StoryEditorOCM
4 kantunaDOLAZI STEČAJ

Dukić odlučio: gradska sredstva više ne idu NK Zadru već Udruzi HNK Zadar koja preuzima i trenere Škole nogometa! Zašto je Reno Sinovčić još važan?  

Piše Predrag Opačić
3. ožujka 2020. - 20:04

Gradonačelnik Branko Dukić je vodstvu NK Zadar uputio dopis iz kojeg proizlazi da trećeligaš sa Stanova više ne može računati na financijsku podršku Grada koji će zbog njenog spašavanja i daljnjeg funkcioniranja svu pažnju i financije preusmjeriti prema klupskoj Školi nogometa. To praktično znači da bi u vrlo skoroj budućnosti trebala profunkcionirati Udruga HNK Zadar registrirana 16. prosinca prošle godine.

Plaće za protekla dva mjeseca nisu isplaćene igračima, trenerima, radnoj zajednici, klupski račun je u milijunskoj blokadi, a s odlukom gradonačelnika Dukića najprije je upoznato 12-13 trenera Škole nogometa kojima je u ponedjeljak sugeriran „prelazak” u Udrugu u kojoj bi nastavili raditi. Prethodno bi, kao i svi kojima plaće nisu isplaćene, svoja potraživanja trebali prijaviti FINA-i.

-Točno je, dobili smo dopis iz Grada. Najavljeno je da, s obzirom na financijsku situaciju u Klubu i kompliciranu vlasničku strukturu, sredstva iz gradskog proračuna ubuduće neće biti usmjeravana prema NK nego prema Udruzi čije je osnivanje Grad i podržao. Važno je kazati da pred NK nema puno opcija: račun je u višemilijunskoj blokadi, dvije plaće nisu isplaćene, a Grad, kao jedini suvlasnik koji je dosada financirao Klub, najavljuje promjene u načinu financiranja nadajući se da će i ostali suvlasnici pokazati interes za financiranje Kluba i pronalaženje dugoročnog rješenja, kaže direktor Damir Knežević.

Knežević podsjeća da posljednjih pet godina, osim Grada, nitko nije pokazivao ozbiljan interes da financijski uđe u NK Zadar, ni zadarski gospodarstvenici, ni bivši igrači, pa ni „mali dioničari” kao suvlasnici. Naprosto, nikome nije bilo do financiranja financijski i organizacijski opustošenog Kluba bačenog na koljena i s brojnim kosturima u ormaru, pa sada u klupskom i u vodstvu Grada tinja nada da će Udruga HNK Zadar značiti „okretanje nove stranice” s čistim računima, što bi moglo otvoriti prostor oživljavanju interesa za financiranje i na drugim stranama, a ne samo u Gradu Zadru.

Znači li sve to stečaj NK Zadra u sadašnjoj formi? To je gotovo sigurno, jer su gradska sredstva bila praktično jedini izvor, pa njihovo preusmjeravanje na Udrugu znači „odustajanje od NK Zadra”. Trenutno je iluzorno razmišljati o nekakvom oporavku Kluba ili povratku u Drugu ligu, a kamoli nešto više. Uostalom, za 10-15 dana bi o sudbini NK Zadra trebala odlučivati Skupština, ali od nje ne treba očekivati bilo kakav senzacionalni preokret.

-Za donošenje strateških odluka, kao što je dokapitalizacija, potrebna je većina od 80 posto, podsjeća direktor Knežević.

A to onda znači da su svima ruke vezane, jer nešto više od 30 posto dionica ima Reno Sinovčić, a one su pod blokadom zbog sudskog spora i „Afere ribar”! Dok to suđenje ne završi, budućnost zadarskog nogometa ili će biti potpuno upropaštena ili će NK Zadar biti likvidiran, a nogomet će preživjeti na neki drugi način.

I „radna zajednica” prelazi u Udrugu?

NK Zadar će završiti ovosezonsko natjecanje u Trećoj ligi, ali nitko ne zna što će nakon toga biti s igračima i trenerima prve momčadi. Igračima ugovori o radnom odnosu završavaju krajem ove sezone, dok treneri Marko Pinčić, Zvonimir Jurić i Jole Butić imaju dugoročnije ugovore.

Plaće, naravno, nisu isplaćene ni njima ni „radnoj zajednici” čiji će zaposlenici vjerojatno „prijeći” u Udrugu HNK Zadar.

19. travanj 2024 19:06