StoryEditorOCM
4 kantunaREAGIRANJE

Zadarsko odvjetništvo: "Nije točno da smo odbacili policijsku prijavu protiv profesora zbog sumnje na spolnu zlouporabu djeteta. Izvidi su u tijeku"

Piše ODO ZADAR
3. lipnja 2023. - 13:31

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru Vam poslalo je reagiranje i traženje ispravka radi objave sukladno čl. 40., 41. I 42 Zakona o medijima vezano uz tekst o prijavi jednog zadarskog profesora zbog spolne zlouporabe djeteta.

"Informacija objavljena na internetskom portalu zadarski.hr u večernjim satima 2. lipnja 2023. da bi Općinsko državno odvjetništvo u Zadru „izgleda, prijavu odbacilo“ odnosno da „Općinsko državno odvjetništvu u Zadru odbacilo je policijsku prijavu protiv nastavnika tjelesnog odgoja u jednoj zadarskoj osnovnoj školi za kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta, neslužbeno doznajemo“ nije točna i prethodno nije provjerena kod ovog državnog odvjetništva.

Ujedno, nije točan navod objavljen u istom tekstu da „Državno je odvjetništvo obavijestilo školu kao poslodavca da se protiv njihovog nastavnika tjelesnog ne provodi nikakva kriminalistički postupak, odnosno da je policijska kaznena prijava odbačena“ budući da je ovo državno odvjetništvo zaprimilo upit osnovne škole u petak, 2. lipnja 2023. te će na njega tek odgovoriti u zakonskom roku odnosno tijekom sljedećih dana.

Izvor na koji se poziva autor članka odnosno ravnateljica škole nije dobila nikakvu informaciju iz ovog državnog odvjetništva slijedom čega zaključivanje da bi neka prijava bila odbačena, a na temelju neprovjerene informacije, doprinosi samo netočnom informiranju javnosti.

Točna informacija je da je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru dana 17. travnja 2023. od Policijske uprave zadarske zaprimilo  kaznenu prijavu protiv jednog zaposlenika jedne osnovne škole zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina iz čl. 158. st. 2. KZ-a, te su u tom kaznenom predmetu, povodom te zaprimljene kaznene prijave, u tijeku potrebni izvidi i poduzimaju se zakonom propisane radnje s ciljem donošenja državnoodvjetničke odluke.

17. travanj 2024 21:58