StoryEditorOCM
4 kantunaOPUSTOŠENI BOROVI

Državni inspektorat: nemamo osnove za postupanje u Diklu! Iz Mjesnog odbora kažu: većina naših mještana stala je na stranu investitora Danka Ćorića!

Piše Mišel Kalajžić
12. svibnja 2021. - 21:35
Zadar, 100521. Prostor bivseg odmaralista Gredelj u priobalnom centru Dikla ovih dana privlaci paznju zbog posjecenih borova na mjestu gdje su se nekoc nalazili bungalovi.Jure Miskovic/Cropix

Za nekadašnje odmaralište Gredelj, a sada „čistilište” za budući projekt investitora tvrtke Mobilnet koja ga je kupila u stečaju na javnoj dražbi, moglo bi se reći: tresla se prošlih dana brda, odnosno pilali borovi – rodio se miš.

Prije desetak dana mještane Dikla, ali i ostale građane Zadra, osupnuo je prizor porušenih borova na mjestu nekadašnjih trošnih bungalova, ali i obalnog pojasa uz samu plažu koji je osvanuo potpuno ogoljen i prerovan, sve do mora. Prije dvije godine za nevremena dosta je borova oštećeno, ali prizor u kojemu su baš sva stabla popilana i prostor u potpunosti ogoljen, zaprepastio je javnost. Uskoro je prekopana i cesta zbog izmještanja vodovodnih cijevi, pa se javnost, mahom preko društvenih mreža, uskovitlala tražeći odgovore tko i zašto uzurpira prostor u samom središtu Dikla, odnosno tko je imao odobrenje popilati borove i prekopati cestu.

Pokušali smo stupiti u kontakt s vlasnikom terena i tvrtke Mobilnet Dankom Ćorićem, nekadašnjim vlasnikom SuperSport kladionice, inače dikljanskim zetom, ali to nam (opet) nije pošlo za rukom jer se u registriranoj tvrtki Mobilnet nitko nije javljao.
Odlučili smo stoga krenuti od Grada Zadra, točnije Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša. Pročelnika Robertina Dujelu pitali smo je li Gradu prijavljena sječa borova i kakva su postupanja Grada Zadra vezana uz uklanjanje zelenila na području nekadašnjeg odmarališta Gredelj i obalnog dijela uz plažu? Što je utvrđeno izvidom, tko je uklonio zelenilo i zašto, te što je Grad poduzeo u vezi s tim? Cesta na tom dijelu je nakon izvršenih radova na izmještanju cjevovoda u lošem stanju, postavljeni asfalt je grbav, je li Grad što poduzeo u vezi s tim?

- U svezi stabala na Krešimirovoj obali neposredno po prijavi na lokaciju (Gredelj) su izašli djelatnici komunalnog redarstva te u roku odmah utvrđeno proslijedili na nadležno postupanje inspektoru Ministarstva mora prometa i infrastrukture (nadležnom na pomorskom dobru) i Državnom inspektoratu (u svezi radova na čestici zemlje u privatnom vlasništvu).
Nastavno na prekopavanja javne površine, neposredno po utvrđenom, komunalni redar rješenjem je naložio zatečenom izvođaču radova povrat javne površine u prijašnje stanje i to u roku odmah uz propisane uvjete sanacije iste, te izdao obavezni prekršajni nalog (kaznu).

Zahtjev za odobrenje za prekop nerazvrstane ceste i druge javne površine uz projekt privremene regulacije prometa podnijelo je TD Vodovod d.o.o., nakon postupanja komunalnog redarstva. Po završetku radova komunalni redar je s evidentiranim propustima o izvedenim radovima zapisnikom upoznao nadležni inspektorat za sigurnost cestovnog prometa te smo, nastavno na činjenicu da je riječ o vodovodnoj instalaciji, upozorili i Vodovod na zatečeno stanje. Izgledno je da će upravitelj ceste, Grad Zadar, ukoliko to bude potrebno presvući kolnički zastor novim asfaltnim slojem, no zasigurno o trošku počinitelja – odgovorio je pročelnik Dujela.

