StoryEditor
4 kantunaOBNOVU PROVIDUROVE PALAČE PROCIJENILI NA 28, A DOBILI PONUDE OD 35 I 44 MILIJUNA KUNA

Dukićeva dilema: poništiti natječaj i izgubiti 40 dana ili izabrati izvođača i iz proračuna pokriti razliku

18. kolovoza 2018. - 20:15
citadelaS1

Rok za podnošenje ponuda na javni natječaj za izbor izvođača radova na rekonstrukciji Providurove palače je istekao, a do kraja ovog mjeseca bi posebno povjerenstvo za javnu nabavu zadarske gradske uprave trebalo obaviti analizu pristiglih ponuda. Zasada, poznate su samo dvije brojke: na javni natječaj su stigle dvije ponude, a njihovi iznosi značajno nadilaze procijenjenu vrijednost radova, što može predstavljati problem s obzirom da su u Gradu računali da će već osigurana europska sredstva biti dovoljna.

Naime, vrijednost radova na rekonstrukciji Providurove palače bila je procijenjena na 28,3 milijuna kuna bez PDV-a, ali su pristigle ponude od 35,7 i čak 44,1 milijun kuna bez PDV-a. S uračunatim PDV-om, te brojke skaču na 44,6 i 55,2 milijuna kuna. Prvu je još početkom kolovoza dostavila zagrebačka tvrtka "Teh – gradnja", dok je drugu neposredno pred zatvaranje javnog natječaja dostavila također zagrebačka tvrtka "Ing – grad".

I što sada?

Nakon što povjerenstvo analizira kompletne ponude i cijene, te dade svoj prijedlog, konačnu odluku donosi gradonačelnik Branko Dukić pred kojim je dilema: ugovoriti radove po većoj cijeni od očekivane i onda iz proračuna nekako namaknuti višemilijunski iznos ili poništiti natječaj i prihvatiti rizik da se i na ponovljenom natječaju dogodi jednaka ili slična disproporcija između procijenjene vrijednosti i iznosa dobivenih ponuda.

Problem je, naravno, u financijama. Grad Zadar je za uređenje Bedema i obnovu Providurove palače iz europskih fondova ukupno dobio 56,5 milijuna kuna, što je 85 posto vrijednosti projekata, pa je jasno da bi s prihvaćanjem jedne od ovih ponuda za Providurovu palaču udio Grada Zadra od 15 posto bitno porastao. Iskustva hrvatskih gradova sa sličnim javnim natječajima pokazuju da je značajan rast dobivenih ponuda u odnosu na procjene u posljednjih godinu dana postao trend. Primjerice, nedavno se Rijeka našla u istoj situaciji, a tamošnji je gradonačelnik Vojko Obersnel odlučio ipak prihvatiti višu cijenu od one koju je očekivao. S druge strane, Opća bolnica Zadar je poništila natječaj za svoj projekt dnevne bolnice jer je devet milijuna kuna razlike za njih bilo nepremostivo.

-Iznosi su zaista veliki, toga smo se i pribojavali. Već se neko vrijeme osjeća da je stanje na građevinskom tržištu turbulentno i nestabilno. Ne mogu govoriti o tome kakva će konačna odluka biti donesena jer ponude tek treba analizirati, kaže gradski pročelnik za EU fondove Šime Erlić.

Rast cijena je odraz stanja u građevinskom sektoru gdje je sve manje lokalnih poduzeća koja su uopće preživjela godine ekonomske krize, a preostali su građevinci "zatrpani poslom" i žale se na rast cijena građevinskog materijala, ali i cijena radne snage, pa je sve manje preživjelih građevinskih poduzeća sposobno odraditi neke veće i kompleksnije projekte u rokovima kakve investitor očekuje.

U slučaju obnove Providurove palače, bude li izvođač radova izabran, bit će "uveden u posao" tijekom listopada. Ako se bude išlo na ponavljanje javnog natječaja zbog toga što Grad Zadar nema osigurana dodatna sredstva, došlo bi do pomicanja rokova jer bi do izbora izvođača radova došlo 40-ak dana nakon planiranog roka.

Providurova palača i Bedemi bi trebali biti završeni krajem 2019. ili početkom 2020. godine, a već je poznato da će nadzor rkonetrukcije Providurove palače zajednički obavljati zagrebački "Invest inženjering" i zadarski "D&Z".

 

Bedemi čekaju građevinsku dozvolu

 

Obnova gradskih Bedema čeka izdavanje građevinske dozvole, a očekuje se da će do kraja ove godine i za taj projekt biti objavljen natječaj za izbor izvođača radova. Uskoro će u realizaciju još jedan zadarski EU projekt, jer se čeka objava natječaja za radove na Centru za mlade koji je dobio građevinsku dozvolu.


 

02. srpanj 2022 21:51