StoryEditorOCM
4 kantunaPROTUPOŽARNA NEPOMOĆ

Dvije studentice zbog požara nisu smjele u podstanarski stan: otišle su prenoćiti u Studentski dom, ali ih nisu primili. Rektorica: Bit će zbrinute!

Piše Lada Burčul
16. lipnja 2021. - 13:13

Dvije studentice, Martina i Lana, obje 21-godišnjakinje, proživjele su u utorak šok i stres, jer se njihov studentski stan nalazi u zgradi koja je bila dio buktinje u požaru na zadarskom Poluotoku. Sve što obje imaju, nalazilo se u njihovom podstanarskom studentskom stanu, ali su na Trgu, kao i ostali građani i stanari tog dijela grada, mogle samo bespomoćno gledati kako se vatrogasci bore s vatrom.

Na kraju, u stan nisu mogle, pa su otišle prespavati u Studentski dom, gdje ih portir nije pustio. Ostale su na ulici.

- Bile smo u potpunom šoku, najprije šok je trajao od početka izbijanja požara, od 11 ujutro, a onda nas se, onako iscrpljene i pod stresom, nije pustilo da prespavamo u Studentskom domu! Kome smo se u noći, same, trebale obratiti? – priča nam u srijedu ujutro Martina.

Tko vas nije pustio u dom?

- Portir! Cimerica i ja smo bile evakuirane iz zgrade jer je uhvatilo susjednu zgradu i naš krov. Cijeli dan smo se tresle hoće li se što dogoditi i što će biti s našim stvarima. Navečer nas je policija pustila da uđemo u stan, ali samo po najnužnije stvari. Nije bilo struje i sve je bilo zadimljeno, pa smo samo uzele stvari i mislile prespavati u Domu. Zvale smo Dom i pitale za jednu jedinu noć, ali čovjek se počeo smijati i rekao nam da nemamo uvjete da uđemo u Dom.

Objasnile ste mu što vam se dogodilo?

- Da, naravno, na kraju nas je više pogodilo to podrugljivo ismijavanje nego odbijanje, jer smo već kontaktirale roditelje i prijatelje i počele se snalaziti za prespavati. Moja cimerica je spavala u hostelu, njezini roditelji su to platili, a ja sam prespavala kod prijateljice na kauču – rekla nam je splitska studentica Martina.

S obzirom da je Martina događaj objavila u (zatvorenoj) studentskoj grupi na društvenoj mreži, do dugo u noć su dobivale ponude za plaćanje podstanarstva, gostoprimstvo, ali pisale su se i osude na račun toga što nisu primljene u Studentski dom.

U srijedu ujutro rektorica Dijana Vican je saznala za događaj i nazvala studentice.

image
Dr.sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilista u Zadru
Bozidar Vukičević/Cropix

- Čim sam čula za događaj, nazvala sam ih i Martina je došla k meni na sastanak. Nema tog studenta na ovom Sveučilištu koji neće biti zbrinut i žao mi je što se nije nazvalo pročelnike ili prorektore, jer ih portir s razlogom nije pustio u Studentski dom. Na telefon se bilo tko mogao predstaviti i on naprosto nema ovlasti da u to doba bez provjere pušta nekoga unutra. Zato studenti imaju druge brojeve koje mogu zvati – kazala nam je u srijedu rektorica Dijana Vican.

Podstanarski stan u srijedu je procijenjen kao siguran, ništa unutra nije zahvaćeno požarom, no studentice se tamo ne mogu vratiti jer još uvijek nema struje.

- Ponudila sam im stoga smještaj u Studentskom domu dok im se ne normalizira stanje sa strujom – rekla je rektorica Vican. Martina nam je potvrdila da je prihvatila ponudu rektorice.

- Mi smo zahvalne na ponuđenom smještaju i sretne što nam je stan ostao neopožaren i što ćemo se tamo vratiti. No činjenica je da je sve moglo proći puno gore i da dvije djevojke, studentice Sveučilišta u Zadru, nisu trebale biti ostavljene na cesti ako u gradu postoji Studentski dom. Po zakonu ili ne, postoje izvanredne situacije. Tu činjenicu, što nismo puštene u dom, osudili su svi – zaključila je Martina.

24. travanj 2024 16:58