StoryEditorOCM
4 kantunaPREDIZBORNA JEŠKA

Dukić provocira oporbu u Gradskom vijeću: na idućoj sjednici će im dati ponudu koja se ne odbija. Ili se ipak može odbiti...

Piše Iva Ivanac
18. ožujka 2024. - 14:42

Iduća sjednica Gradskog vijeća održat će se u utorak 26. ožujka, a kao jedna od točki Dnevnog reda naći se i prijedlog proračuna za ovu godinu!

Iako nikakvih pregovora ni dogovora s nezavisnim vijećnicima Enija Meštrovića, SDP-om i Akcijom mladih od zadnje sjednice nije bilo, u gradskoj upravi su odlučili kako će na vijećnicima ipak ponuditi prijedlog proračuna za tekuću godinu na glasovanje.

Kako uvjeti postavljeni od strane nehadezeovskih vijećnika nisu uopće ispunjeni, nema razloga očekivati kako će prijedlog proračuna uopće biti izglasan, iako su iz njega uklonjeni svi nezakoniti amandamni.

Vijećnici Enija Meštrovića kao uvjet za podršku proračuna traže izmjene prostornog plana u smjeru povećanja zelenih površina i smanjenja koeficijeneta izgrađenosti a odnedavno i obustavu izdavanja građevinskih dozvola dok se njihovi prijedlozi ne usvoje. 

SDP-ov uvjet bio je uklanjanje murala na Bulevaru i spomen ploče preminulom branitelju Rajku Lozi u Vruljici, a Akciji mladih je usvojeno sedam od predložena 23 amandmana pa stoga ni oni nemaju razloga da glasaju "za" takav proračun.

Proračun koji će se naći pred vijećnicima sadrži ispravljene amandmane, odnosno uklonjene nezakonitosti koje su se zadnji put ispravljale pred sam početak posljednje sjednice Gradskog vijeća. Znači da će amandmani Enija Meštrovića, koji su usvojeni u proračun, a tiču se izgradnje krematorija i povećanja sredstava za Športsku zajednicu u punom iznosu od ukupno sedam milijuna eura, biti "uglavljeni" u "novi-stari" prijedlog.

Razlog zbog kojeg je gradonačelnik Dukić odlučio ponovno staviti proračun na glasanje bez prethodnih dogovora i pregovora najvjerojatnije leži u tome što je više puta ponovio kako na bilo čije ucjene, pogotovo na one koji nemaju veze s proračunom, neće pristati. Dukić želi temu proračuna vratiti u politički i javni prostor, ali i iskoristi priliku da se pred izborne cikluse pohvali ostvarenim rezultatima.

Tko će izvući deblji kraj na idućoj sjednici tek će se vidjeti. Dio oporbenih vijećnika zasigurno će se koristiti argumentom kako oni nisu ti koji su glasali za proračun već je HDZ taj koji je, uz pomoć nezavisnih Enija Meštrovića, izglasao nezakonit proračun. 

Ako se proračun ne usvoji HDZ-ovci će u ruke dobiti još jednu "batinu" kojom će moći tuči po oporbi govoreći kako su oni ti koji izazivaju destrukciju i prijeće razvoj Zadra što će zasigurno uvelike koristiti u nadolazećim predizbornim kampanjama. 

02. svibanj 2024 16:04