StoryEditorOCM
4 kantunaPRIJEKO POTREBNI

Dva kapitalna projekta preuređenja Gradska tržnica i Kapetanski park na čekanju zbog "nesporazuma" s arhitektima, evo kako ih "otkočiti"...

Piše Mišel Kalajžić
29. svibnja 2023. - 21:25

U lipnju se na prostoru Kapetanskog parka održava glazbeni festival Derivat, pa će se opet taj prostor očistiti i urediti, kako bi poslužio kao pozornica za nastupe bendova. Kad prođe Derivat, Kapetanski će opet dobiti stari izgled kakav ima ostali dio godine, zapušten i zanemaren, vrlo često i kao mjesto okupljanja ovisnika o drogama, zbog čega se u čišćenju tamo uvijek prikupi dosta infektivnog otpada.

Tako tužna sudbina jedne od najljepših otvorenih pozornica u staroj gradskoj jezgri koja kronično nedostaje Zadru u ljetnim mjesecima, mogla se promijeniti projektom preuređenja Kapetanskog koji je poduzet prije nekoliko godina, ali nikako da zaživi. Doduše iz Gradske su uprave prošloga tjedna najavili kako idućeg tjedna kreću s uređenjem prostora Citadele i Kapetanskog parka. Uredit će se postojeće sportsko igralište s tribinom, postaviti odgovarajuća rasvjeta, urediti zelenilo, što je bio jedan od amandmana za deblokadu gradskog proračuna. Ipak, tu se radi o „kozmetičkim” mjerama, a pravi projekt uređenja čitavog kompleksa Citadele još uvijek leži u ladicama, baš kao i u slučaju preuređenja Gradske tržnice. I jedan i drugi projekt zapeli su zbog „nesporazuma” gradske uprave s arhitektima koji su pobijedili na raspisanim natječajima za te projekte.

image

Uređenje Bastion Citadela

Multiplan Arhitekti/grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Grad Zadar raspisao je još 2015. godine Natječaj za izradu idejnog urbanističko arhitektonskog rješenja uređenja bastiona Citadela. Prva nagrada dodijeljena je slovenskim autorima Multiplan arhitekti d.o.o., kojih čini projektni tim: Aleš Žnidaršič, Katja Žlajpah, Urška Bertok, Kaja Todorovič, Vesna Vraničar i Matija Žerjav za njihov projekt „Citadela perivoj kulture”. Slovenci su Citadelu (i Kapetanski park) zamisliti kao javni perivoj, ali s dodatnim sadržajima kulturnog turizma kakve do sada nije imao. Tu se prvenstveno mislilo na otvorenu scenu i gledalište za maksimalno 500 posjetitelja koja će omogućiti izvođenje kazališnih predstava i koncerata, ali i održavanje znanstvenih aktivnosti Sveučilišta koje se nalazi u neposrednom susjedstvu, filmskih projekcija, promotivnih ili drugih komercijalnih događaja. U sklopu ovog idejnog rješenja isplanirano je i povezivanje uređene Citadele s prostorom neposrednog okruženja, dvorištem Znanstvene knjižnice, Državnog arhiva i Pomorske škole, te čak povezivanje s obližnjim Perivojem kraljice Jelene Madijevke. Društvo arhitekata Zadar (DAZ), koje je vodilo taj arhitektonski natječaj, dalo je svoju procjenu projekta. Kad je dobiven natječajni rad, slovenski projektanti su na temelju tog natječaja kalkulacijom ponudili bitno višu cijenu od predviđene. I tu je zapelo jer Grad Zadar nije želio Slovencima isplatiti veći iznos od procjene, a s projektom nisu mogli u realizaciju jer to nisu dopustili njegovi autori. S tim što je procjena od 18 milijuna kuna za uređenje bastiona Citadele 2016. godine, sada sigurno uvelike premašena.

Prvu nagradu 2016. godine za preuređenje Gradske tržnice osvojio je projekt autora prof. Hrvoja Njirića, koji je odmah privukao pozornost zbog natkrivanja tržnice tzv. jedrima. Projekt je zapeo zbog posebnih zahtjeva konzervatora, a od pobjednika natječaja zatraženo je i da projektom osigura da ljudi neće kisnuti na tržnici, odnosno da prostor bude natkriven.

Gdje se došlo s tim projektima doznajemo od Darka Kasapa, pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.

