StoryEditorOCM
4 kantunaJUDINE ŠKUDE

Dva rižota & Dukić dali suglasnost na terasu ispred Svetog Šime! Vlasnik "Palace" svjesno krši zakon, ali HDZ-ov sustav je dao zeleno svjetlo

Piše I. N./I. I.
8. srpnja 2024. - 15:36

Iako još nemaju potpisan ugovor o zakupu javne površine, kavana "Palace" je protekli vikend postavila stolove i stolice na Poljani Šime Budinića i uredno obavljala ugostiteljsku djelatnost.

Bez ugovora o zakupu javne površine s Gradom Zadrom, ugostitelj ne može dobiti minimalne uvjete za gospodarsku djelatnost koje izdaje Županija. Ako i ima ugovor s Gradom Zadrom, bez minimalnih uvjeta ugostitelj ne može obavljati gospodarsku djelatnost, odnosno naplaćivati svoje usluge na javnoj površini.

Ugostiteljski objekt i njegov vlasnik Dubravko Marušić su sve to napravili bez ikakvih sankcija! 

Nemaju ugovor s Gradom Zadrom, nemaju ni ishođene minimalne uvjete, ali su svejedno nakon otvorenja u četvrtak, najmanje dva dana koristili terasu na Poljani Šime Budinića potpuno nezakonito, i svoje usluge naplaćivali, što nam pokazuju i fotografije od subote, koje objavljujemo.  

image

Terasa na Poljani Šime Budinića snimljena u subotu 6. srpnja

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Dakle, namjerno su i svjesno kršili zakon i pritom ostvarili nepripadajuću dobit, čime bi se trebao baviti Državni inspektorat. Oni se, kako doznajemo, time još nisu stigli baviti, a hoće li retrogradno, teško je vjerovati. HDZ-ov sustav - gradska uprava, konzervatori, državni inspektori -  praktički je dao zeleno svjetlo da se jedna od rijetkih preostalih javnih površina u Zadru "okupira" s novom ugostiteljskom terasom, a to što se pritom zloupotrebljava povjerenje i krše zakoni, puno ih ne zabrinjava. 

Kao ni činjenica da je ugostitelj terasu postavio tik uz Providurovu palaču, na dijelu antičkog decumanusa, glavne gradske šetnice zadnjih dvije tisuće godina. Ništa gradonačelniku Branku Dukiću i njegovim suradnicima to nije važno, za šaku Judinih škuda, što bi rekao pokojni predsjednik Tuđman, očito su spremni prodati i sebe i svoj grad.

Podsjetimo, Palace je dobio od Grada Zadra dozvolu za terasu samo u večeri otvaranja u četvrtak, ali oni su tu dozvolu zloupotrijebili pa su radili i u petak i subotu navečer. No u nedjelju navečer reagirali su komunalni redari. Ugostiteljskom objektu u vlasništvu Dubravka Marušića naloženo je uklanjanje terase, što je na koncu i napravljeno.

image

Terasa na Poljani Šime Budinića snimljena u subotu 6. srpnja

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Ugostiteljsku opremu, bez ugovora o najmu javne površine, evidentirali su komunalni redari na lokaciji Poljane Šime Budinića, te su ugostitelju naložili uklanjanje. Isti je u roku odmah postupio po nalogu komunalnih redara. Možebitno pokretanje upravnih i prekršajnih postupaka u daljnjoj je proceduri odsjeka komunalnog redarstva, kazao nam je Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti dodajući kako će komunalni redari pratiti stanje na terenu i po potrebi izvijestiti UO za gospodarenje gradskom imovinom.

Iz Grada Zadra su nam potvrdili kako ugovor o zakupu javne površine još uvijek nije sklopljen te kako je taj predmet u postupku rješavanja.

Kako doznajemo, u Grad je stigla i konzervatorska suglasnost na davanje Poljane Šime Budinića u zakup. To znači da će Grad zasigurno, bez obzira na to što je vlasnik već postavio terasu unatoč tome što nema ugovor i svjesno kršio zakon, dozvoliti zakup javne površine na Poljani, što je samo po sebi skandalozno, jer Grad Zadar tako izravno potiče zloupotrebu javne površine.

Na kojoj će točno lokaciji biti buduća terasa, te koliku će površinu zauzimati, u Gradu Zadru još nisu odlučili. Na kojoj god bude, ona će označiti potpunu kapitulaciju politike gradonačelnika Branka Dukića i njegovih suradnika oko navodnog uvođenja reda na gradske javne površine. Svojim licemjernim odlukama oni su zapravo stvarni kreatori ozakonjenog kaosa i za to su jedini odgovorni.

Nitko drugi. 

image

Postavljena terasa Kavane Palace

Zadarski.hr/
07. rujan 2024 20:25