StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ ‘TRŽNICA‘

Dukić smijenio direktora Marušića, Letinić mu uručio otkaz, a sud ga vratio na posao i dao mu skoro 300.000 kuna. I – nikom ništa!?

Piše Predrag Opačić
30. srpnja 2020. - 21:58

Jedan od prvih kadrovskih poteza gradonačelnika Branka Dukića bilo je imenovanje Tomislava Letinića za direktora gradskog poduzeća „Tržnica”. Uz suglasnost i zeleno svjetlo gradonačelnika Dukića, novi je direktor ubrzo donio nekoliko odluka koje su izazvale sudske sporove, ali ni jedan od njih nije okončan kako su Dukić i Letinić očekivali: iz jednog se postupka „Tržnica izvukla nagodbom, drugi je pravomoćno izgubljen, a epilog trećeg se još čeka.

Letinić je najprije raskinuo ugovor s tvrtkom „Sarag” jer su bez suglasnosti poslovni prostor „Tržnice” dali u podnajam „Konzumu”, ali se onda ispostavilo da suglasnost ipak postoji, pa se „Tržnica” iz sudskog postupka izvukla nagodbom. Letinić je potom zbog grubog kršenja obveza iz radnog odnosa dao izvanredni otkaz bivšem direktoru Vlatku Marušiću tvrdeći da opstruira njegove naloge i radne zadatke i da ga je upravo on doveo u zabludu oko (ne)postojanja suglasnosti za podnajam poslovnog prostora „Konzumu”.

Mada se njegovo ime često spominjalo među „direktorima koji će otići”, Marušić je na direktorskom mjestu preživio brojne zadarske gradonačelnike i dočekao mandat Branka Dukića. U razgovoru u kojemu su navodno spomenute i „priče o nepotizmu u gradskom poduzeću” i „šteta koju zbog toga trpi HDZ”, Dukić i Marušić su sklopili dogovor o Marušićevom povlačenju s mjesta direktora i preuzimanju mjesta pomoćnika.

Mada je Marušić obavio i „konzultacije” s vodstvom gradskog HDZ-a, Letinić mu je dao otkaz, a ubrzo je, zbog „skrivljenog ponašanja i kršenja obveza iz radnog odnosa”, iz „Tržnice” otpuštena i Marušićeva supruga Marina!
Dakako, oboje su pokrenuli sudske postupke. Marina Marušić je izgubila prvostupanjski spor, ali je Županijski sud sve vratio na ponovni postupak. Vlatko Marušić je pravomoćnom sudskom presudom Županijskog suda u Zagrebu vraćen na posao, a kako je u međuvremenu promijenjena sistematizacija, sačekalo ga je utješno mjesto voditelja Veletržnice.
„Tržnica” je na tom otkazu ostala bez gotovo 300.000 kuna koliko je otišlo za Marušićevu brutto plaću, kamate i sudske troškove! Da je sve to znao, bi li mu Letinić ipak dao otkaz?

-Da, opet bih mu dao otkaz! Ostajem kod svog obrazloženja, ono je bilo realno, ali sudu to nije bilo dovoljno za izvanredni otkaz. U ovakvim sporovima sud u praksi uglavnom staje na stranu zaposlenika, no odluka je pravomoćna i ne bih je više komentirao, kaže direktor Letinić koji potvrđuje da su sa svim njegovim potezima u „Tržnici”, „a pogotovo s ovako osjetljivim stvarima, unaprijed bili upoznati i gradonačelnik Dukić i Nadzorni odbor”.

Na početku se, naravno, uvijek radi o političkoj odluci, pa uslijedi njeno nezakonito provođenje, a na kraju balade ceh plate porezni obveznici. Do utvrđivanja konkretne odgovornosti i snošenja posljedica, u pravilu niti ne dođe.

GRAD ZADAR: Izgubili dva spora i ostali bez 7 milijuna kuna

Zbog dva izgubljena sudska spora, Grad Zadar će rebalansom proračuna osigurati i isplatiti nešto više od 7 milijuna kuna odštete. Zavičajnoj udruzi sveti Nikola s Oliba će isplatiti naknadu štete sa zateznim kamatama te troškove parničnog troška u iznosu od 1,5 milijun kuna. Iseljeni Olibljani su Gradu dali sredstva za projektiranje doma umirovljenika, ali do njegove izgradnje nikada nije došlo, pa su sada sudski izborili povrat svog novca.
U drugom se slučaju radi o odšteti od 5,6 milijuna kuna vlasnicima zemljišta na Plovaniji. Njima je bivša država oduzela zemljište, kasnije ga je RH prenijela u vlasništvo Gradu Zadru, a sada su konačno nakon dugotrajnog sudskog postupka s Gradom obeštećeni prvotni vlasnici.

25. travanj 2024 13:43