- Natječaje je provelo Društvo arhitekata, oni su su dovršeni, povjerenstvo je ocijenilo radove i sukladno tome Grad Zadar je krenuo u realizaciju tih projekata. Međutim i na jednoj i na drugoj lokaciji naišli smo na određene probleme. Na lokaciji Tržnice prilikom projektiranja prof. Njirić je od strane konzervatora dobio zadatak da se zbog temeljenja stupova koji bi trebali nositi ta jedra, prethodno naprave arheološka istraživanje ispod platoa tržnice kako bi se utvrdilo da li bi temelji tih nosivih stupova koji moraju biti prilično duboki u tlu, ugrozili neke potencijalne arheološke nalaze. Projektant nije mogao zbog toga nastaviti dalje projektirati, tražio je dodatna očitovanja treba li to ili ne i u toj prepisci mi smo zapravo stali. Nije loše u tom procesu što smo mi anketno proveli natječaj i za ograđeni prostor iza Turističko informativnog centra i tamo smo dobili suglasnost da se može izgraditi zgrada sljemenom krova do visine nekadašnjeg kina Pobjeda, uz formiranje manje ulice između TIC-a i te buduće zgrade i okomite ulice uz zgradu gdje je nekada bila poljoapoteka. Za tu zgradu trebalo bi tek definirati namjene – ističe Kasap.

image

Projekt uređenja tržnice

Hrvoje Njirić/grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Priznaje kako osobno nije u potpunosti zadovoljan Njirićevim rješenjem Gradske tržnice.

- Tehnički na prvi pogled to nije izgledalo loše, radilo se o vizualno klasičnim trokutastim jedrima, međusobno isprepletenim. Kasnije su se počele komplicirati stvari na koji način riješiti udare vjetra, slijevanje oborinskih voda itd. Tu se ušlo u zaplitanje situacije. Možda će se kolege arhitekti naljutiti na ovu moju rečenicu, ali za sada se arhitektonsko urbanistički natječaji nisu pokazali kao najsretnije rješenje, pogotovo u daljnjoj izvedbi gdje se nailazi na puno izazova. Podržavam provedbu tih natječaja do anketne razine jer se na taj način štiti prostor, ali onda bi daljnju razradu trebalo prepustiti glavnom izvedbenom projektu, kako bi ga projektant dalje razradio i dovršio – mišljenja je Kasap.

Što učiniti s projektom tržnice? U gradskoj upravi priznaju da ne znaju točno, jer, kako kažu „nije na njima potez”.

- Ne znam kako će to završiti, ali u jednom trenutku morat ćemo odlučiti. Uprava Tržnice, a i javnost, svjesni su da tržnica mijenja i svoj način poslovanja i funkcioniranja, ali ona je ipak ogledalo nekog grada i mi bi je željeli oživjeti kao mjesto autohtone ponude – kaže Kasap.

Kapetanski park, odnosno Bastion Citadela, ima nešto drugačiji razlog zastoja. Za taj je projekt također proveden urbanistički natječaj s dosta velikim konsenzusom za prvonagrađeni rad. Kad je trebalo ugovoriti - sukladno arhitektonsko urbanističkim uvjetima - izradu glavnog izvedbenog projekta, prvonagrađeni autori rekli su da po cijeni koja je bila procijenjena u natječaju – ne mogu to izvesti, odnosno da bi realna cijena trebala biti i za 30 posto viša od procijenjene.

- Sukladno Zakonu o javnoj nabavi mi na to nismo mogli pristati, a opet imamo obvezu i poštivanja autorskog prava, tako da je i tu sve zastalo. Postoji jedan slučaj sudske prakse temeljem čega bi ponovno mogli raspisati natječaj za samo projektiranje i najprije ga ponuditi prvonagrađenom autoru da ga izrade po dogovorenoj cijeni iz natječaja, a ukoliko ne pristanu, išli bi na otvoreni postupak u kojemu bi naglasili da se radi po autorskom segmentu prvonagrađenih autora. Ukoliko niti u otvorenom postupku ne dobijemo izrađivača projekta, onda bi nam zakon omogućio da se cijena povisi – ističe Kasap.

- Uskoro će Komunalni odjel pristupiti uređenju Kapetanskog parka, a mi ćemo pokrenuti proceduru projektiranja kako bi se pripremili da za godinu dana možemo projekt kandidirati za neki od EU fondova ili sufinanciranja iz državnog proračuna – dodaje pročelnik ističući kako je Kapetanski park potreban gradu kao prostor koji će služiti Sveučilištu, kazalištu za ljetnu scenu i gradu za koncerte i sličnu namjenu.

- Projektantski rad dao je odgovor na sva ta pitanja, zadovoljio je i konzervatore. Radi se o jako dobrom rješenju i žao mi je da je došlo do nesporazuma oko procijenjene vrijednosti projektiranja, ali zakon je tu jasan – zaključuje Kasap.

01. svibanj 2024 18:03