužiteljstva.

- Nasuprot navodima žalbi ODO-a u Zadru, ovo izvanraspravno vijeće smatra da je pravilan zaključak suca istrage da se svrha istražnog zatvora u konkretnom slučaju može postići izrečenom mjerom opreza privremenog oduzimanja putne isprave na koji način će se osumnjičenika spriječiti da napusti teritorij Republike Hrvatske, te da će edukativno će na njega djelovati u smislu uzdržavanja od činjenja kaznenih djela, u kojem pravcu ovo vijeće u cijelosti prihvaća razloge suca istrage i na njih upućuje žalitelja - naveli su u obrazloženju.

Tužiteljstvo, međutim smatra, da u ovom slučaju postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da bi osumnjičenik mogao pobjeći i na taj način onemogućiti vođenje kaznenog postupka. Navode kako bi se trebalo imati u vidu da se radi o ukrajinskom državljaninu, s prijavljenim prebivalištem u Republici Ukrajini, odnosno u Kijevu.

Ističu kako je notorna činjenica da Ukrajina nije članica EU, te da je u toj državi ratno stanje, zbog čega je na snazi opća mobilizacija, pa bi eventualnim povratkom u matičnu zemlju osumnjičenik postao nedostupan pravosudnim tijelima RH. U slučaju eventualnog izbjegavanja vojne obveze mogao bi utočište potražiti u nekoj trećoj zemlji, neregulirati boravišni status, te na taj način, također, postati nedostupan tijelima progona RH – obrazložili su u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. Uz to, kako su naveli, treba imati u vidu i izuzetno veliku društvena opasnost ovakvih kaznenih djela, koja su u očitom porastu osobito u ljetnom razdoblju.

Njgeov odvjetnik Amel Kapić je pak tražio da se osumnjičeniku vrate isprave jer se neosnovano i paušalno dovodi u svezu sa navodnim kaznenim djelima, te da se okolnost što je državljanin Ukrajine ne bi smjela na njega negativno odraziti. Pojasnio je kako ne postoji opasnost niti navodnog ponavljanja kaznenog djela, tim više što je osumnjičeni neosuđivana osoba za koju vrijedi i zajamčena presumpcija nedužnosti, te nema elemanata da bi opstruirao predstojeći kazneni postupak.

Dodao je kako osnovana sumnja ne proizlazi ni iz sadržaja kaznene prijave koju su podnijeli očevi djevojčica, iz iskaza samih djevojčica te njihovim majki.

 

 

02. svibanj 2024 12:28