StoryEditorOCM
4 kantunaZAPOŠLJAVANJE U ZADARSKOJ ELEKTRI

Dušanka Jović: "Kao braniteljica sa 922 dana borbenog sektora imala sam prednost, ali oni ne poštuju zakon!“

28. prosinca 2016. - 21:20
hep3

- Izigrali su me u zadarskoj „Elektri“ za posao. Zadovoljavala sam apsolutno sve uvjete navedene u natječaju, a kao hrvatska braniteljica sam po zakonu imala i prednost. Ništa. Primili su drugu osobu, mislim da se to od početka znalo. Ali čemu onda postoji zakon? – kazala nam je Dušanka Jović, koja se nakon odbijenice za radno mjesto upravnog referenta u zadarskoj „Elektri“ žalila HEP-u, a obratila se i inspekciji rada u Zadru i Zagrebu.

- Nitko se nije zauzeo. Šturo navedu da se žalba odbija, ja ni danas ne znam zašto nisam primljena, ako sam zadovoljavala uvjete i imala prednost pri zapošljavanju – kaže Dušanka.

U Registru hrvatskih branitelja evidentno je da je Dušanka Jović, rođena 1968.godine, kao hrvatska braniteljica provela u MORH-u 922 dana u borbenom sektoru. Danas je nezaposlena, živi u mjestu Jovići sa roditeljima koji su bolesni i u poodmakloj dobi te joj je posao nužno potreban.

- Sve se to događalo lani u prosincu, ali nikada u životu nisam javno istupala. Sada sam se na to odlučila jer me potaknuo nedavni slučaj iz HEP-a koji je, prema objavljenoj audio snimci, zorni primjer kako se radilo na štetu  nezaposlenog hrvatskog branitelja koji je prema zakonu kao branitelj imao prednost pri zapošljavanju – kazala nam je Dušanka Jović.

Za komentar ovog slučaja, kao i pitanje zbog čega nije poštivano pravo Dušanke Jović iz Zakona o prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata upitali smo direktora zadarske „Elektre“ Tomislava Dražića, no on nas je uputio na Službu za odnose s javnošću HEP-a.

Glasnogovornici Lidiji Džaji Moharić poslali smo upit sa svim potrebnim podacima i samo jednim konkretnim pitanjem: koji su razlozi da Dušanka Jović nije zaposlena na navedenom radnom mjestu i u tom smislu se nije poštivalo njezino pravo prednosti pri zapošljavanju iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Iz HEP-a je nakon četiri dana stigao odgovor koji bi se mogao nazvati nevjerojatnim, jer u njemu nema niti imena Dušanke Jović, niti odgovora na naše pitanje. Odgovoreno je nešto što uopće nismo pitali. Odgovor prenosimo u cijelosti:

„Oglas za radno mjesto objavljen je na Internet stranici Hrvatske elektroprivrede 14.9.2015. Zaprimljeno je 19 prijava, od čega 12 kandidata nije dostavilo traženu dokumentaciju i nije ispunilo tražene uvjete dok je 7 kandidata udovoljilo i ispunjavalo sve oglašene uvjete te su pozvani na daljnji postupak selekcije. Od pristiglih ponuda, a nakon provjere udovoljavanja traženih uvjeta, provedenog testiranja i razgovora pred komisijom, odabran je najbolji kandidat, koji je ostvario najbolje rezultate kroz detaljan selekcijski postupak, uvažavajući sve zakonske propise“.

03. svibanj 2024 23:58