StoryEditorOCM
4 kantunaNOVO STEZANJE REMENA

Dukić reducira proračunsku potrošnju, prekida javne nabave i zaustavlja zapošljavanje. Osim uz suglasnost gradonačelnika…

Piše Predrag Opačić
1. svibnja 2020. - 18:49

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić odlučio je dodatno stegnuti remen gradskoj upravi i korisnicima proračuna. Donio je mjere privremene obustave izvršavanja proračuna za 2020. godinu i to radi niza razloga od kojih su prva dva bitno promijenjena gospodarska kretanja uslijed epidemije bolesti COVID-19, te smanjeni prihodi proračuna zbog Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu koje obuhvaćaju oslobođenje i odgodu plaćanja poreza i prireza na dohodak i mjera Grada Zadra koje obuhvaćaju oslobođenje plaćanja.

Dukić u obrazloženju navodi i osiguranje sredstava za financiranje mjera i aktivnosti u borbi s epidemijom virusa COVID-19 i potrebu uravnoteženja proračunske potrošnje sa smanjenim prihodima.

-Ovim mjerama se ograničava korištenje sredstava svih izvora financiranja planiranih u Proračunu Grada Zadra za 2020. godinu, uključujući i financijske planove proračunskih korisnika. Slijedom navedenog potrebno je promijeniti planirane proračunske aktivnosti/projekte u skladu sa novim okolnostima. Zadužuju se sva gradska upravna tijela, tijela mjesne samouprave, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, proračunski, izvanproračunski korisnici i drugi korisnici koji su u Posebnom djelu proračuna određeni za nositelje sredstava, za provedbu ovih mjera usmjerenih na ograničavanje korištenja sredstava predviđenih Proračunom Grada Zadra za 2020. Godinu, stoji u Dukićevoj odluci od čijeg donošenja korisnici proračuna mogu preuzeti samo one obveze i izvršavati rashode koji su neophodni za obavljanje njihovih osnovnih poslova i funkcija.

Danom stupanja na snagu ove Odluke obustavit će se svi javni pozivi, postupci javne nabave i postupci jednostavne nabave te se neće pokretati novi osim radi nabave materijala i opreme potrebne za borbu protiv epidemije virusa COVID-19 i onih koji su neophodni za redovito. Iznimka se odnosi i na nabavu u okviru projekta sufinanciranog sredstvima EU ili drugih nacionalnih i međunarodnih institucija, a koju nije moguće odgoditi.

Osim svega toga, Dukić je zabranio i zapošljavanje te prijam službenika i namještenika na neodređeno i određeno vrijeme, bez obzira na izvore financiranja osiguranih rashoda za zaposlene u gradskim upravnim tijelima i kod proračunskih korisnika, osim ako za to „postoji opravdani i obrazloženi razlog“, ali je tada potrebna suglasnost gradonačelnika.

Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka zadužen je za izradu smjernica za racionalizaciju poslovanja trgovačkih društva u većinskom vlasništvu Grada Zadra kako bi poslovanje prilagodili novonastalim okolnostima. Obustavljaju se isplate i raspored sredstava namijenjenih za organiziranje obljetnica i manifestacija, te isplata sredstava namijenjenih za program javnih potreba u kulturi i sportu, kao i sredstava namijenjenih udrugama socijalne skrbi osim onima koje brinu o najranjivijim skupinama građana.

23. travanj 2024 23:57