Provjerili smo što se dogodilo s njegovim prijavama inspektoru Ministarstva mora prometa i infrastrukture i Državnom inspektoratu. Iz Ministarstva mora prometa i infrastrukture nismo do sada dobili nikakav odgovor, ali jesmo iz Državnog inspektorata. Vrlo je zanimljiv:

- Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor temeljem zaprimljene prijave Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra, a vezano uz uklanjanja borova na lokaciji koju navodite. Nadzorom na predmetnoj lokaciji utvrđeno je kako se na istoj ne nalazi odložen otpad te nije izvršeno nasipavanje mora stoga nije bilo osnove za postupanje inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata.

S obzirom na to da navedena čestica nije u zaštićenom području kao ni u području ekološke mreže, inspekcija zaštite prirode nije nadležna za postupanje kao ni šumarska inspekcija jer je navedena čestica u zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Zadru upisana kao oranica – stoji u odgovoru Državnog inspektorata.
Možda o svojoj „oranici” više znaju u Mjesnom odboru Dikla. Predsjednica Martina Matešić priznaje nam da su se i njoj žalili sumještani zbog ogoljenog izgleda nekoć omiljene plaže.

- Mi nemamo nikakvih formalnih saznanja o projektu investitora na lokaciji bivšeg Gredelja. Za to se obratite Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje Grada Zadra jer oni ipak zaprimaju zahtjeve za izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola. Ono što neformalno znamo je da je investitor napomenuo da namjerava u tom dijelu prostor revitalizirati u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom. Prostor koji je počišćen izgledao je prilično oštećen nakon nevremena u srpnju 2019. godine kad je velik broj stabala oštećen i porušen, što se može vidjeti i na fotografijama nakon tog razdoblja. Ipak, ogoljeni prizor je iznenadio mještane. Mi smo intervenirali zbog zaštite javnih površina i uputili smo prijavu prema nadležnom komunalnom odjelu. Treba reći da je većina naših mještana stala na stranu investitora jer je iskazao želju da će taj prostor oplemeniti s novim nasadima – kazala je Matešić. Rekla nam je i da je od investitora Ćorića neformalno doznala kako će postupiti sukladno UPU Diklo iz 2013. godine i oplemeniti prostor autohtonim mediteranskim vrstama. Obveza očuvanja postojeće zelene zone nije bilo izgledno nakon spomenutog nevremena, dodala je.

Pokušali smo doznati od Matešić što joj je Ćorić rekao o samom projektu, ali nam je odgovorila da takve informacije nema.

- Prema UPU Diklo tom je prostoru određena namjena zelene zone u donjem dijelu i turistička zona u gornjem dijelu. Projekti bi se trebali razvijati u tom smjeru, a koliko sam ja upoznata, još nisu gotovi, a kad će to biti ipak zna samo investitor. Nama je u interesu da se taj prostor oplemeni, uredi i revitalizira. Nismo navikli na trenutan izgled tog prostora, ali smo u Diklu uvjereni prema dosadašnjim projektima investitora, da će taj prostor biti oplemenjen i da će biti valoriziran na najbolji mogući način. Što se tiče ceste i izmještanja vodovoda, postavljeni (grbavi) asfalt je privremen jer će uskoro početi radovi na kanalizaciji, odnosno sustavu odvodnje, tako da će se cijela ta prometnica potpuno rekonstruirati – kazala je Matešić.

Na kraju smo provjerili i u Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje Grada Zadra jesu li zaprimili zahtjev za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole na očišćenom terenu bivšeg Gredelja. Doznali smo kako nitko do sada nije podnio nikakav zahtjev za spomenutu lokaciju koja je u potpunosti privatni teren, iznad i ispod ceste. Prema prostorno-planskoj dokumentaciji, donji dio mora biti usklađen s UPU Diklo, što znači da mora ostati zelena zona, dok je na gornjoj lokaciji moguća izgrađenost objekata do 10 metara u visinu.

Borovi su očigledno već – prošlost.

23. travanj 2024 18:34