StoryEditorOCM
4 kantunaNAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO U RUKAMA ZADRANINA

Duško Kraljev: „Evo na koji način svako jutro izračunam tlak zraka, temperaturu, vlagu i jačinu vjetra!“

Piše L.Burčul
1. srpnja 2018. - 18:48
kraljev4-290618

- Naravno da mi je draga nagrada koja stiže od mojih kolega! Od ljudi koji su cijeli život kao volonteri poklonili tehničkoj kulturi i prenošenju, što je iznimno važno, svojih znanja i iskustava mladim ljudima kroz udruge, saveze i zajednice – kaže poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev, koji je od Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK), krovne nacionalne udruge tehničke kulture u Hrvatskoj koja djeluje pune 72 godine, dobio nagradu za životno djelo.

HZTK okuplja 17 nacionalnih saveza i 19 županijskih zajednica tehničke kulture, a Kraljeva je za nagradu za životno djelo predložila zajednica Krapinsko-zagorska županije. Kraljev kaže da mu je drago da prijedlog nije došao iz Zadra, jer je on već tri desetljeća predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Ovako su prijedlog iz Krapine podržale sve zajednice u Hrvatskoj, bez iznimke, te je Kraljev nagradu za životno djelo dobio „za sveukupni doprinos tehničkoj kulturi u Zadru, Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj.“

Iako Zajednica tehničke kulture Zadarske županije okuplja 17 udruga, koje su vrlo aktivne i čiji rad Kraljev koordinira, Zadrani ime Duška Kraljeva u prvom redu vežu uz meteorologiju. Najpoznatiji, najčitaniji i najslušaniji zadarski meteorolog za sebe kaže da je u mirovini, da ima 75 godina i da ne zna „koliko će ga još htjeti svi koji ga zovu da putem medija svakodnevno daje lokalne prognoze vremena.“    

- Cijeli sam život posvećen meteorologiji, a negdje od 1980. godine, preko Astronomsko-astronautičkog društva koje je bilo prva društvo (udruga) u tehničkoj kulturi u Zadru, sam meteorologijom doslovno zaražen. Po struci sam dipl. inženjer fizike, a meteorologija je fizika atmosfere. To me obuzelo, istraživanje tih fenomena i svih pojava i promjena. I drži me i danas, nemam mira – kaže Duško Kraljev.

U obrazlaganju na koji način rano ujutro radi prognozu vremena, osobito na lokalnoj razini, stvari su se zakomplicirale. Kraljev nam je objašnjavao kako izgledaju „diferencijalne jednadžbe u koje ubacuje prethodno proučene meteorološke parametre, pa se tako izračuna…“

- Ne može se drugačije objasniti, u pitanju je čista fizika. Riječju, prognozu radim tako što ujutro rano gledam meteorološke modele, uz to imam i svoje lokalne modele, a pogledam i DHMZ, mi imamo odlične meteorologe. Kada prođem prethodno spomenute jednadžbe, dobijem izračun razvoja i promjena tlaka, temperature, vjetra i vlage. To je to – jednostavno je objasnio Kraljev.

- Tome svakako pridodam neku pučku izreku. One su zanimljive, a i prognoza uz njih dobije malo „mesa“, da ne dajem samo golu kost – raspoloženo je razgovarao Kraljev.

Kako mu mandat na čelu Zajednice tehničke kulture Zadarske županije ističe slijedeće godine, Kraljev razmišlja da bi bilo vrijeme da nakon 30 godina napusti čelno mjesto ove zajednice.

- U udrugama imamo sjajne mlade ljude i nema straha za napredak tehničke kulture u Hrvatskoj. To dokazuju naši informatičari, robotičari, modelari, fotografi… Iznimno je važno raditi sa djecom, oni imaju ideje i upijaju znanje, prihvaćaju znanost i njihovi su rezultati kasnije izvanredni – rekao je još uvijek aktualni predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Duško Kraljev.    

09. svibanj 2024 22:40