StoryEditorOCM
4 kantunaBITAN JE TAJMING

Dvije godine nakon Plenkovićevog obećanja izabrana tvrtka za nabavku linearnog akceleratora. U zadarsku bolnicu doći će pred izbore 2025.!

Piše Zadarski.hr
13. studenog 2023. - 17:36

Ministarstvo zdravstva odabralo je tvrtku koja će Općoj bolnici Zadar ispostaviti dugoočekivani linerani akcelerator!

Nakon što su na natječaj za nabavku aparata za zračenje, čija je procijenjena vrijednost iznosila 2.112.000 eura, pristigle tri ponude, jedna je ocijenjena nepravilnom. Ponuda koja je odabrana je ujedno i najpovoljniju ponuda koju je dala zajednica tvrtki Simens Healthcare i Eurokontakt i ona iznosi 1.995.281 eura (bez PDV-a). Na natječaj se javila još i zajednica ponuditelja Elekta Solutions AB i Medicem servis sa skupljom ponudom vrijednom 2.070.000 eura (bez-PDV-a). 

Ponuda koja je ocijenjena nepravilnom je ujedno i najskuplja ponuda, a dala ju je zagrebačka tvrtka Analytic pharma u visini od tri milijuna eura (bez PDV-a).

Zadarska bolnica će dobiti i CT simulator, a na taj natječaj čija je procijenjena vrijednost iznosila 3.821.461,28 eura (bez PDV-a) za ukupno devet CT simulatora koji će biti nabavljeni za zdravstvene ustanove diljem Hrvatske, također su pristigle tri ponude od kojih je jedna ocijenjena nepravilnom. Riječ je o istoj tvrtki koja je dala nepravilnu ponudu za akcelerator, a ponuđena cijena za CT simulator iznosila je pet milijuna eura. 

CT simulator će zadarskoj bolnici dostaviti tvrtka Eksa grupa koja je dala ponudu u iznosu od 3.411.000 (bez PDV-a). Na natječaj je stigla i ponuda tvrtke Simens Healthcare u iznosu od 5.220.000 eura (bez PDV-a). 

Ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina, kazao nam je kako su svi radovi na zgradi Dnevne bolnice gotovi te kako je u tijeku montiranje namještaja. Također je potvrdio kako je zgrada Dnevnih bolnica prošla tehnički pregled i dobila uporabnu dozvolu. Jedino što je ostalo nedovršen je bunker za smještaj linearnog akceleratora koji bi se također trebao uskoro urediti.

Podsjetimo kako je premijer Andrej Plenković u veljači 2021. godine, tik prije lokalnih izbora, kazao kako će zadarska bolnica linearni akcelerator dobiti do kraja rujna te godine. No iako je izvođač koji bi zadarskoj bolnici trebao dostaviti linearni akcelerator odabran, rok za isporuku uređaja jest 12 mjeseci od potpisa ugovora. Linearni akcelerator tako zasigurno neće stići prije ljeta 2024. godine, ali zato bi trebao stići prije lokalnih izbora 2025., što će lokalnom HDZ-u poslužiti kao još jedno "ostvareno predizborno obećanje", doduše s četiri godine zakašnjena. 

Trenutno je na oba natječaja u tijeku žalbeni rok, a tek nakon njega slijedi potpisivanje ugovora između odabranih tvrtki i Ministarstva zdravstva. 

08. svibanj 2024 02:07