StoryEditorOCM
4 kantunaCENTAR ZA MLADE

Državni tajnik Šime Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore za europske projekte koje je pripremao kao šef gradskog ureda za EU fondove!

Piše MGM
15. ožujka 2021. - 15:40

Na simboličnom mjestu, na parkirališnom prostoru između Gradske knjižnice Zadar i budućeg Centra za mlade, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, uručio je u ponedjeljak gradonačelniku Branku Dukiću ugovore za projekte ”Centar za mlade (faza II.)” i „Inclusive Play”.

Riječ je dva europska ITU (Integrirana teritorijalna ulaganja) projekta, koji prvi uključuje parterno uređenje okoliša budućeg Centra i čija je vrijednost 3,6 milijuna kuna, dok se drugi bazira na jačanje kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi odnosno uključivanje djece s posebnim potrebama u društvo. 

- Cilj nam je jasan: zajedno razvijati Zadar, širiti njegov centar, njegujući onu staru: „Na mladima svijet ostaje”. Čak 173,5 milijuna kuna ITU-a za urbani razvoj grada je povučeno ovim ugovorom time je Zadar postao jedan od prvih gradova koji je takvo što ugovorio. Na svima nama je da se ta sredstva na najbolji mogući način realiziraju do 2023. godine – istaknuo je Erlić te dodao:

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Zanimljivo je kako baš na ovom mjestu, gdje se sad nalazimo, potpisan i krenuo s provedbom prvi ITU projekt, a to je upravo Centar za mlade koji bi do kraja lipnja trebao biti završen. Ovim današnjim, zadnjim ugovorom, uljepšat će se okoliš oko samoga Centra, računamo negdje sredinom 2022. godine, kojim ćemo dobiti jednu zaokruženu urbanu gradsku cjelinu – naglasio je Erlić, dodavši kako će se završetkom cjelokupnog projekta Centra za mlade, stvoriti još jedan javni prostor za građane i kulturu koji će ujedno proširiti centar grada sve do Tuđmanove ulice.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Drugi projekt prekogranične suradnje kojim grad Zadar dobiva sredstava u vrijednosti 948 tisuća eura, odnosni se na poboljšanje infrastrukture i uvjeta za djecu s teškoćama u razvoju. Njime bi se postigla veća razina svijesti o tom problemu, baš  kao i razina uključenosti u zajednicu djece s poteškoćama i njihovih roditelja. 

- Primjer tog projekta bit će park Vruljica kao centralna točka integracije djece s poteškoćama u razvoju među svoje vršnjake. Naime, planiramo dio parka urediti kao senzorički park sa spravama prilagođenim upravo toj djeci, gdje bi oni mogli vježbati sa svojim terapeutima, ali i svakodnevno dolaziti s roditeljima te tako biti u kontaktu i s ostalom djecom. To je najbolji način na koji se može sagledati taj izazov te ujedno pripremiti za budućnost i ostale dijelove grada da funkcioniraju takav ili sličan način – pojasnio je Erlić te zaključio kako je svaki dodati europski projekt koji se provodi u Zadru dokaz da gradski oci znaju u kojem će se smjeru razvijati grad. 

Budućnost Centra i Knjižnice je u sinergiji

Ukupna vrijednost projekta Centra za mlade s uređenim okolišem jest 43,5 milijuna kuna. Rekonstrukcija građevine, odnosno bivše vojarne Stjepana Radića, bit će završena do kraja lipnja, a useljene korisnika će ovisiti o fazama uređenja. Gradska knjižnica će u tom novom zdanju dobiti preko tisuću metara četvornih, dok ostatak od ukupnih četiri tisuće kvadrata površine, pripasti Centru za i njegovim budućim korisnicima. 

- Upravo u sinergiji vidimo da se kroz zajedničko djelovanje može ostvariti dodana vrijednost na prostoru cijele vojarne. Prostor između Gradske knjižnice i Centra za mlade funkcionirat će kao multifunkcionalan prostor koji u tom dijelu ostaje otvoren za koncerte i izložbe te će biti svojevrsni dnevni boravak i Centra i knjižnice – istaknuo je v.d. pročelnika Ante Ćurković te pojasnio kako su uz to predviđene i dvije svjetlosne promenade, odnosno dva zelena hodnika koji se mogu koristiti za izložbe na otvorenom.  

image
Luka Gerlanc/Cropix
26. travanj 2024 16:48